Personi T.S. nuk vdiq në rrugë, por në shtëpi dhe kjo mund të kontrollohej

Фото: скриншот од главната фотка во објавата

Bazuar në informacionin nga njoftimi i ngjarjeve ditore të Ministrisë së Brendshme, u publikua dezinformatë, gjegjësisht lajm i rreme, se një person vdiq në rrugë. Kjo tregon qasje sensacionaliste për të rritur numrin e klikimeve në faqen e portalit dhe “trafikut” në faqen e Facebook-ut.

 

Postimi në Facebook i lajmit nga portali, në faqen MK Informer, dezinformoi publikun për personin që ndërroi jetë.

Bëhet fjalë për 18 vjeçarin e ndjerë T.S. në Shuto Orizare në Shkup, për të cilin, në njoftim thuhet:

Gjendet i vdekur një 18-vjeçar në lagjen e Shkupit në Shuto Orizari. Siç informon MPB:

Më 27.05.2021 rreth orës 07.30 në Departamentin e Policisë-Shuto Orizari u raportua se i vdekuri T.S (18) nga Shkupi u gjet në rrugën “Indira Gandi”. Mjek i Ndihmës së Shpejtë e konstatoi vdekjen e tij pa shenja dhune, ndërsa me urdhër të Prokurorit Publik, trupi i të ndjerit u dorëzua për autopsi.

.

Ky pretendim, të cilin qëllimisht e lamë në origjinal, me të gjitha gabimet gramatikore dhe drejtshkrimore, është paketuar në një lajm me titullin: “Gjendet i vdekur 18-vjeçari në një rrugë në Shkup, mësohet identiteti i tij”.

Meqenëse është padyshim një lajm i bërë shpejt nga një raport i policisë, nga të ashtuquajturat njoftime ditore të Ministrisë për Punë të Brendshme, “Vërtetmatësi” kërkoi në faqen e internetit të ministrisë dhe gjeti njoftimin ditor për 27 maj 2021:

Më 27.05.2021 rreth orës 07.30 në Departamentin e Policisë Shuto Orizari u raportua T.S (18) nga Shkupi u gjet i vdekur në një shtëpi në rrugën Indira Gandi. Mjeku i ambulancës e shpalli atë të vdekur pa asnjë shenjë dhune, dhe me urdhër të Prokurorit Publik, trupi i të ndjerit u dorëzua për autopsi.

Screenshot nga njoftimi i policisë

Siç mund të shihet, në shikim të parë duket identik me njoftimin në lajmin që po recensojmë, përveç një detaji të vogël. Në njoftimin e policisë thuhet se personi vdiq në SHTËPI në rr. “Indira Gandi”, ndërsa në lajm është harruar kjo fjalë.

Për më tepër, për të sqaruar këtë ndryshim, ne pyetëm MPB-në nëse ishte njoftimi origjinal apo diçka kishte ndryshuar më vonë. Nga atje morëm përgjigje se fjala “në shtëpi” me të vërtetë mungonte në njoftimin e parë, dhe pasi panë që kjo krijonte konfuzion, ata e shtuan edhe atë.

Megjithatë, edhe pse edhe njoftimi origjinal nuk sugjeron që personi u gjet i vdekur në rrugë, sepse mund të ishte shtëpi në rrugët që nuk kanë numërim, edhe pse redaktorët përmes komenteve nën lajmet kishin indikacione se ishte sensacionist interpretimi i njoftimi dhe megjithëse ata mund të kontrollonin me një telefonatë, asnjëra nga këto nuk është bërë për të ndërhyrë në lajm.

Dhe këtu janë disa nga komentet poshtë një postimi të tillë që sugjeron që ata duhet të kontrollojnë informacionin dhe të ndryshojnë postimin e rremë:

“Ky mund të jetë një person tjetër, ndërsa djali i ri vdiq në shtëpi dhe jo në rrugë. Është e tmerrshme të përhapësh versione të pavërteta, kini pak mëshirë, megjithatë është 18 vjeç” …

“Është shumë më lehtë për ju të dëgjoni dezinformata sesa të bëni një hulumtim të vogël dhe të shkruani, fshini postimin, nuk është e vërtetë, do të dëshironit të ishte kështu, por nuk është kështu. Ju po flisni gjepura, vetëm për të shkruar diçka!”

„”A jeni normal? Fëmija është 18 vjeç dhe ai që gënjen është i vjetër. A nuk shihni, turp ju qoftë…”

Shumica e portaleve të tjera raportuan shumë më saktë sesa i njëjti tekst për njoftimin e Ministrisë së Brendshme. Përveç kësaj, fotografia, e cila është vendosur si ilustrim, nuk ka lidhje me të ndjerin, gjë që tregohet nga një prej qytetarëve që komentoi lajmin.

Për shkak të këtyre argumenteve, mund të vlerësohet se ky është dezinformim, gjegjësisht lajm i pavërtetë.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.