Vaksinat e Pfizer-BionTech u miratuan për përdorim në Serbi që në dhjetor të vitit 2020

Foto: screenshoot nga pjesa e postimit

Statusi në Facebook manipulon që vaksinat kundër Kovid-19 të Pfizer dhe BionTech nuk u miratuan për përdorim në Serbi, kështu që, gjoja për këtë arsye qeveria serbe i jep ato për përdorim  në Maqedoninë e Veriut

Një postim në Facebook në gjuhën maqedonase përhap pavërtetë se njëra prej vaksinave të përdorura në Serbi nuk ka licencë të vlefshme.

E gjithë kjo në kontekstin e marrëveshjes midis Serbisë dhe Maqedonisë së Veriut për transferimin e 8,000 vaksinave nga Beogradi në Shkup si një ndihmë e nevojshme për të filluar vaksinimin në vend sa më shpejt të jetë e mundur.

Në këtë postim viral me pothuajse 120 ndërveprime thuhet:

A është kjo “dhurata” që Vuçiq i jep idiotit tonë?! 

Meqenëse nuk e lejojnë atë në Serbi, jepet në Banovinën Vardar!

Bashkangjitur këtij njoftimi është një foto e një dokumenti të pretenduar nga Agjencia e Barnave e Republikës së Serbisë, në të cilën është shkruar, ndër të tjera, se “ai ilaç nuk kishte licencë tregtimi në RS” .

Pretendimet e përdoruesit të rrjetit FB janë manipulim dhe të pavërteta. Postimi lidhet drejtpërdrejt me vendimin e qeverisë serbe për të ndarë 8,000 vaksina nga prodhuesi Pfizer-BionTech dhe për t’i transportuar ato në RMV, në mënyrë që të fillojë vaksinimi në Maqedoninë e Veriut sa më shpejt të jetë e mundur.

Teksti i mesazhit duhet të sigurojë publikun se vaksina nuk është e licencuar për përdorim në Serbi, kështu që transferohet për përdorim në vend, dhe përveç tekstit, është vendosor dokument nga një certifikatë e analizës…

E para dhe më e rëndësishmja ose fakti numër 1, vaksina e prodhuar nga Pfizer-BionTech kundër Kovidi 19 është aprovuar për përdorim në Republikën e Serbisë. Mediat serbe raportuan për këtë në dhjetor 2020 bazuar në Certifikatën e pranimit të vaksinës të lëshuar më 23 dhjetor. Drejtori i Agjencisë Serbe të Barnave, Sasa Jocovic, gjithashtu informoi publikun për këtë, ndërsa mediat transmetuan lajmin në të gjithë Serbinë.

Më e rëndësishmja, Agjencia e Barnave dhe Pajisjet Mjekësore të Republikës së Serbisë (ALIMS) lëshoi ​​një deklaratë, e cila i referohet abuzimit të këtij dokumenti në rrjetet sociale, i cili përveç këtij postimi, përhept edhe në rrjetet sociale në Serbi. Pa hyrë në vërtetësinë e dokumentit të publikuar në rrjetet sociale, ALIMS kategorikisht pretendon se vaksinat të cilave u referohet kjo certifikatë “importohen sipas të gjithë bazave ligjore dhe kontrollohen sipas standardeve më të larta të ndjekura nga Agjencia, pra nga Laboratori i saj Kombëtar i Kontrollit”. Shtohet edhe se “vakcinat, të cilave u referohet kjo certifikatë, kanë të gjitha lejet e nevojshme dhe mund të përdoren për imunizimin në vendin tonë” (që do të thotë në Serbi).

Lidhur me fjalorin në certifikatë që thotë se “ilaçi nuk ka licencë për vendosje në treg në territorin e Republikës së Serbisë” shpjegohet se “nuk duhet të shitet dhe të trajtohet në asnjë mënyrë, përveç nevojave të përcaktuara me licencën e importit “, dhe ajo licencë e importit i referohet miratimit të kërkesës së një institucioni specifik shëndetësor (Instituti i Shëndetit Publik” Dr. Milan Jovanovic Batut”, pas së cilës për herë të parë filloi vaksinimin kundër Kovid-19).

Pra, nuk është se vaksina e importuar e Pfizer dhe BionTech “nuk lejohet” në Serbi, por që institucionet që kërkuan importin e saj, morën licencë për këtë, por ajo licencë ka një kufizim, sipas të cilit vakcina nuk duhet të rishitet më tej. Kjo eshte e gjitha. Si provë shtesë që vaksina mund të përdoret në Serbi dhe se është e saktë, ALIMS gjithashtu i referohet deklaratës në certifikatë e cila thotë se “mostra e kësaj vaksine përmbush kërkesat e përshkruara “.

Nëse kërkoni bazën e të dhënave të certifikatave ALIMS (klikoni në pamjen 1 më poshtë ), ku emri i kompanisë  do të vendoset në fushën e kërkimit, BIONTECH MANUFACTURING GMBH, do të shihni se Agjencia deri më tani ka lëshuar katër certifikata për të njëjtën vaksinë Pfizer dhe Biontek, që nga 21 janari 2021 (kliko në pamjen 2 më poshtë ), gjë që asnjë mënyrë nuk do të ishte bërë nëse një vaksinë e tillë nuk do të ishte autorizuar për përdorim në Serbi. Agjencia e Barnave thotë të njëjtën gjë në të gjitha këto certifikata të deritanishme – se “bazuar në dokumentacionin e paraqitur, kompania plotëson kërkesat e përshkruara”.

Screenshot nr. 1 (kliko për imazh më të madh)

 

Screenshot nr. 2 (kliko për imazh më të madh)

Nga e gjithë kjo mund të konkludohet se postimi që ne po shqyrtojmë është manipulues, sepse certifikatat nuk janë për përdorim ose mos përdorim në territorin e Republikës së Serbisë, por janë certifikata për dërgesat individuale të vaksinës, të cilat importohen dhe të cilat, si në çdo vend, i nënshtrohen një kontrolli specifik.

Prandaj, postimi që kemi shqyrtuar në tërësi mund të konsiderohet i pavërtetë .

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.