Partia Rodina pa argumente pretendon se SHBA kontrollon motin duke spërkatur me aeroplanë

Фото: Image by Luke Brown from Pixabay

Në vitin 2016, studimi i kryer nga Carnegie Science, Universiteti i Kalifornisë, Irvine dhe organizata jofitimprurëse Near Zero tregoi se gjurmët e lëna nga aeroplanët, të cilat teoricienët e konspiracionit i quajnë kemtrejlls (chemtrails) dhe i konsiderojnë ato të mbushura me agjentë kimikë dhe biologjikë , një lloj eugjenik modern (që parandalon “njerëzit inferiorë” të kenë fëmijë), mund të shpjegohet shumë lehtë dhe mirë nga proceset kimike të njohura.

Partia politike Rodina përmes faqes së saj u bën thirrje institucioneve shtetërore, inspektoriateve kompetente, Ministrisë së Mjedisit dhe institucioneve të tjera përkatëse “të shpjegojnë se cila është arsyeja e pluhurosjes së qiellit nga avionët që lënë gjurmë të bardha, të cilat më vonë kthehen në një mbulesë të bardhë që mbulon të gjithë hapësirën mbi Republikën e Maqedonisë, veçanërisht mbi qytetet më të mëdha”.

Për më tepër, Rodina pohon:

Meqenëse qielli janë është marr nga NATO (SHBA), pyesim edhe ambasadën amerikane nëse mund të jetë një lloj eksperimenti, nëse po – për çfarë dhe cilat janë pasojat e mundshme të dëmshme për njerëzit dhe kafshët e egra në Republikën e Maqedonisë? Jemi të sigurt se SHBA-të janë veçanërisht të “shqetësuara”, si udhëheqës dhe mësues të “demokracisë” dhe “kujdesit” ndaj popujve, ndaj do të (nuk)japin një përgjigje të duhur në atë drejtim.

Përvoja dhe hulumtimi ynë, të cilin duam t’i ndajmë me njerëzit, thotë se këto janë projekte ushtarake të ushtrisë amerikane, të cilat kanë qëllime të shumëfishta dhe një ndër to është kontrolli i motit. Qëllimi i kontrollit të kushteve të motit mbetet i mbështjellë me mburojen e “ndryshimeve klimatike”, që kujtojmë se quhej “ngrohje globale”, deri atëherë kur e kuptuan se nuk po shkonte sipas agjendës, pra, toka po ftohet, e quajtën “ndryshim klimatik”.

[Burim: Ueb-faqja e partisë politike Rodina, Data: 10.10.2022]

 

I njëjti tekst u publikua në faqen e partisë në Facebook, dhe është shumë viral, pra deri në momentin e vlerësimit të kësaj deklarate ka rreth 200 pëlqime, mbi 50 komente dhe po aq shpërndarje.

ARSYETIM:

Vërtetmatësi shpesh është marrë dhe ka shkruar për teorinë e konspiracionit të quajtur “chemtrails”. Termi “chemtrails” është një monedhë angleze e krijuar duke kombinuar fjalët “chemical”(kimike) dhe “trails”(gjurmë).

Chemtrails i referohet teorisë që qeveritë ose partitë e tjera politike janë të angazhuara në një program sekret për të shpërndarë kimikatet toksike në atmosferë nga aeroplanët në një mënyrë që formojnë re të dukshme dhe gjurmë në qiell. Janë spekuluar motive të ndryshme për këtë spërkatje të supozuar, duke përfshirë sterilitetin, shkurtimin e jetëgjatësisë, kontrollin e mendjes ose kontrollin e motit. Në këtë rast, Rodina pretendon se bëhet fjalë për “projekte ushtarake të ushtrisë amerikane, të cilat kanë synime të shumëfishta, një ndër të cilët është kontrolli i motit”. Por ky pretendim është i paargumentuar.

Ne nuk kemi hasur në asnjë provë të besueshme se ekzistojnë gjurmë kimike. Nëse do të hasnim ndonjë provë që qeveritë po rrezikojnë qytetarët e tyre në mënyrën se si pretendon konspiracioni i kimtrejlls, do të ishim të etur për të ekspozuar dhe ndaluar aktivitete të tilla, shkruan një ekip studiuesish që punojnë në shkencën dhe teknologjinë e klimës me fokus në shkencë dhe politikat publike të gjeoinxhinierisë diellore të udhëhequr nga David Keith, profesor i fizikës së aplikuar në Shkollën e Inxhinierisë dhe Shkencave të Aplikuara të Harvardit.

Në kulmin e pandemisë Covid-19, teoricienët e konspiracionit  pretenduan vazhdimisht në mënyrë të rreme se Covid-19 nuk ishte një sëmundje e shkaktuar nga koronavirusi, por se ishte rezultat i helmimit nga kimikatet e spërkatura nga qielli. Por gjurmët e bardha që lënë aeroplanët në ajër janë gjurmë të shkaktuar nga kondensimi. Retë në formë vije prodhohen nga shkarkimet e gazit nga motori i aeroplanit dhe shkaktohen nga ndryshimet në presionin e ajrit, zakonisht në aeroplanët që fluturojnë disa kilometra mbi sipërfaqen e tokës. Gjurmët janë të përbëra nga uji, në formën e kristaleve të akullit. Në varësi të temperaturës dhe lagështisë së ajrit, ato mund të jenë të dukshme vetëm për disa sekonda ose minuta, ose mund të vazhdojnë për orë të tëra dhe të përhapen me kilometra.

Në vitin 2016, studimi i parë i kryer nga Carnegie Science, Universiteti i Kalifornisë Irvine dhe organizata jofitimprurëse Near Zero tregoi se gjurmët e lëna nga aeroplanët, të cilat teoricienët e konspiracionit i quajnë “chemtrails” dhe i konsiderojnë të mbushura me agjentë kimikë dhe biologjikë, një lloj eugjenik modern (që parandalon “njerëzit inferiorë” të kenë fëmijë), mund të shpjegohet shumë lehtë dhe qartë me procese kimike të njohura.

Në studimin e tyre, të prezantuar në revistën Environmental Research Letters, ekipi amerikan kreu një kërkim të plotë me ekspertët kryesorë të atmosferës në botë. Autorët e studimit u motivuan nga fakti se sipas disa sondazheve ndërkombëtare, deri në 17 për qind e njerëzve në botë besojnë në ekzistencën e një forme të “Programit të Madh Sekret Atmosferik” (në anglisht SLAP), në të cilat pjesë përbërse edhe janë gjurmët kimike kemtrejlls.

Meqenëse kjo teori konspirative kohët e fundit ka fituar gjithnjë e më shumë popullaritet dhe më shumë ndjekës, dhe asnjë studim i vetëm shkencor nuk është kryer mbi të, ekipi amerikan vendosi të hulumtojë dhe të marrë mendimin e ekspertëve kryesorë të atmosferës për këtë temë.

Në studimin e tyre, ekipi së pari zgjodhi ekspertët me numrin më të madh të citimeve në revistat më me ndikim në botë në dy fusha – 1. Shkencëtarët e atmosferës, ekspertët në gjurmët e kondensimit dhe 2. Gjeokimistë, ekspertë në depozitimin atmosferik, gjegjësisht nga pluhuri dhe ndotja që bien në sipërfaqen e tokës.Të gjithë ekspertët që morën pjesë në studim kanë më shumë se 20 vjet përvojë në fushat e tyre.

Ekipi u prezantoi dy grupeve një sërë të dhënash të ndryshme të mbledhura në faqe të ndryshme interneti që promovojnë teoritë e SLAP, domethënë të gjurmëve kimike, dhe shkencëtarët duhej t’i vlerësonin ato. Më në fund, atyre iu bë një pyetje kyçe: A keni hasur ndonjëherë në prova në punën tuaj ose në jetën tuaj private që besoni se mund të tregojnë ekzistencën e ndonjë programi të madh sekret për pluhurosje atmosferike? Pjesëmarrësit mund të përgjigjeshin me po, jo ose të ofrojnë përgjigjen ose interpretimin e tyre. Përgjigjet u mbajtën të fshehta, domethënë të gjithë pjesëmarrësit e dinin që të gjitha përgjigjet e tyre do të mbeteshin anonime. Nuk kishte si të rrezikonin të rrezikonin besueshmërinë e tyre shkencore apo të talleshin me përgjigjen e tyre pohuese. Rezultatet treguan se ka një konsensus të madh mes tyre – nga 77 të anketuar, të gjithë përveç njërit janë përgjigjur jo (98.7 përqind). Shkencëtari që u përgjigj pozitivisht shpjegoi se ai kishte hasur në nivele të larta të bariumit në atmosferë në një zonë të largët që ka një nivel standard të ulët të bariumit në tokë.

Autorët e studimit shpjegojnë në përfundimin se kanë vendosur të kryejnë studimin sepse janë të bindur se disa autoritete në vendet e tyre kanë zbatuar programe sekrete pa pëlqimin e qytetarëve të tyre.

Prandaj është e arsyeshme të pritet që qytetarët e zakonshëm të kërkojnë përgjigje për pyetjet që kanë të bëjnë me shëndetin e tyre, ndryshimet klimatike dhe ndotjen. Ndërsa ne e kuptojmë se shumë nga frikat në teoritë e njohura si SLAP mund të jenë legjitime, provat e rishikuara këtu nuk tregojnë për ndonjë program sekret të pluhurosjes atmosferike. Ndryshimet në teknologjinë e aeroplanëve mund të jenë arsye që gjutmët zgjasin më shumë se më parë, dhe ndryshimet në zhvillimin industrial mund të shkaktojnë një rritje të aerosoleve në disa zona, por fokusi në programet e fshehta të mëdha të pluhurosjes atmosferike mund të kthejë vëmendjen nga problemi i vërtetë themelor që duhet zgjidhur, shkruajnë autorët.

Prandaj, të gjithë ata që përhapin këtë dezinformatë nuk japin asnjë argument dhe provë konkrete për spërkatjen e supozuar të aeroplanëve, përveç se vetë aeroplanët fluturojnë nëpër qiell dhe lënë pas gjurmë kondensimi që keqinterpretohet si një lloj vije helmuese.

Së fundi, dëshirojmë të trajtojmë shkurtimisht pretendimin se SHBA-të “e kuptuan” se “Toka po ftohet”, dhe si rrjedhojë termi “ngrohje globale” u riemërua në “ndryshim klimatik”. Së pari, nuk është e vërtetë që termi “ngrohje globale” është “ndryshuar”. Përdoret ende si në literaturën popullore ashtu edhe në atë profesionale. Kjo faqe, e cila është në pronësi të një agjencie qeveritare amerikane të quajtur Administrata Kombëtare për Oqeanet dhe Atmosferën (NOAA), sapo ka publikuar një artikull të titulluar “A mund të ngadalësojmë ose të ndryshojmë kahjen e ngrohjes globale?” Në të njëjtin sajt ka edhe të dhëna për temperaturat mesatare globale në sipërfaqen e planetit nga viti 1880 e deri më sot. Sipas këtyre të dhënave, temperatura e tokës nga viti 1880 deri në vitin 1980 është rritur vazhdimisht me 0,08 gradë celsius çdo dekadë, dhe nga viti 1980 e deri më sot kjo rritje e temperaturës është dy herë më e lartë dhe është rritur për 0,18 gradë celsius çdo dekadë. Nuk është e qartë se nga vjen pretendimi nga Rodina për uljen e temperaturës në planetin Tokë dhe nuk specifikohet burimi i pretendimit të tyre.

 

BURIME: 

 

Vlerësoi: Мeri Jordanovska

Ky artikull është përgatitur në kuadër të projektit Promovimi i qasjes në lajme të besueshme për të luftuar dezinformatat, i zbatuar nga Fondacioni Metamorfozis. Artikulli, i botuar fillimisht në Vërtetmatës, është mundësuar nga mbështetja e fondacionit jofitimprurës amerikan NED (National Endowment for Democracy). Përmbajtja e këtij artikulli është përgjegjësi e autorit dhe nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e Metamorphosis, NED ose bashkëpunëtorëve të tyre

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.