Platforma: Komisioni Antikorrupsion të çlirohet prej ndikimeve politike

Platforma e organizatave qytetare për luftën kundër korrupsionit ju rikujton deputetëve të Kuvendit të Republikës së Maqedonisë se Komisionit Shtetëror për ndalim të korrupsionit është institucion shumë i rëndësishëm në sistemin maqedonas për luftën kundër korrupsionit. 

 

Platforma e organizatave qytetare për luftën kundër korrupsionit ju rikujton deputetëve të Kuvendit të Republikës së Maqedonisë se Komisionit Shtetëror për ndalim të korrupsionit është institucion shumë i rëndësishëm në sistemin maqedonas për luftën kundër korrupsionit. 

 

Prej këtu, me interes për qytetarët është që përbërja e Komisionit të jetë e bazuar mbi integritetin dhe kompetencat, pa ndikim partiak.

Hapësira e ngush kohore para zgjedhjeve të parakohshme parlamentare nuk ka siguron se zgjedhje të përbërjes së re për më pak se një javë, në procedurë sipas legjislacionit të vlefshëm, di të mundësohet përmbushja minimale e kritereve, thuhet në reagimin e Platformës, me rastin e iniciativës për zgjedhje të Komisionit Shtetëror për ndalim të korrupsionit. 

Përbërja përkatëse e KSHNK-së mund të zgjidhet vetëm në mënyrë transparente, e cila është e çliruar prej ndikimeve partiake, në të cilën përfshihen organizatat qytetare në hetim publik të kandidatëve dhe i cili do të emetohet në kanalit televiziv të Kuvendit. Platforma sugjeroi zgjidhje të plotë e cila është përfshirë edhe në propozimin-Ligjin e ri për ndalim të korrupsionit dhe përplasjes së interesave (Ligj). Pa kritere të përforcuara që do të duhet t’i realizojnë anëtarët, si dhe pa opinionin gjithëpërfshirës në procedurë, besojmë se ekziston rrezik i lartë për sigurim të pavarësisë dhe profesionalizmit te anëtarët e KSHNK.

Duam të informojmë opinion se me 3 tetor të vitit 2018 Platforma organizoi ngjarje në të cilën u thirrën përfaqësues të të gjithë partive politike parlamentare, gjegjësish grupe të deputetëve. Qëllimi i ngjarjes ka qenë që të diskutojmë për propozimin e ri të Ligjit, por njëkohësisht të bisedojmë edhe për boshllëkun që është lënë para zgjedhjeve të mundshme me përbërje jo të plotë të KSHNK-së. 

Prej këtu, kërkojmë që Kuvendi të gjej mekanizma për të mbrojtur interesin publik. Ai është mbrojtës i integritetit të procesit zgjedhor, por njëkohësisht edhe zgjedhja e Komisionit të jetë transparente, me kyçjen e opinionit dhe përforcimit të kritereve.

Platforma edhe njëherë thekson se KSHNK nuk duhet përsëri të zgjidhet në mënyrë jo të përshtatshme. Qytetarët meritojnë trup të pavarur të liruar prej ndikimit partiak, i gatshëm që të luftojë me korrupsionin si sfida më e madhe e vendit tonë.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Ky artikull është përgatitur në kuadër të Vërtetmatësit, projekt për rritjen e llogaridhënies dhe përgjegjësisë së politikanëve dhe partive përpara qytetareve, i realizuar nga Fondacioni Metamorphosis. Artikulli mundësohet me përkrahje të fondacionit jofitimprurës amerikan (NED - National Endowment for Democracy) dhe Fondit Ballkanik për Demokraci, projekt i Fondit Gjerman të Marshallit në SHBA (BTD – The Balkan Trust for Democracy, a project of the German Marshall Fund of the United States), iniciativë e cila përkrah demokracinë, qeverisjen e mirë dhe integrimet euro-atlantike në Evropën Juglindore. Përmbajtja e recensionit është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e Metamorphosis, National Endowment for Democracy, The Balkan Trust for Democracy, projekt i Fondit Gjerman të Marshallit në SHBA dhe partnerëve të tyre.

Your email address will not be published.