Recension: FOTO: Stevo Pendarovski nuk e di se a do ta kandidojnë por me kënaqësi qëndron përpara këtij mbishkrimi

210-pendarovski-pres24-0987-0099-crop-resize

Pse vazhdimisht na shërbejnë tekste gjoja informative ditore, kurse në vërtetë spinime klasike? Si të shpjegohet fuqia dhe intensiteti jogazetaresk kundër kandidatit potencial të opozitës për president të shteti. Ky ortek i prodhimeve ku motiv kryesor është aspekti politiko partiak dhe jo gazetaresk, duket drejtimi i mundshëm kah donë të shkojë kampanja mediatike, dhe kjo  ndoshta nuk ka justifikim për kundërshtimin e pikëpamjeve dhe mendimet e kandidatëve për funksionin më të lartë në vend, por goditje të “ulëta”, spekulime dhe manipulim. 

2Linku deri te artikulli origjinal: FOTO: Stevo Pendarovski nuk e di se a do ta kandidojnë por me kënaqësi qëndron përpara këtij mbishkrimi

Data dhe koha e publikimit: 26.02.2014, 17:57

Data e recensionit28.02.2014

RecensuesVladimir Mirçevski

Vërtetësia: Manipulim klasik që është i bazuar në një “fotografim” që dëshiron të verifikojë se i përmenduri, tani më kandidat formal, “mendohet nëse do të pranojë, por në ndërkohë nuk ka i penguar vëmendja si zgjedhje e caktuar e opozitës”. Kush është spini numër një ? Në atë që në ngjarjen partiake i jepet konutacion aktual, edhe pse, nëse është dashur, lehtë ka mundur të kontrollohet së bëhet fjalë për mbledhje që është caktuar para një muaji. Që do të thotë, se në periudhën kur është bë fotografia çështja e kandidatit partiak nuk ka qenë aq aktuale siç është tani.

Personat të cilët qëndrojnë pas kandidatit me transparentë në duar për përkrahjen e tij më shumë duket si veprim individual i iniciuar nga aktivistët partiak lokal, se sa një hap i planifikuar me vëmendje nga “qendra” për animimin e gjithë anëtarësisë. Nëse është dashur të arrihet ajo, atëherë transparente të tilla do kishte të publikuara në më shumë tubime partiake, dhe jo vetëm në këtë.

Ku është spini numër dy? I jepet karakteristikë e destinuar pjesëmarrjes së personit të përmendur në tribunën partiake, edhe pse lehtë ka mundur të kontrollohet, se pjesëmarrja e tij aspak nuk ka qenë si paralajmërim “si kandidat i mundshëm për shef të shtetit“. I përmenduri sipas kallëzimit tij, e cila është dashur të kërkohet, për arsye se bëhet fjalë për “faqen e dytë”, në tubime të tilla ai shpesh ka folur mbi tema në lidhje me profesionin e tij – Politikën Ndërkombëtare. Argumentet për ekzistencën e një fan-faqe në facebook për mbështetjen e tij nuk “mbajnë shumë ujë”, sepse çdokush mund të hapë një të tillë në rrjetet sociale. Të thjeshtëzojmë, e vërteta shumë lehtë ka  mundur të vërtetohet, nëse kanë dashur vetëm me një thirrje telefonike, ku për së drejti është mundur të pyetët për cilësinë e tij në tubimin partiak. Vetëm një fakt  – pasi që bëhet fjalë për nj[ë ngjarje më të vjetër – mjaftueshëm e zvogëlon vërtetësinë e këtij teksti.

Burimet e informatave: Në aspekt të burimeve e gjithë kjo bazohet në një fotografi dhe fan faqen në rrjetet sociale, kurse këto nuk janë “argumente” të mjaftueshme për të përkrahur pohimin:

„Stevo Pendarovski nuk e di se a do ta kandidojnë por me kënaqësi qëndron përpara këtij mbishkrimi“.

Përmbajtësia: Në këtë pjesë me të vërtetë jam i hutuar ! Çfarë është dashur të tregohet me një tekst të tillë dhe cili ka qenë mesazhi? Se   i përmenduri nuk ka ditur se do të kandidohet, ka gënjyer, dhe se ka pritur të propozojnë? Çdo parti ka procedurën e vet. Nëse ka pasur shkelje, atëherë OK. Mirë, pse nuk është implementaur se çfarë bën partia qeveritare  – peticione, iniciativa , deklarata pompoze, konventa etj. Më shumë, material ka për palën e dytë se sa tak të parët. Nuk asgjë të veçantë me tekstin.

Anshmëria: Fakti që përpunohet vetëm kampi opozitar flet mjaft për pabarazi, për arsye siç përmendëm, nëse konstatohet jo transparencë në procedurën e LSDM-së, atëherë pse për këtë temë nuk janë përpunuar veprimet e partisë qeveritare.

Origjinaliteti/Plagjiatura: Teksti, që nuk ka autor, nuk e di se a mund edhe të kualifikohet si e tillë, origjinal,  cili menjëherë u transmetua nga protale tjera të përafërta. Sigurisht se nuk ka qenë për arsye të cilësisë së ofruar.

Kualiteti i titullit: Titull tendicioz i cili ka për qëllim të çojë ujin në mullirin e caktuar.

Fotografia: Fotografitë veçanërisht njëra nga ato, duhet të jetë argumenti kryesor për të na bindur për tezat e prezantuara, përsëri do të them, nuk është e qartë se çfarë informacioni duan të transmetojnë, të pohojnë apo të akuzojnë dikë.

Përfundimi: Tekst pa “peshë”, i njëanshëm me qasjen të motivuar partiake, me qëllim bazë të qartë jo për të informuar, por për të përçmojnë dhe minojnë fushatën e pa filluar të dikujt. Për atë, vini rripin e sigurisë, pason “bombardimi” me informata të tilla.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.