Qytetarët mund të marrin pjesë në seancat e Kuvendit

Foto: sobranie.mk

Kuvendi do të hap dyert për qytetarët të cilët kërkojnë të marrin pjesë në seanca. Por, jo vetëm  për vizita të organizuara – por edhe për pjesëmarrje në debate të vërteta. Do të inicojmë detyrim për të gjithë komisionet të mundësojnë pjesëmarrjen e subjekteve të interesuara (organizata joqeveritare, sindikata dhe të ngjashme) në debatin për strategji të përgjithshme politike dhe ligje kyçe. E njëjta mundësi do të jepe edhe përgjatë diskutimeve. (“Plani për jetë në Maqedoni” ) programi zgjedhor i LSDM-së për zgjedhje parlamentare dhjetor 2016)

ARYETIMI:

Ky premtim i LSDM-së i cili është pjesë e “Planit për jetë në Maqedoni” – Programi Zgjedhor për zgjedhjet parlamentare të vitit (faqe 27, kapitulli “1,2. Kontrolli mbi qeverinë”, pjesa “Kuvend i mirë, qytetarë të fuqishëm”), është realizuar përmes hapjes së një dritareje të re në ueb-faqen e Kuvendit të RM-së të titulluar “PARLAMENT I HAPUR“.

Këtë për “Vërtetmatësin” e vërtetuan edhe zëdhënësit e Kuvendit dhe të Qeverisë së RM, Vjollca Arifi dhe Mile Boshnjakovski. 

Kuvendit hap një hallkë të re në suaza të ueb-faqes së titulluar “PARLAMENTI QYTETARË” në të cilin ju jepet mundësi qytetarëve dhe organizatave qytetare të kërkojnë të jenë të pranishëm në seancën plenare në Kuvend. Deri më tani u organizuar dy ngjarje të organizatave qytetare në Kuvend – shprehen zëdhënësit. 

Premtimi i LSDM-së për hapjen e Kuvendit për qytetarët, si projekt “E-Dritarja” dhe “Takime” me deputet e përmendi edhe kryetari i Kuvendit në RM, Talat Xhaferi në llogaridhënien në 100 ditët e para të zgjedhjes së tij.

Në kontekstin e hapjes së Parlamentit do të shtojë se gjatë aktivizimit vegë e re është  e ashtuquajtur Dritare e cila ju mundëson qytetarëve të mund të paraqitem për pjesëmarrje në seancën plenare. Poashtu është shtuar një vegël e re nën emrin “Takime”,përmes së cilës mund të njoftoheni me aktivitetet e deputetëve – u shpreh Xhaferi gjatë kohës së prezantimit të llogaridhënies. (27 korrik 2017 Njëqind ditë nga zgjedhja e Talat Xhaferit për kryetar të Kuvendit). 

I njëjti projekt përmendet edhe në shënime faktike për realizimin e “Planit 3-6-9” prej 15 nëntorit ku qëndron:

Në hapjen e Kuvendit për sektorin joqeveritar, Kuvendi ishte nikoqir i 2 ngjarjeve të organizuara me organizatat civile. Është duke u aktivizuar edhe velga e re, e titulluar “E-Dritarja” që do të ju mundësojë qytetarëve të paraqiten për pjesëmarrje në seancë plenare. Poashtu është shtuar edhe një vegël e re me emrin “Takime”, përmes së cilës qytetarët do të mund të njihen në veçanti me aktivitete e deputetëve, shkruhet në faqen e 5 të pasqyrës faktike të statusit me implementimin e masave të parapare në “Planin 3-6-9”, prej 15 nëntorit të vitit 2017.   

Në ueb-faqen e Kuvendit të RM ekziston një dritare e titulluar “PARLAMENTI I HAPUR” i cili ka opsion – vizitë të seancës plenare të Kuvendit të Republikës ku qëndron:

Me plotësimin e të dhënave në këtë formë ju paraqiteni për vizitë zë seancës plenare në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë. Do të jeni të pranishëm në një prej vazhdimeve të seancës plenare. Vizita mund të jetë më e gjatë se një orë. 

Duke pasur parasysh gjithë këtë, mund të thuhet se premtimi i LSDM-së për (hapjen e Parlamentit për qytetarët” është i realizuar. 

 

BURIME:

 

Vlerësoi: Rada Isovska – Manevska

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Ky artikull është përgatitur në kuadër të Vërtetmatësit, projekt për rritjen e llogaridhënies dhe përgjegjësisë së politikanëve dhe partive përpara qytetareve, i realizuar nga Fondacioni Metamorphosis. Artikulli mundësohet me përkrahje të fondacionit jofitimprurës amerikan (NED - National Endowment for Democracy) dhe Fondit Ballkanik për Demokraci, projekt i Fondit Gjerman të Marshallit në SHBA (BTD – The Balkan Trust for Democracy, a project of the German Marshall Fund of the United States), iniciativë e cila përkrah demokracinë, qeverisjen e mirë dhe integrimet euro-atlantike në Evropën Juglindore. Përmbajtja e recensionit është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e Metamorphosis, National Endowment for Democracy, The Balkan Trust for Democracy, projekt i Fondit Gjerman të Marshallit në SHBA dhe partnerëve të tyre.

Your email address will not be published.