Policia në Kentaki gjeti qese të mbushura, jo me fletëvotime, por me kuti nga Amazon

Foto: screenshoot nga postimi

Një video që tregon oficerët e policisë amerikane duke nxjerr çanta plot me shkurre është përdorur për të përhapur dezinformata se bëhet fjalë për fletë votimi të zgjedhjeve në SHBA. Kjo është një video që tregon mbeturinat nga kutitë bosh nga kompania Amazon

Një postim në Facebook në gjuhën maqedonase pretendon se Joe Biden është larg zgjedhjes President i Shteteve të Bashkuara, sepse kishte gjithnjë e më shumë prova se ishte një mashtrim zgjedhor.

Postimi, i cili gjithashtu ngulit një video si “provë”, thotë:

Ka gjithnjë e më shumë video që shfaqen me fletëvotime të “humbura”. Slipy Joo është larg nga të qenit president!

“Vërtetmatësi” u përpoq të verifikonte pretendimet nga video, e cila tregon dy oficerë policie amerikanë me uniformë dhe në një automjet policie duke marrë çanta të mbushura plot nga disa shkurre përgjatë rrugës dhe duke i ruajtur ato përpara automjetit të policisë. Në video shihet se një imazh i zmadhuar nga i cili mund të përcaktohet se këto janë çanta të ndryshme që janë plot me përmbajtje të ndryshme për nga madhësia, të cilat duken si gjithçka, por jo si zarfe me fletë votimi ose diçka të ngjashme.

Sidoqoftë, përveç kësaj mosmarrëveshjeje të dukshme me pretendimin, “Vërtetmatësi” zbuloi se dy shërbime të tjera për të verifikuar fakte verifikuan që ishte një pretendim i rremë, se videoja u përhap së pari nga një përdorues i TikTok-ut dhe më vonë përdoruesit e tjerë të rrjetit social njohën vendin, vendndodhjen ku regjistrohet. Një nga shërbimet për verifikimin e fakteve i kërkoi policisë së Kentaki të komentojë rreth videos, posaçërisht sherifit, i cili ishte në krye të oficerëve që shiheshin në video.

I pyetur nga një nga kontrolluesit kryesorë të fakteve në botë, organizata braziliane Aos Fatos , ai konfirmoi se ishin oficerët e tij të policisë Kauntri Bone, Kentaki që iu përgjigjën raporteve se një numër i madh i çantave të shpërndara ishin në zonë. Pas inspektimit, u përcaktua se këto ishin pako boshe të përdorura nga kompania Amazon, gjë që u konfirmua nga polici.

Videoja që pretendon se ishte një mashtrim i dokumentuar i zgjedhjeve u verifikua nga verifikues të tjerë të fakteve të tilla si Agjencia e Lupave. Por ajo që është gjithashtu interesante është se ka pretendime të tjera të rreme me foto që tregojnë gjoja fletëvotime të shpërndara si kjo, e cila gjithashtu është kontrolluar dhe është gjetur të jetë një gënjeshtër, sepse fotoja është e vitit 2018 viti (shih KËTU ). Postime të tjera të ngjashme janë verifikuar nga USA Today dhe Associated Press.

Sipas fakteve që kemi hasur gjatë shqyrtimit të këtij postimi, mund të thuhet se pretendimi në postim është problematik, sepse videoja që duhet të mbështesë postimin është nga një ngjarje tjetër dhe me një kontekst tjetër.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.