Barkodi nuk tregon vendin e origjinës së produktit

Фото:

Postimi që po shqyrtojmë sugjeron në mënyrë të rreme se nëse barkodi i një produkti fillon me shifrat 729, do të thotë se është bërë në Izrael, gjë që kompania që lëshon barkodet thotë se nuk është e vërtetë. Numri 729 tregon vetëm se barkodi ishte caktuar nga një organizatë në Izrael dhe vetë produkti mund të ishte bërë kudo në botë. Pra, këta numra të parë tregojnë vendin e origjinës së vetë barkodit.

 

Jemi duke shqyrtuar një postim në rrjetin social Facebook në të cilin një foto shpërndahet me një barkod që fillon me shifrat 729 dhe nën barkod shkruhet se është bërë në Izrael (kjo është e shënuar me të kuqe) dhe aty është një shënim “bojkotojmë produktet izraelite, mbani mend numrin 729”. Vetë barkodi në njërën anë është disi “i fryrë” dhe duket sikur ka gjurmë gjaku. Konteksti i këtij postimi është fushata e udhëhequr nga grupe në rrjetet sociale nga e gjithë bota për të bojkotuar produktet nga Izraeli, për shkak të konfliktit në Gaza ku humbën jetën mbi 10 mijë civilë, mes të cilëve mbi 4 mijë fëmijë.

Në sulmin e kryer nga Hamasi mbi Izraelin më 7 tetor, 1400 njerëz vdiqën dhe më shumë se 240 u morën peng.

Megjithatë, siç shkruajnë kontrolluesit e fakteve në Full Fact, barkodet nuk tregojnë se ku është prodhuar një produkt.

Barkodet me origjinë nga Izraeli mund të fillojnë me 729, por kjo nuk do të thotë se produktet janë prodhuar në Izrael. Jo të gjithë barkodet për produktet ose kompanitë me bazë në Izrael e kanë këtë kod. Një numër barkodi që fillon me 729 tregon se numri i barkodit është caktuar në Izrael, por jo domosdoshmërisht se produkti është prodhuar në Izrael. Full Fact gjeti disa shembuj të produkteve nga kompanitë me origjinë nga Izraeli që nuk fillojnë me 729. Numri 729 në fillim të barkodit nuk është garanci që kompania që ka prodhuar produktin është e bazuar në Izrael, shkruajnë ata.

Sipas organizatës jofitimprurëse GS1, e cila cakton barkode në mbarë botën, prefiksi nuk është gjithashtu një tregues se produkti është prodhuar në një vend të caktuar ose nga një prodhues specifik. Produkti mund të ishte bërë kudo në botë.

Sipas faqes së tyre, numri 729 në fillim të barkodit është një tregues se barkodi është alokuar nga një degë izraelite e organizatës jofitimprurëse GS1. Por siç shpjegohet nga GS1, kjo nuk do të thotë se produkti është prodhuar ose prodhuar në Izrael.

Fakti i plotë gjeti një shembull të një kompanie në Izrael që shet barkode për produkte barkodet e të cilave fillojnë me 07. Kompania në faqen e saj të internetit shkruan:

Numrat e barkodit nuk thonë asgjë për vendin e origjinës së produktit apo kompanisë. Shifrat e para të barkodit tregojnë vetëm vendin e origjinës së numrit të barkodit. Numrat tanë fillojnë me 07, që tregon se numri vjen nga SHBA.

Barcode1 UK, një kompani që shet barkode shkruan:

Shumë gabimisht besojnë se numrat e parë të barkodit tregojnë vendin e origjinës së produktit. Por numri i barkodit nuk thotë asgjë për vendin e origjinës së produktit. E vetmja gjë që tregojnë këta numra të parë është vendi i origjinës së vetë barkodit. Pra, në realitet, produktet që vijnë nga çdo vend mund të kenë çdo numër barkodi në to.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë. Barkodi që fillon me 729 nuk tregon vendin e prodhimit të produkteve, por vendin në të cilin është ndarë barkodi. Produkti, nga ana tjetër, mund të prodhohet nga çdo vend i botës. 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.