#Përgjegjësi është të hiqet kumari në afërsi të shkollave dhe vendbanimeve

 

 

Jemi dëshmitarë të përhapjes së madhe të objekteve për lojëra të fatit, ku kohën e fundit ata mund t’i gjejmë në çdo skutë të Maqedonisë, duke filluar nga bastoret e gjer te kazinot. Këto objekte përveç që e varfërojnë popullatën, gjithashtu janë të rrezikshme edhe për fëmijët e mitur sepse shkaktojnë varshmëri.

Në parim, lojërat e fatit në Maqedoni janë të lejuara dhe si të tilla rregullohen me ligj të veçantë, sipas Nenit 17 të të cilit licencë për organizim të lojërave të tilla jep Qeveria.
Kështu, në bazë të një hulumtimi të SCOOP, “Maqedonia tregoi se nga kazinoja e njohur austriake Novomatik AG e deri te Princez Grupi nga Turqia, ato janë gjithnjë e më shumë prezentë nëpër të gjitha qytetet e Maqedonisë. Prej vitit 2009 deri në vitin 2015 në Maqedoni nga ana e Ministrisë së Financave janë licencuar gjashtë kazino me 16 filiale dhe madje 59 sallone me aparate për poker”

Megjithatë, edhe pse legale të a.q. lojëra fati- kumari nga qytetarët vlerësohet si joetik, si i dëmshëm për interesin e përgjithshëm të shoqërisë. Qytetarët me këtë rast deklaruan nevojën për marrje të masave për kufizimin e këtyre lojërave, respektivisht për të reduktuar numrin e kazinove ekzistuese.

Në rrjetet sociale gjithnjë e më shumë ndërmerren iniciativa kundër kësaj dukurie me hapjen e vendeve të reja për të luajtur kumar. Shumë njerëz janë të shqetësuar se shteti lejon që ato kazino të funksionojnë në zonat qendrore të qyteteve dhe kërkojnë që ato të zhvendosen në periferi, larg nga vendbanimet.

Në një bisedë me pedagogun Avzi Mustafa, këtë çështje e shpjegon si dukuri negative e cila çon në prishje të imazhit të njerëzve.

Kjo dukuri është mjaft e dëmshme. Shteti patjetër duhet ta ndalojë përhapjen e tyre dhe ti largojë nga vendbanimet, duhet të sjellë ligj të veçantë për lojërat e fatit, dhe të zbatohet sepse e dimë se tani ekziston ligji që të miturit s’guxojnë të hyjnë nëpër ato dyer, por ne jemi dëshmitar të së kundërtës, thotë pedagogu Mustafa.

Për këtë çështje foli edhe profesori universitar Mr.sc. Llokman Hebibi.

Efekti i tyre edhe më tepër negativ është se janë të koncentruara afër qendrave edukativo-arsimore, d.m.th. tërheqin vëmendjen dhe koncentrimin e gjeneratave të reja dhe mendimi im është se duhet të ndërmerren masa të menjëhershme që të zhvendosen kazinot dhe lojërat tjera të fatit sa më larg qendrave edukativo-arsimore, pavarësisht a janë afër shkollave fillore, të mesme apo fakultete. Pavarësisht se kush qëndron prapa këtyre kazinove apo bastoreve duhet të kenë parasysh se efektet negative tek gjeneratat e reja janë me përmasa më të mëdha se përfitimet e tyre.

LEXO: Shkupi vërshohet nga kazinot, reagojnë banorët!
LEXO: Tetova po shndërrohet vend i kumarit!
LEXO: Kumanovarët: Të ndërmerren masa për të kufizuar kumarin!

LEXO: Maqedonia bëhet Las Vegasi ballkanik: standard i ulët dhe kumar i shfrenuar

 

Maqedonia bëhet Las Vegasi ballkanik: standard i ulët dhe kumar i shfrenuar

Kazino dhe bastore afër shkollave dhe universiteteteve

Frekuencë e madhe, të varur sa të duash

#Përgjegjësi është të hiqet kumari në afërsi të shkollave dhe vendbanimeve

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.