Petliçkovski flet për nivelin e antitrupave, jo për sigurinë e vaksinave

Фото: Принтскрин видео

Ajo që është shkruar në këtë postim, i cili shpërndahet në Facebook, është plotësisht e pavërtetë dhe së bashku me videon, e cila është vetëm një fragment nga intervista e Petliçkovskit, qëllimisht manipulon dhe mashtron publikun. Sepse, as nuk testohen vaksinat e njerëzve që janë vaksinuar, as nuk janë bërë kërkime për sigurinë e tyre. Në video, Petliçkovski nuk flet fare për sigurinë e vaksinave, por për nivelin e antitrupave të njerëzve të vaksinuar. Dhe për shkak se hulumtimi është ende në vazhdim, ai nuk jep ndonjë shifër ose të dhënë për të konkluduar nëse vaksinat janë efektive apo jo.

 

 

PostimiFacebook shpërndan një video të drejtorit të Institutit të Imunobiologjisë dhe Gjenetikës Njerëzore, Aleksandar Petliçkovski, duke manipuluar dhe duke i nxjerrë fjalët e tij jashtë kontekstit.

Në postim, deklarata e Petliçkovskit keqinterpretohet, pretendohet se ai tha një gjë, dhe në fakt deklarata e tij i referohet diçkaje krejt tjetër.

Për çfarë, në të vërtetë, flet Petliçkovski?

Videoja është një fragment i vogël nga intervista e Petliçkovskit për Sitel TV, në të cilën ai flet për hulumtimet e kryera nga Instituti për nivelin e antitrupave ndaj vaksinave, të cilat aplikohen në Maqedoninë e Veriut.

Ndërkohë, njoftimi në mënyrë manipuluese dhe sensacionale pretendon se Petliçkovski, thuhet se tha se vetëm tani po testohen vaksinat, siguria dhe efikasiteti i tyre. Kështu që në postim thuhet:

Ata u shtypën nga lehja që këto spina u testuan, të sigurta dhe efektive, ndërsa Petliçkovski thotë se vetëm tani ata po shqyrtojnë efektet e vaksinave, tek njerëzit që tashmë janë vaksinuar ???
Pra, a nuk ishin testuar vaksinat, të sigurta dhe efektive ???
Nëse ato janë testuar, janë të sigurta dhe efektive, pse i ekzaminoni përsëri ??? 🤔🤭🤔
Kjo do të thotë: Ose nuk kanë ide, ose po manipulojnë me vetëdije popullin?!? 🤔

Ajo që është shkruar në këtë postim që është shpërndarë në Facebook është plotësisht e pavërtetë dhe së bashku me videon, e cila është vetëm një fragment nga intervista e Petliçkovskit, qëllimisht manipulon dhe çorienton publikun. Pas as vaksinat e njerëzve që janë vaksinuar tashmë nuk janë testuar, as nuk janë bërë kërkime për sigurinë e tyre.

Petliçkovski në video nuk flet fare për sigurinë e vaksinave, por për nivelin e antitrupave të njerëzve të vaksinuar. Për shkak se hulumtimi është ende në vazhdim, ai nuk jep ndonjë shifër ose të dhënë për të arritur në përfundimin nëse vaksinat janë efektive apo jo. Petliçkovski, ndër të tjera, thotë:

Në Institut ne përpiqemi të mbledhim anketues të vaksinuar me të gjitha vaksinat e disponueshme në vendin tonë …. Nivelet e antitrupave u analizuan para vaksinës, pas dozës së parë dhe para dozës së dytë dhe katër javëve pas dozës së dytë … Ne do të vazhdojmë hulumtimin, si pas tre ashtu edhe pas gjashtë muajsh, dmth çdo tre muaj për të parë se si qëndrojnë këto antitrupa me kalimin e kohës …

Për efikasitetin e vaksinave në Maqedoninë e Veriut mund të flitet vetëm pasi të publikohet hulumtimi i kryer nga Instituti i Imunobiologjisë dhe Gjenetikës Njerëzore dhe të shihen numrat për nivelin e antitrupave tek personat e vaksinuar, para fillimit të vaksinimit, pas dozës së parë dhe pas dozës së dytë, dmth pasi të ketë përfunduar procesi i imunizimit.

Për sa i përket sigurisë së vaksinave, Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) dhe autoritetet shëndetësore të të gjitha vendeve garantojnë fuqimisht që vaksinat janë mjaftueshëm të testuara dhe të sigurta për njerëzit.

Nga OBSH thonë se vaksinimi është i sigurt dhe efektet anësore të vaksinës janë zakonisht të vogla dhe të përkohshme, të tilla si dhimbja e krahut ose ethe të lehta. Efektet anësore më serioze janë të mundshme, por jashtëzakonisht të rralla. Çdo vaksinë e aprovuar testohet në mënyrë rigoroze në disa faza të testimit përpara se të aprovohet për përdorim dhe vlerësohet rregullisht sapo të futet. Shkencëtarët gjithashtu monitorojnë vazhdimisht informacionin nga burime të shumta në lidhje me çdo shenjë që vaksina mund të paraqesë rreziqe shëndetësore.

Qëllimi i këtij postimi është të trembë përdoruesit e rrjeteve sociale se vaksinat janë të pasigurta dhe në të njëjtën kohë të ndryshojnë mendjen e tyre dhe t’i tërheq nga vendimi për t’u vaksinuar. Megjithëse, vaksinat janë zgjidhja e vetme në dispozicion për të parandaluar përhapjen e koronavirusit, dhe kështu numrin e madh të rasteve morbide dhe të vdekjes.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.