Administrata e Biden-it nuk e ka hequr shqiponjën dhe flamurin nga pasaporta amerikane

Фото: сркриншот од пост на Икс

Pasaportat e ridizajnuara amerikane përmbajnë ende shqiponjën dhe flamurin e SHBA-ve, por në një faqe tjetër. Ato filluan të nxirren në vitin 2021, me në vendim që nga koha kur presidenti i SHBA-së ishte Donald Trump, ndaj nuk është e vërtetë që administrata e Biden-it i ka ndryshuar dhe as që kanë hequr shqiponjën dhe flamurin.

Po shqyrtojmë një postim në rrjetin social Facebook në të cilin janë shpërndarë dy foto të një pasaporte amerikane dhe ku thuhet:

14 janar 2024. Administrata Biden ka ndryshuar pamjen e pasaportës amerikane. Në të majtë është e reja, pa shqiponjën dhe flamurin.

Bëhet fjalë për informacione të rreme të drejtuara kundër administratës Biden, se gjoja ka hequr simbolet patriotike nga pasaporta amerikane. Kjo gënjeshtër u përhap fillimisht në rrjetin social X, dikur Twitter, ku personi që qëndron pas llogarisë @EndWokeness pretendoi se administrata e Biden kishte refuzuar flamurin amerikan, shqiponjën dhe sloganin “We The People” (Ne Njerëzit) nga pasaportat e reja amerikane.

Pasaportat me një dizajn të ri u prezantuan për herë të parë në vitin 2021. Ato u miratuan më herët, gjatë vitit të fundit të Donald Trump si president i SHBA-ve. Veç kësaj, shqiponja është ende në pasaportat e reja, thjesht në një faqe tjetër. Prandaj, pretendimi se Joe Biden ka hequr fotot patriotike nga pjesa e brendshme e pasaportës amerikane është i rremë. Pra, nuk po flasim për zgjidhje të reja konceptuale për pasaportën, por për të vjetrën që ka hyrë në fuqi në vitin 2021. Prandaj, në rrjetin social X, ku u nda për herë të parë postimi në lidhje me përgjegjësinë e pretenduar të Biden për këto pasaporta të gjeneratës së ardhshme, u shfaq një mesazh që shpjegonte se ndryshimi i pasaportës ka filluar që nga viti 2021.

Ndryshe nga sa pretendohet, shqiponja amerikane është e pranishme në fotot e pasaportës, vetëm në një faqe tjetër dhe jo në atë të numrit të kaluar. Faqja zyrtare e udhëtimeve konfirmon se ky version i pasaportës është modernizuar duke filluar nga viti 2021. Aty thuhet:

Pasaporta e gjeneratës së ardhshme përmban teknologji të re për të ndihmuar në lehtësimin e udhëtimeve me karakteristika të shtuara sigurie dhe elemente sigurie, të tilla si një faqe të dhënash polikarbonate, personalizim të gdhendur me lazer dhe art të përmirësuar.

Siç konfirmohet nga Departamenti i Shtetit, pasaportat e gjeneratës së ardhshme amerikane janë miratuar nga administrata Trump dhe më pas do të fillojnë të lëshohen në vitin 2021.

Pasaporta e gjeneratës së re është dukshëm më tërheqëse se ajo e vjetra. Përmban fotografi të detajuara të arkitekturës, kulturës, historisë, peizazheve dhe traditave amerikane në faqet e vizave. Vula dhe mikroteksti i përdorur në pasaportat e gjeneratës së ardhshme janë më komplekse se ato në pasaportat e vjetra. Këto  vija dhe foto janë një tjetër element i rëndësishëm sigurie kundër falsifikimit dhe kopjeve. Është përmirësuar edhe struktura fizike e pasaportës së re.

Përveç kësaj, përveç faqes së polikarbonatit, forcohet edhe lidhja e pasaportës. Pasaporta ka 26 faqe në versionin e rregullt dhe 50 faqe në versionin më të madh. Pasaporta e gjeneratës së ardhshme është e vlefshme për të njëjtat 10 vjet si ajo e vjetra, por e vjetra është në përdorim deri në datën përfundimtare të skadencës, kështu që qytetarët amerikanë që kanë ende një pasaportë të vjetër të vlefshme nuk kanë nevojë ta ndërrojnë atë me një të re.

Për të gjitha faktet e mësipërme gjykojmë se nuk është e vërtetë që administrata Biden ka ndryshuar pamjen e pasaportës amerikane dhe se i ka hequr shqiponjën dhe flamurin. Ato ndryshuan në vitin 2021 dhe vendimi u mor në kohën kur Donald Trump ishte president i Shteteve të Bashkuara. Pasaporta e re, ashtu si e vjetra, ka shqiponjën dhe flamurin, por në faqe të ndryshme për shkak të dizajnit të ndryshuar.

 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.