Propaganda Q-Anon shpërndan gënjeshtra se lufta në Ukrainë është “spastrim satanist”

Фото: Принтскрин видео

Ndryshe nga çfarë sugjeron videoja e shpërndarë në postim, nuk ka pasur arrestime sekrete nga “deep state”, siç e quajnë teoricienët e konspiracionit Q-Anon “elita që sundon botën nën hije”. Gjithashtu, Covid-19 nuk është një mashtrim, por një pandemi mbarëbotërore që u mposht për shkak të vaksinimit, si dhe mutacionit të vetë virusit në variante më të dobëta. Nuk është i vërtetë as pretendimi se në Ukrainë ka një “pastrim satanik të gjarpërinjve dhe se Putini e pastron atë të keqe”. Ka një pushtim ushtarak në Ukrainë nga Rusia, ku çdo ditë po humbasin jetë njerëzish dhe Ukraina është e detyruar të mbrohet.

 

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook, i cili përfaqëson një përfshirje live me një lidhje video nga një burrë që prezantohet si “ushtar digjital” apo “një besimtar i lëvizjes Q” në vend. Në video materialin 17-minutësh, paraqitet një mori dezinformatash që janë evidente dhe që i referohen rrëfimeve klasike të përbashkëta më parë, tipike të teorisë së konspiracionit Q-Anon, e cila është përhapur nga Shtetet e Bashkuara në pjesën tjetër të botës, duke përfshirë Maqedoninë e Veriut. Duke filluar nga minuta 7 deri në 10.50 në video (publikuar më 12 mars 2023), personi që mban pseudonimin “Mike Tyson” dhe i referohet vetes si “ushtar digjital”, thotë:

Sot në mëngjes mora informacion për një operacion ushtarak që duhet të zhvillohet globalisht. Një mesazh vjen në të gjithë celularët për t’u tërhequr në shtëpitë tuaja, për të qenë në shtëpi për tre deri në gjashtë orë. Do të ketë një sinjal për arrestime masive të elitave dhe e gjitha do të transmetohet në televizion. Do të shohim. Ky është një informacion i madh edhe për mua. Është e mahnitshme, por ky është informacioni i ndarë nga ata dy persona. Me kalimin e kohës ne jemi gjithnjë e më të bindur se ushtarët digjital kishin të drejtë. Covid është një mashtrim, kjo në Ukrainë nuk është luftë, por pastrim i gjarprit satanik.I pritet koka dhe Putini e pastron atë të keqe. Gjithnjë e më shumë njerëz po përmendin informacionin se në të vërtetë po ndodh një pastrim i madh. Nëse dikush arrestohet në rrugë nga ato ushtri që do të ndjekin ata hajdutët, mashtruesit e qeverive që zbatuan planin e shpopullimit, vaksinat… Janë të gjithë të tradhtuar. Të gjithë ata që zbatuan planin e shpopullimit të Covid-it treguan fytyrën e tyre, mjekët, policët, komandantët, duke mbytur njerëzit, duke dhënë maska, vaksina, duke rekomanduar vaksina, të gjithë atletët që detyruan vaksinat kundër virusit për të vrarë njerëz, qeveritë që bënë bllokime të paligjshme, arrestuan dhe dënuan njerëz.. Të gjitha të lëshuara dhe të gjitha të regjistruara. Prej kohësh kam marrë informacionin se të gjithë atyre që do të arrestohen u dërgohet kërkesa për t’u dorëzuar brenda 24 orëve. Nëse nuk dorëzohen vetë, gjatë arrestimit pas 24 orësh kanë të drejtë ta vrasin nëse arratiset. Ndaj njerëz, ky është informacioni që doja t’ju jepja. Ky është vetëm informacion që po përhapet dhe shpresoj që të bëhet realitet për kënaqësinë time të madhe. Trump është i sigurt se do të vijë dhe do të shpallë dënimin me vdekje dhe një spastrim të madh të të gjithë këtyre udhëheqësve satanikë dhe pasardhësve. Relaksohuni dhe shijoni afërsinë e njerëzve të dashur, thotë Tyson në fjalimin e tij live.

Ndryshe nga sa u tha, nuk ka arrestime të fshehta nga “shteti i thellë” siç e quajnë teoricienët e konspiracionit Q-Anon “elita që sundon botën nën hije”. Në Maqedoninë e Veriut, telefonat celularë të qytetarëve nuk marrin asnjë mesazh ku kërkohet të qëndrojnë në shtëpi për shkak të arrestimit të pretenduar që do të transmetohet në televizion. Asnjë arrestim nuk është regjistruar në asnjë televizion për planin e supozuar të “spastimit të madh”. Të gjitha këto teori janë një tjetër skenar fantastik i parealizuar që defokuson publikun nga ngjarjet që ndodhin realisht në jetën e përditshme dhe që mediat profesionale i raportojnë të plota. Covid nuk është një mashtrim, por një pandemi mbarëbotërore që u mposht për shkak të vaksinimit, si dhe mutacionit të vetë virusit në variante më të dobëta, si dhe për shkak të kronizmit të sëmundjes që kishin një numër të madh njerëzish. Komploti që mjekët, policët dhe komandantët mbytën njerëzit, jepnin vaksina helmuese etj. Dhe tani “dihet, duhen arrestuar dhe nëse nuk dorëzohen për 24 orë mund të vriten”, nuk janë asgjë më shumë se fantazi të paargumentuara. Gjithashtu nuk është e mundur që Donald Trump apo dikush tjetër të shpallë “dënimin me vdekje” për të ashtuquajturit “udhëheqës satanë”. Vitin e kaluar, Trump filloi hapur të anonte drejt teorisë së konspiracionit Q-Anon përmes mediave sociale, në një mënyrë delikate, duke ndarë përmbajtjen e tyre në mediat sociale. Në tekstin e PBS, nga 16 shtatori 2022, përshkruhen disa rrëfime që janë baza e kësaj teorie konspirative, nga e cila Trump nuk distancohet.

Të martën, Trump ripostoi një foto të tij të veshur me një distinktiv Q me fjalët: Stuhia po vjen. Në zhargonin e teorisë konspirative Q-Anon, “stuhia” i referohet fitores përfundimtare të Trump, kur ai supozohet se do të fitojë pushtetin dhe kundërshtarët e tij do të gjykohen dhe mund të ekzekutohen drejtpërdrejt në televizion.

Një rrëfim i ngjashëm ndahet në postimin që po rishikojmë, por i është përshtatur kushteve të paspandemisë, pra thuhet se elitat do të arrestohen masivisht dhe do të transmetohet në televizion për faktin se ata morën pjesë në një “mashtrim me virusin Covid”. Nuk është e vërtetë që në Ukrainë ka një “pastrim satanik gjarpërinjsh dhe se Putini po pastron këtë të keqe”. Në Ukrainë, ka një pushtim ushtarak të kryer nga Rusia, ku çdo ditë humbasin jetë njerëzish dhe Ukraina është e detyruar të mbrohet nga agresioni ushtarak i Putinit. Që nga fillimi i pushtimit ushtarak rus të Ukrainës, mbështetësit Q-Anon kanë mbështetur narrativat e Rusisë që përpiqen të justifikojnë agresionin. Bellingkett shkruan në analizën e tij se shumë nga kanalet e lëvizjes Q-Anon në mbarë botën mbështesin rregullisht pushtimin ushtarak të Rusisë.

Ata e shohin luftën si një përpjekje për të rrëzuar “kabalin” ndërkombëtar mbi të cilin përqendrohet e gjithë teoria e konspiracionit Q-Anon. Ata publikojnë ide të ndryshme për qëllimet e luftës, duke përfshirë “shkatërrimin e bio labaratorit amerikan” në Ukrainë, në të cilin ata pretendojnë se po krijohet një sëmundje e re e ngjashme me Covid-in, ose se pushtimi ushtarak është për të parandaluar “rivendosjen e madhe” qëllimi i supozuar i të cilit është krijimi i një qeverie të vetme botërore. E gjithë kjo supozohet se e bën Rusinë një aleate në luftë dhe pushtimi supozohet se është për mirë, analizon Bellingkett narrativën e Q-Anon lidhur me Rusinë dhe Ukrainën.

Sipas përshkrimit të Bellingket Q-Anon, është një teori konspirative që pretendon në mënyrë të rreme se ish-presidenti i SHBA-së, Donald Trump, ka punuar prej kohësh për të mposhtur “Satanistët, pedofilët, shtetin e thellë dhe kabalin” (fjalë që përdoren shpesh në narrativat e promovuesve). Edhe pse Trump nuk është president dhe parashikimet e Q-Anon nuk po realizohen, komploti vazhdon të tërheqë ndjekës të rinj. Përveç Shteteve të Bashkuara, ajo është përhapur në shumë vende dhe prej saj janë krijuar narrativa të tjera të rrezikshme, siç janë ato të përhapura nga antivakserët. Ndjekësit e Q mbeten gjithashtu aktivë në teoritë konspirative që përfshijnë Ukrainën, shkruan Bellingkett. Bellingkett shkruan që në prill 2022  shumica e mbështetësve të Q-Anon e konsiderojnë Putinin një hero që lufton “në anën e Trump-it”

Në shtator të vitit 2021, një nga kanalet e Q-Anon në Mbretërinë e Bashkuar pretendoi se Putini po lufton kundër kabalit satanik, kjo është arsyeja pse media dyshohet se po e portretizonte Putinin si “të keq”.

Natyrisht, kjo është propagandë, pra një tufë pretendimesh të paargumentuara, të paprovuara dhe të pabazuara, të cilat bashkërisht kontribuojnë në krijimin e një iluzioni që duhet të mashtrojë opinionin. E vërteta është se pushtimi i Ukrainës nga forcat ruse filloi më 24 shkurt 2022 menjëherë pas një fjalimi televiziv të Putinit. Rusia filloi armiqësitë, kaloi kufirin ukrainas dhe shkaktoi një përshkallëzim ushtarak. Nuk ka lidhje me Covid-in, as me ndonjë “gjendje të thellë” të paprovuar. Për më tepër, nuk është e vërtetë që vaksinat e Covid-19 ishin “helmuese”. E gjithë përbërja e vaksinave është bërë publike dhe nuk përmban toksina, siç pretendohet rrejshëm në postimin që po shqyrtojmë. Për shkak të të gjitha fakteve të mësipërme, ne e vlerësojmë këtë postim si të pavërtetë.


Ky artikull është përgatitur në kuadër të projektit Promovimi i qasjes në lajme të besueshme për të luftuar dezinformatat, i zbatuar nga Fondacioni Metamorfozis. Artikulli, i botuar fillimisht në Vërtetmatës, është mundësuar nga mbështetja e fondacionit jofitimprurës amerikan NED (National Endowment for Democracy). Përmbajtja e këtij artikulli është përgjegjësi e autorit dhe nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e Metamorphosis, NED ose bashkëpunëtorëve të tyre


 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.