Shkenctarët britanik: Infeksioni me omikron nuk është më pak serioz se infeksioni me variantin delta

Studiuesit nga Imperial College në Londër krahasuan të dhënat nga 11,329 njerëz me infeksion të konfirmuar ose të mundshëm me omicron me të dhëna nga 200,000 njerëz të infektuar me variante të tjera të koronavirusit, shkruan Panacea.

Pas raportit të djeshëm, i cili akoma nuk ka kaluar ekspertizën profesionale deri më tani, “nuk ka asnjë provë që omicron është një variant më pak serioz i koronavirusit se varianti delta, duke gjykuar nga përqindja e personave pozitivë që raportuan simptoma ose përqindja e rasteve që kërkojnë shtrimin në spital dhe kujdes spitalor pas infeksionit”.

Kur bëhet fjalë për vaksinat e disponueshme në Mbretërinë e Bashkuar, efikasiteti i tyre kundër infeksioneve simptomatike me omicron varionte nga 0 përqind në 20 përqind pas dy dozave të vaksinës, domethënë 55 midis 55 përqind dhe 80 përqind pas dozës përforcuese.

Në raportin e Imperial College theksohet gjithashtu se, pas marrjes parasysh të faktorëve individualë të rrezikut, shanset që një individ të riinfektohet me omicron janë 5.4 herë më të larta se në rastin e riinfektimit me variantin delta.

Një studim i publikuar para shfaqjes së omicron zbuloi se ekspozimi ndaj virusit SARS-CoV-2 siguronte 85 për qind mbrojtje kundër riinfeksionit gjatë një periudhe gjashtëmujore, ndërsa “mbrojtje kundër ri-infeksionit me omicron pas një sëmundjes së kaluar e marrë nga një infeksion i mëparshëm është vetëm 19 për qind”.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari