Postimi pretendon në mënyrë të rreme se Perëndimi nuk është i rëndësishëm për Kinën

Фото:Marcel Elia auf Pixabay

Vendet perëndimore janë gjithashtu të rëndësishme për Kinën, sepse janë partnerët e saj më të mëdhenj tregtarë. Dëshmi për këtë është njoftimi i vizitës së presidentit kinez në Francë, Serbi dhe Hungari për përmirësimin e marrëdhënieve me BE-në. Nëse Kina nuk eksporton në SHBA dhe BE, ekonomia e saj do të dobësohet ndjeshëm. Kjo është arsyeja pse Kina nuk furnizon drejtpërdrejtë me armë Rusinë, por vetëm një numër i vogël kompanish furnizojnë pajisje të tilla si pjesë radari dhe tani edhe ato preken nga sanksionet dytësore. Kina varet nga Perëndimi, kështu që nuk mban anë në mosmarrëveshjen midis Rusisë dhe Ukrainës.

 

Ne analizojmë një postimFacebook që pretendon se Kina nuk kujdeset për Perëndimin.

Nga shakatë e ditës së sotme. Ju “dhemb” kinezëvee nga Perëndimi, thuhet në postim.

Postimi përmban gjithashtu një foto të një artikulli në të cilin Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s Jens Stoltenberg i dërgon një mesazh Kinës se ajo do të humbasë marrëdhëniet me Perëndimin nëse nuk ndalon së mbështeturi Rusinë.

Sipas Stoltenberg, siç raporton artikulli i Focus duke cituar Reuters, Kina e ka ndihmuar më së shumti Rusinë duke i ofruar Moskës teknologji të fundit, si gjysmëpërçuesit.

 

Nga sasia totale e elektronikës që Rusia importoi vitin e kaluar, 90% erdhi nga Kina dhe përdoret për prodhimin e raketave, tankeve dhe avionëve. Kina po punon gjithashtu për t’i ofruar Rusisë aftësi satelitore dhe imazhe të përmirësuara, tha Stoltenberg.

Postimi që po analizojmë, duke u nisur nga paralajmërimi i Stoltenberg, manipulon publikun duke thënë se “ju kinezëve nuk ju dhemb për Perëndimin”.

Por nëse shikoni faktet dhe shifrat, do të shihni se kinezëve në fakt “ju dhemb” për Perëndimin nëse do të ketë një situatë ku ka sanksione dhe eksportet e tyre vuajnë. Duke qenë se Kina është e varur nga eksportet dhe kryesisht eksportet drejt vendeve perëndimore.

Sipas të dhënave të Statista të publikuara më 1 mars 2024, Kina eksportoi mallra me vlerë rreth 3.38 trilionë dollarë amerikanë në 2023. Krahasuar me një vit më parë 2022, është vërejtur një rënie e vlerës së eksporteve me rreth 4.6 për qind. Në vitin 2022, Kina eksportoi mallra me vlerë rreth 3.54 trilion (mijë miliardë) dollarë amerikanë, dhe në vitin 2021, 3.31 trilion (mijë miliardë) dollarë amerikanë.

 

Eksportet e Kinës janë rritur në mënyrë të qëndrueshme gjatë dekadës së fundit, me përjashtim të vitit 2009 kur kriza financiare dhe rënia ekonomike globale ngadalësuan tregtinë globale dhe 2016 kur pati një tjetër tkurrje të kërkesës globale. Përveçse është vendi më i populluar, Kina është bërë edhe ekonomia më e madhe prodhuese dhe eksportuesi më i madh në botë. Shtetet e Bashkuara, ASEAN dhe Bashkimi Evropian ishin partnerët kryesorë të eksportit të Kinës në vitin 2022, raporton Statista. 

Në vitin 2023, ASEAN ishte destinacioni më i madh i eksportit për Kinën. Sipas të dhënave të Statista, vlera e eksporteve të Kinës në statistikat e anëtarëve të ASEAN tejkaloi 3.68 trilion juanë.

E dyta në listë është Bashkimi Evropian, ku vlera e eksporteve ishte 3.52 miliardë juanë dhe e treta në listë janë Shtetet e Bashkuara, ku vlera e eksporteve ishte 3.51 miliardë juanë.

 

 

Në vitin 2023, eksportet e mallrave të Kinës në Shtetet e Bashkuara do të jenë rreth 427.23 miliardë dollarë amerikanë, raporton Statista.

Përveç eksporteve në Shtetet e Bashkuara, Kina importon edhe nga Shtetet e Bashkuara.

Krahasuar me importet amerikane nga Kina, vlera e eksporteve amerikane në Kinë në vitin 2020 ishte 427.23 miliardë dollarë. Kina është partneri më i madh tregtar i Shteteve të Bashkuara, ndërsa Kina ishte tregu i tretë më i madh për eksportet e mallrave amerikane. Disa nga eksportet kryesore të Kinës në sektorin bujqësor përfshinin soja, pambuku dhe produktet e derrit. Teksasi ishte shteti më i madh eksportues në Kinë në vitin 2020 bazuar në vlerën totale të eksporteve të mallrave, në 16.9 miliardë dollarë, vëren Statista. 

Në vitin 2023, Kina ishte partneri më i madh i importit të mallrave të BE-së (20.5% të totalit të importeve jashtë BE-së) dhe partneri i tretë më i madh i eksportit të mallrave të BE-së (8.8% e totalit të eksporteve jashtë BE-së), vëren Eurostat.

BE importon kryesisht pajisje telekomunikacioni, makineri dhe pajisje elektrike, makina, etj.

Importet dhe eksportet vjetore me BE-në dhe SHBA-në arritën në 5.5 trilion juanë (771.5 miliardë dollarë) dhe 4.67 trilion juanë (655 miliardë dollarë), duke përfaqësuar përkatësisht 13.2 për qind dhe 11.2 për qind. Ndërkohë, tregtia dypalëshe me Amerikën Latine dhe Afrikën u rrit me 6,8 për qind dhe 7,1 për qind në bazë vjetore, raporton China Briefing. 

Nga këto shifra del qartë se edhe Kina kujdeset për Perëndimin, sepse vendet perëndimore, mbi të gjitha BE dhe SHBA, janë partnerët më të mëdhenj tregtarë të Kinës, pas vendeve të ASEAN-it.

SHBA dhe BE kanë njoftuar sanksione të mundshme kundër Kinës nëse Kina vazhdon të ndihmojë Rusinë në luftën në Ukrainë. Siç është raportuar nga CNN më 20 shkurt 2024, Kina ka shumë më tepër për të humbur se Rusia nëse SHBA vendos sanksione ndaj saj.

Sanksionet e SHBA-së mund të dëmtojnë seriozisht ekonominë tashmë të bllokuar të Kinës, pas një rikuperimi më të ngadaltë se sa pritej nga Covid-19 dhe turbulencave në sektorin e saj të pasurive të paluajtshme. Por një hap i tillë mund të dëmtojë gjithashtu Shtetet e Bashkuara, duke pasur parasysh ndërvarësinë tregtare të vendeve dhe kjo konsideratë ka nxitur kujdes nga Uashingtoni në të kaluarën, raporton CNN në analizën e tij.

Nëse do të zbatoheshin sanksione të gjera ndaj Kinës, do të na godiste vërtet në shtëpi. Dhe performanca e tyre ekonomike aktualisht është tashmë e dobët. Kështu që shpresoj që Kina do të llogarisë me kujdes se do të ketë pasoja për mbështetjen e dhunës dhe shthurjes së Rusisë në Ukrainë, tha kongresmeni demokrat Gerald Connolly për CNN

Një hetim i CNBC në shtator zbuloi se kompanitë kineze po luajnë një rol kyç në forcimin e aftësive ushtarake të Rusisë, duke përfshirë tregtimin e mallrave për përdorim në fushën e betejës në Ukrainë. Një raport i veçantë nga janari zbuloi se Kina është bërë një kanal kyç për transferimin e teknologjisë kritike perëndimore në Rusi.

Politico raportoi më 13 shkurt se BE-ja po propozon sanksione kundër kompanive kineze që ndihmojnë Rusinë.

Me synimin për të forcuar lidhjet me BE-në, presidenti kinez Xi Jinping do të vizitojë Francën, Serbinë dhe Hungarinë nga 5 deri më 10 maj, udhëtimi i tij i parë në Evropë në pesë vjet.

Është koha për të ngritur në një nivel të ri partneritetin gjithëpërfshirës strategjik midis Kinës dhe Francës dhe për t’i dhënë një shtysë të re zhvillimit të shëndetshëm të marrëdhënieve midis Kinës dhe BE-së, për të dhënë kontribute të reja për paqen, stabilitetin, zhvillimin dhe përparimin botëror. Kina pret të punojë me Francën për të forcuar më tej besimin reciprok politik, solidaritetin dhe bashkëpunimin, tha zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme kineze Lin Jian në një konferencë të rregullt për shtyp, raportoi Zëri i Amerikës.

Nga të gjitha faktet më sipër, mund të konkludojmë se vendet perëndimore janë të rëndësishme për Kinën, pasi janë partnerët e saj më të mëdhenj tregtarë. Dëshmi për këtë është njoftimi i vizitës së presidentit kinez në Francë, Serbi dhe Hungari për përmirësimin e marrëdhënieve me BE-në. Nëse Kina nuk eksporton në SHBA dhe BE, ekonomia e saj do të dobësohet ndjeshëm. Kjo është arsyeja pse Kina nuk furnizon armë direkt në Rusi, vetëm një numër i vogël kompanishë furnizojnë pajisje të tilla si pjesë radari dhe tani ato janë të prekura nga sanksionet dytësore. Kina varet nga Perëndimi, kështu që nuk mban anë në mosmarrëveshjen midis Rusisë dhe Ukrainës. Për shkak të gjithë kësaj, ne e vlerësojmë postimin që po analizojmë si të pasaktë. 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.