Recension: FOTO: Ministresha Jankullovska në disponim normal familjar e gatoi bukën

ФОТО-Министерката-Јанкулоска-во-нормално-домашно-расположение-го-замеси-лепчето-1-fb

 

Ky foto-lajm i shkurtër përmban informata dhe komente të paverifikuara dhe të pasakta për definicione joprecize, për të cilën arsye edhe e tërhoqi vëmendjen tonë dhe iu nënshtrua recensionit.

ФОТО  Министерката Јанкулоска во нормално домашно расположение го замеси лепчето   1.мкLinku deri te artikulli origjinal: FOTO: Ministresha Jankullovska në disponim normal familjar e gatoi bukën

Data dhe koha e publikimit: 06.01.2015

Data e recensionit: 09.01.2015

Recensues: Аna Anastasovska

“Më në fund edhe ministresha Jankullovska të largohet nga detyrat dhe obligimet e përditshme si njeri i parë i MPB-së dhe si çdo nënë, bashkëshorte dhe amvise normale ta gatuajë bukën e Kërshëndellave.”

Ajo që bie në sy te lexuesit, në këtë lajm të shkurtër është fjala “nënë”, e cila bën me dije se ministresha Jankullovska është bërë nënë, informatë kjo që nuk është e saktë, së paku me aq sa dihet në opinion. Nëse autori i këtij teksti ka pasur informata plotësuese, është dashur t’i mbështesë me dëshmi dhe burime, e jo të krijojë huti te lexuesi. Gjëja e dytë, për shkak të së cilës vendosëm ta recensojmë këtë tekst, është fakti që thuhet se Jankullovska ka gatuar bukë “sikurse çdo bashkëshorte dhe amvise normale”. Këtu menjëherë parashtrohet pyetja: çka është bashkëshorte normale dhe a ekziston definicion për këtë? Nëse ekziston, duhet të theksohet në tekst. Në të kundërtën, parashtrohet dilema se ato gra që nuk e kanë gatuar bukën e Kërshëndellave, po ndoshta e kanë porositur, nuk janë “bashkëshorte dhe amvise normale”?

“Përndryshe, sot të gjithë të krishterët i festojnë Kërshëndellat dhe gjithsesi gatuhet bukë me një monedhë brenda saj.”

Edhe kjo informatë nuk është e saktë. Më 6 janar jo të gjithë të krishterët i festojnë Kërshëndellat. Në këtë datë, Kërshëndellat i festojnë vetëm të krishterët ortodoksë, e jo edhe katolikët dhe protestantët. Nuk është e saktë edhe ajo se në këtë ditë patjetër gatuhet bukë me monedhë. Në mesin e të krishterëve ortodoksë ka edhe të tillë që gatuajnë bukë me monedhë në ditën “Vasilica”, jo për Kërshëndella.

Ky foto-lajm i shkurtër shumë më mirë do të dukej sikur të vendosej vetëm fotograifa me lajmin e ministresha e ka gatuar bukën e Kërshëndellave. Në përpjekje për t’u bërë më kreativ, në dhjetë reshta tekst bëhen gabime, për të cilën gjë ky lajm është shembull klasik.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari