Oda e mjekëve të RMV-së: Raportoni mjekët që përhapin të pavërteta në lidhje me efektet e vaksinimit

Oda e mjekëve të Maqedonisë, bën thirrje që të raportohen mjekët, të cilat, siç thonë ata, kanë për qëllim përhapjen e pseudoshkencës dhe të pavërtetave në lidhje me efektet e vaksinimit, efektin e respektimit të masave mbrojtëse dhe rrezikun e virusit, transmeton Portalb.mk.

“Oda e mjekëve, në përputhje me kompetencat e saj, mund të veprojë pas marrjes së denoncimit dhe të përcaktojë faktet në secilin rast specifik në komunikim me të gjithë aktorët, institucionet dhe komisionet kompetente dhe shoqatat profesionale. Oda e mjekëve inkurajon që raste të tilla të raportohen me qëllim që ato të trajtohen zyrtarisht në mënyrë ligjore”, thonë nga Oda e mjekëve.

Oda e mjekëve të RMV-së u bën gjithashtu thirrje pacientëve, profesionistëve shëndetësorë, shoqatave profesionale dhe institucioneve kompetente që të ndërmarrin hapa urgjentë për zvogëlimin e pasojave të dëmshme për shëndetin e njerëzve.

“Në lidhje me vaksinimin, theksojmë se është zgjidhja më efektive për mbrojtje kundër virusit, e cila zvogëlon ndjeshëm shanset e infektimit dhe komplikimeve të sëmundjes. Provat shkencore konfirmojnë këtë njohuri, prandaj nuk duhet të ketë dilemë, por kushdo që nuk ka kundërindikacione absolute të verifikuara nga një ekspert i lidhur me vaksinën, duhet të imunizohet sa më shpejt që të jetë e mundur, pasi kjo do të mbrojë veten dhe të dashurit e tyre. Sigurisht, theksojmë edhe domosdoshmërinë e respektimit të masave të mbrojtjes, të tilla si mbajtja e maskës mbrojtëse, sigurimi i distancës sociale dhe shmangia e tubimeve në ambiente të mbyllura, ku ka kontakt të ngushtë”, thonë nga Oda e mjekëve.

Oda e mjekëve, në mungesë të protokolleve kombëtare, u bën thirrje institucioneve kompetente, komisioneve profesionale dhe shoqatave mjekësore përgjegjëse për zbatimin e edukimit të vazhdueshëm mjekësor, ndërsa specialiteti i të cilave është në fushat e lidhura ngushtë me trajtimin e sëmundjeve infektive dhe parandalimin e përhapjes së tyre , të ndajë me publikun pikëpamjet e ekspertëve për të gjitha çështjet dhe dilemat e hapura, me qëllim që qytetarët të mund të ndërtojnë konkluzione dhe pikëpamje mbi fakte të sakta dhe jo mbi dezinformata. Mungesa e pikëpamjeve të tilla krijon hapësirë ​​për interpretim falas nga burime të parëndësishme që bëjnë dëm të madh në procesin e vaksinimit, dhe me të edhe në përpjekjet për të vënë nën kontroll epideminë.

“Çdo profesionist shëndetësor ka rol të rëndësishëm në krijimin e opinionit publik dhe përmes ndarjes publike të pikëpamjeve dhe opinioneve personale ndikon në ndërtimin e pikëpamjeve dhe opinioneve të njerëzve të tjerë. Profesionistët e kujdesit shëndetësor duhet të ndajnë pikëpamje të bazuara në fakte të vërtetuara shkencërisht dhe të përmbahen nga promovimi dhe shkëmbimi i spekulimeve dhe informacioneve të paverifikuara. Është gjithmonë e rëndësishme, veçanërisht në kohë pandemi, që profesionistët shëndetësor të udhëhiqen në aktivitetet e tyre nga Kodi i etikës, Ligji për kujdes shëndetësor dhe mjekësia e bazuar në dëshmi, duke u distancuar nga çdo ndikim politik ose të ndonjë lloji tjetër”, shprehen ng Oda e mjekëve.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.