Autoritetet lokale nuk vendosin për masat mbrojtëse nga Covid-19

Фото: Фејсбук

Autoritetet lokale nuk marrin vendime për protokollet shëndetësore në nivel lokal në kushtet të pandemisë, dhe me këtë edhe për masat e zbatuara në shkolla, siç thotë kandidati për kryetar të Shkupit nga “Rodina Makedonija”, Vladimir Trajkovski.

 

Kandidati për kryetar të Qytetit të Shkupit nga partia politike “Rodina Makedonija”, Vladimir Trajkovski, njoftoi në profilin e tij në Facebook se do të heqë maskat për fëmijët në shkolla, duke iu referuar të njëjtin vendim të kryetarit të qytetit Çabra, Antonio Drazoviç dhe eurodeputetit Ivan Vilibor Sinciç, anëtarë të lëvizjes politike aktiviste “Muri i Gjallë”.

Pra mund të ketë sukses, kur të dëshironi!

Le ta kthejmë buzëqeshjen në fytyrat e të gjithë fëmijëve në Shkup. Votoni për kandidatët e “Rodina Makedonija” për kryetarë dhe këshilltarë, votoni për shkolla pa maska ​​dhe protokolle fashiste! Bojkoti nuk është opsion, bojkoti është vetëvrasje!

( Burimi: Profili në Facebook i Vladimir Trajkovskit, data: 05.09.2021)

 

ARSYETIMI:

Pohimin e kandidatit për kryetar të Shkupit nga “Rodina Makedonija” në të cilin ai njofton heqjen e maskave në shkolla, ne e vlerësojmë si jokonsistente.

Autoritetet lokale dhe partitë politike nuk marrin vendime për zbatimin e masave në shkolla dhe protokollet shëndetësore në komuna, as për heqjen e tyre përfundimtare. Kjo bëhet nga Qeveria dhe institucionet kompetente, dhe masat zbatohen në mënyrë të barabartë për të gjithë vendin.

Qeveria e Maqedonisë së Veriut, në seancën e mbajtur më 14 mars 2020, vendosi të formojë Shtabin e Përgjithshëm Koordinues të Krizave për të koordinuar me të gjitha organet, përfshirë qeveritë lokale për të parandaluar përhapjen e Covid-19, në përputhje me Ligjin për Qeverinë.

Shtabi i Përgjithshëm Koordinues është krijuar si organ operacional për të siguruar koordinimin e plotë të organeve të administratës shtetërore, personave juridikë të themeluar nga shteti, si dhe njësive të vetëqeverisjes vendore, në lidhje me parandalimin dhe përhapjen e koronavirusit KOVID-19.

(Burimi: koronavirus.gov.mk)

Në kushte të pandemisë, protokollet shëndetësore dhe masat mbrojtëse miratohen nga Qeveria e Republikës së Maqedonisë së Veriut, me propozimin e Komisionit për Sëmundjet Infektive, në përputhje me rekomandimet e OBSH-së dhe gjendjen shëndetësore në vend. Në këtë drejtim, ekzistojnë përjashtime të caktuara, pra masa të veçanta për zonat lokale, të miratuara ekskluzivisht nga pushteti ekzekutiv në vend.

Qeveria sot pranoi propozimin e Komisionit për Sëmundjet Infektive për organizimin online të mësimit në shkollat ​​e mesme në Tetovë dhe Gostivar për 14 ditë nga fillimi i vitit shkollor, dhe mësimdhënie online për 7 ditët e para në Kërçovë dhe Strugë, për shkak të situatës me virusin në këto komuna, pas së cilës, pas përfundimit të kësaj periudhe, do të merret vendim i ri në përputhje me zhvillimin e situatës.

 (Burimi: Faqja në internet e Qeverisë së RMV-së, seanca 103, data: 31.08.2021)

Qeveria gjithashtu miraton protokollet që dalin nga Plani për zbutjen e masave kufizuese për të parandaluar përhapjen e koronavirusit, ndër të cilët janë protokollet për realizimin e procesit arsimor në shkollat ​​fillore dhe të mesme për vitin 2021/2022 (Shtojca Nr. 18 dhe Nr. 19), të cilat duhet të respektohen nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës në të gjithë vendin.

Plani për mbajtjen e mësimit për vitin akademik 2021/2022 dhe Protokolli, ofrojnë kornizë për shkollat ​​se si të fillojnë dhe vazhdojnë procesin arsimor në arsimin fillor dhe të mesëm. Gjatë kësaj periudhe, shkollat ​​do të duhet të përshtatin kushtet për realizimin e mësimit në përputhje me Planin dhe Protokollin në mënyrë që të sigurojnë proces të pandërprerë arsimor.

Kandidati Trajkovski më tej thotë se në vend zbatohen “protokolle fashiste”. Kjo nuk është e vërtetë. Qeveria u zgjodh në zgjedhje të drejta dhe të lira, të cilat vlerësohen si të rregullta nga organizatat monitoruese të huaja dhe vendase, dhe protokollet shëndetësore janë në përputhje me OBSH-në dhe CDC-në.

Rekomandohet mbajtja e maskave ​​në ambiente të mbyllura për të gjithë nxënësit, stafin, mësuesit dhe vizitorët e shkollës, pavarësisht nga statusi i vaksinimit.

(Burimi: Faqja në internet e CDC-së, Udhëzues për parandalimin e Kovid-19 në shkolla)

Duke pasur parasysh të gjitha këto, deklaratën e kandidatit nga “Rodina Makedonija”, ne e vlerësojmë si jokonsistente.

 

BURIME: 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.