Postimi i rremë i Artan Grubit provokon dhunë në Facebook

 

Në faqen e Facebook të “99% Maqedoni” u postua një post duke pretenduar se zëvendëskryeministri Artan Grubi thuhet se shkruajti në Twitter:

Dajaku ka dal nga Reçica e Vogël 

Verifikimi dëshmoi se ishte një njoftim i trilluar, i rremë. Kjo mund të shihet në llogarinë e Grubi në Twitter , ku nuk ka fare një twit të tillë.

Në rastin e postit të përmendur, u mor fotografia e profilit të Grubit dhe u shtua një tekst i trilluar, dhe pastaj një montazh i tillë u postua në Facebook sikur të ishte një postim i vërtetë nga profili i Twitter i Grubit. Gjë që nuk është e vërtetë.

Por, pavarësisht nga fakti që është i pavërtetë, ky post manipulues ka tërhequr vëmendjen e audiencës dhe është një rrezik potencial i përhapjes së urrejtjes. Në kohën e shkrimit të këtij teksti ka 202 pëlqime dhe 10 shpërndarje dhe ka shkaktuar komente fyese nga të cilat buron intoleranca ndëretnike:

– Një i neveritshëm i rrahur në thes !! Të shohësh ti se prej ku ka dal Dajaku!!!

– Ndërsa plumbi në ball nga Palançani 

          -Mbiemri tregon se çka është Grubi, do të thotë ka rrahur komunistin *****

– Po të më dalësh para fytyre do të kujtohesh se prej ku ka dal dajaku, atëherë nuk ka kush të shpëton

Padyshim, njoftimi i trilluar u bë me synimin për të nxitur reagime të tilla. Kjo mund të shihet nga koha kur u vendos – 12 shtator pasdite, në të njëjtën ditë kur disa media dhanë lajmin se, gjoja, “një llogari fizik u zhvillua midis zëvendëskryeministrit Grubi dhe Sekretarit të Përgjithshëm të Qeverisë Dragi Rashkovski, ku Grubi e goditi me shuplakë “përjashtoi Rashkovskin nga kabineti.”

Qeveria mohoi artikujt e tillë:

Në mënyrë të ashpër demantojmë këtë lajm, ne kategorikisht e mohojmë që ka pasur ndonjë incident midis zëvendëskryeministrit të parë Artan Grubi dhe Sekretarit të Përgjithshëm të Qeverisë Dragi Rashkovski.

Informacionin e mohoi edhe vet Grubi. Në një konferencë për shtyp, duke iu përgjigjur pyetjes së gazetarit, ai mohoi që të kishte pasur një përleshje fizike midis tij dhe Rashkovskit:

I gjithë ky lajm i rremë ka për qëllim rrënjosjen e mosbesimit dhe mosmarrëveshjes midis partnerëve tanë të koalicionit. “Por ata nuk do të kenë sukses në këtë, sepse ne po funksionojmë shkëlqyeshëm dhe që nga dita e parë po funksionojmë si një qeveri për të gjithë qytetarët tanë, u shpreh Grubi.

Sidoqoftë, përkundër mohimeve nga Qeveria dhe Grubi, ky publikim i trilluar, që nxit dhe përhap gjuhën e urrejtjes.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

>Vërtetmatësit, projekt për rritjen e llogaridhënies dhe përgjegjësisë të politikanëve dhe partive politike përpara qytetareve, i realizuar nga Fondacioni Metamorphosis Artikulli mundësohet me përkrahje të fondacionit jofitimprurës amerikan (NED - National Endowment for Democracy). .

Your email address will not be published.