Raportime të rreme për bomba ka edhe në shkollat ku mësojnë nxënësit shqiptarë

Фото: Принтскрин видео, официјална ФБ страница на гимназијата „Зеф Љуш Марку“

 

Postimi përhap gënjeshtra se nuk ka raportime për bomba në shkollat ​​ku mësojnë shqiptarët. Më 15 dhjetor 2022, për shembull, ka pasur raportime për bomba të vendosura në shkollat ​​fillore të Kumanovës “Bajram Shabani”, “Krste Misirkov”, “Vëllezërit Ribar”, “Jeronim De Rada”, ku mësimi zhvillohet në gjuhën maqedonase dhe shqipe. Në të njëjtën ditë, në gjimnazin “Zef Ljush Marku” në Shkup dhe në gjimnazin “Sami Frashëri” në Kumanovë, ku mësimi zhvillohet në gjuhën shqipe, kanë marrë njoftime të rreme për bomba. Nga MPB kanë konfirmuar për Vërtetmatësin se raportet e rrejshme nuk kanë për qëllim vetëm shkollat ​​ku mësimi zhvillohet në gjuhën maqedonase, por edhe shkollat ​​ku mësimi zhvillohet në gjuhën shqipe.

 

 

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku thuhet:

U frynë me raportime për bomba! Dhe pyes për një shok, pse nuk raportohet për bomba në shkollat ​​shqiptare?

Në muajt e fundit në institucione të ndryshme – shkolla shtetërore, institucione shtetërore, muze, qendra tregtare private, objekte të mëdha të vendosura në hapësira publike, janë pranuar raportime, pra kërcënime për gjoja mjete shpërthyese të vendosura, të cilat gjatë kontrolleve të MPB-së rezultojnë të pavërteta, raportime të rreme.

Në postimin që po shqyrtojmë pretendohet në mënyrë të rreme se në shkollat ​​ku mësojnë nxënësit shqiptarë nuk ka pasur raportime për vendosjen e mjeteve shpërthyese. Për më tepër, fakti që kërcënimet me bombë janë të drejtuara jo vetëm ndaj shkollave, por edhe ndaj institucioneve të tjera.

Më 15 dhjetor 2022, për shembull, mediat duke iu referuar Ministrisë së Punëve të Brendshme njoftuan:

Janë marrë njoftime për mjete shpërthyese të vendosura në 17 shkolla fillore dhe 22 të mesme në Shkup dhe në tetë shkolla fillore dhe një të mesme në Kumanovë, ndërsa në shumicën e shkollave në Shkup dhe në tërë Kumanovën janë kryer kontrollet dhe është konstatuar se ishte një kërcënim i rremë.

Sipas të dhënave të Komunës së Kumanovës, përveç shkollave të përmendura, raportime për bomba të vendosura janë dërguar edhe në shkollat ​​fillore “Bajram Shabani”, “Krste Misirkov”, “Braça Ribar”, “Jeronim De Rada”, si dhe në shkollat ​​jashtë zonës më të gjerë qendrore të qytetit, ku mësimi zhvillohet në gjuhën maqedonase dhe shqipe, njoftoi Nova Makedonija (15.12.2022).

Po ashtu, njerëz nga të gjitha bashkësitë etnike lëvizin dhe punojnë në një numër të madh të institucioneve shtetërore, muze, gjykatave, si dhe qendrave tregtare private, ku janë bërë kërcënimet për eksplozivët e supozuar.

aeroportin e Shkupit, ku ka pasagjerë të rregullt nga vendi dhe jashtë, ka pasur një raport të rremë për një bombë të dyshuar.

Alsat më 15 dhjetor 2022 ka njoftuar se ka raportime të rreme për bomba në gjimnazin “Zef Ljush Marku” si dhe në gjimnazin “Sami Frashëri” në Kumanovë, ku mësimi zhvillohet në gjuhën shqipe.

Ministria e Punëve të Brendshme ka konfirmuar për Vërtetmatësin se raportimet e rreme për bomba nuk kanë për qëllim vetëm shkollat ​​ku mësimi zhvillohet në gjuhën maqedonase, por edhe shkollat ​​ku mësimi zhvillohet në gjuhën shqipe.

Për rrjedhojë, nuk mund të bëhet një klasifikim i tillë i gabuar si në postimin që po shqyrtojmë, se nuk ka raportime për bomba në shkollat ​​ku mësojnë shqiptarët.

Për të gjitha faktet e mësipërme, ne e vlerësojmë postimin si të pavërtetë.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.