Të miturat nga Shkupi nuk janë “arrestuar”, por janë thirrur për bisedë në stacionin policor

Фото: МВР

Ministria e Brendshme ka konfirmuar për “Vërtetmatësin” se nxënëset janë thirrur vetëm për intervistim në stacion dhe nuk janë arrestuar. Përndryshe, edhe në pjesën e përmbajtjes së tekstit që shpërndahet në postim, nuk raportohet fare për ndonjë arrestim, por për ftesë për bisedë në stacionin policor. Ka një ndryshim të madh midis “arrestimit” dhe “thirrjes në bisedë informative”

 

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku shpërndahet një artikull, në të cilin transmetohet një ekstrakt i ngjarjeve të përditshme nga buletini i Ministrisë së Brendshme.

Vetë postimi thotë:

Të miturat e arrestuar nga Shkupi kërcënuan një bashkëmoshatare në Tiktok.

Titulli i tekstit që shpërndahet ka të njëjtën përmbajtje.

Në pjesën përmbajtësore të tekstit, nga ana tjetër, nuk raportohet fare për ndonjë arrestim, por për thirrje për bisedë në stacionin policor. Në artikull thuhet:

Përmes rrjetit social Tiktok, disa gjimnaziste nga Shkupi kanë kërcënuar një nxënëse në shkollën ku kanë mësuar. Për këtë, ka ardhur kallëzim në Ministrinë e Punëve të Brendshme, e cila ka vepruar dhe ka thirrur të gjithë për bisedë informative. Në dijeni të rastit janë edhe prindërit e tre të miturave. Më 05.05.2023, zyrtarët policorë nga stacioni policor Qendër në MPB Shkup kanë kryer intervistë zyrtare me E.R. (18) dhe tre të miturat të moshës 17 vjeçare, të gjitha nxënëse të një shkolle të mesme në Shkup, me pjesëmarrjen e prindërve të tyre, pasi kanë marrë njoftim nga punonjësit e shkollës se nxënëset kanë postuar përmbajtje kërcënuese ndaj një nxënëse të së njëjtës shkollë dhe personave të tjerë në një rrjet social, njofton Ministria e Punëve të Brendshme.

Por ndryshe nga sa shkruhet në tekst, titulli flet për “të mitur të arrestuar nga Shkupi…”. E për të fiksuar arrestimin e supozuar në foton shoqëruese të tekstit, prezantohet një vajzë e fotografuar nga pas me pranga.

Megjithatë, ka një dallim të madh mes “arrestimit” dhe “thirrjes për bisedë në stacionin policor”. Nga MPB kanë konfirmuar për “Vërtetmatësin” se nxënëset janë thirrur vetëm për bisedë në stacion dhe nuk janë arrestuar, por për rastin janë njoftuar prokurori publik dhe Qendra për Çështje Sociale.

Profesoresha e Fakultetit të Sigurisë, Frosina Remenski, thotë se ka dallim mes arrestimit dhe thirrjes në stacion për bisedë.

Arrestimi është një privim i lirisë për shkak të dyshimit të arsyeshëm se dikush ka kryer një krim dhe kushdo që policia mendon se mund të ketë informacion mund të thirret për bisedë ose intervistim. Arrestimi është privim i lirisë dhe thirrjet nuk e kanë këtë. Nëse personi i thirrur nuk paraqitet në polici, atëherë kanë të drejtë ta sjellin me forcë. Por kjo, përsëri, nuk është një arrestim. Në rastin konkret, bëhet fjalë për thirrje të një bisede pas raportimit. Ata nuk u arrestuan. Përndryshe, thirrja është me prind, sepse i mituri pa prind nuk mund të thirret, thotë Remenski.

Në faqen e Ministrisë së Brendshme është publikuar një tekst i rafinuar i Ligjit të Policisë së vitit 2022.

Në të, në nenin 28, shpjegohen termat: “thirrje”, “privim lirie” dhe “arrest”.

Në nenin 45 thuhet se “thirrja e të miturit kryhet në përputhje me një ligj të veçantë”, siç është bërë realisht në rastin konkret, me thirrjen e të miturave për të cilat raportohet në tekstin e postimit.

Sipas nenit 43 të Ligjit për Policinë “policia autorizohet me shkrim me ftesë që të thërrasë qytetarët me qëllim të mbledhjes së njoftimeve të nevojshme për kryerjen e punës policore”. Sipas të njëjtit nen (43), “personi i thirrur udhëzohet për të drejtat e tij sipas nenit 34 të ligjit të policisë si dhe për faktin se nuk i hiqet liria dhe se pas dhënies ose refuzimit të kallëzimit mund të largohet”. Për thirrjen dhe bisedën me personin e thirrur, punonjësi i policisë përgatit një shënim zyrtar.

Neni 46 rregullon kompetencën policore të “kapjes”. Neni 46 thotë se “një person mund të ndalohet në bazë të një urdhri me shkrim të lëshuar nga gjykata kompetente ose një urdhër të lëshuar në përputhje me ligjin”. Personi mund të ndalohet në ambientet e policisë, në një organ tjetër kompetent shtetëror ose në vendin e përcaktuar me urdhër.

Neni 45a thotë se “privimi i lirisë” pa urdhër me shkrim mund t’i shqiptohet një personi:

1) kur janë plotësuar kushtet sipas Ligjit për procedurë penale dhe

2) për të cilën është shpallur tender në përputhje me ligjin.

Nga të gjitha faktet e mësipërme, konsiderojmë se nuk është e vërtetë se të miturat nga Shkupi janë “arrestuar” (privuar nga liria), por janë thirrur për intervistim në prani të prindërve të tyre (sipas Ligjit për policinë, sipas të cilit kjo është e nevojshme kur bëhet fjalë për personat e mitur).

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.