Nuk ka dëshmi për prodhimin e orizit plastik

Фото: Принтскрин видео

Videoja e shpërndarë në postim nuk është që tregon prodhimin e orizit plastik, por një reklamë për një makinë orizi të pasuruar me mikroelemente. Vërtetmatës gjeti videon origjinale që është publikuar në faqen e kompanisë “SunPring” – prodhuese e pajisjeve për përpunimin mekanik të orizit dhe produkteve të tjera ushqimore. Nga kanali i tyre në YouTube shihet se kanë makineri të ndryshme dhe se ua ofrojnë për shitje kompanive të ndryshme.

 

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku thuhet:

02.02.2023
Oriz plastik.
Prodhimi.

Si pjesë e postimit, u shpërnda video materiali që tregon një linjë të një fabrike prodhimi ku prodhohet orizi.

Vërtetmatës gjeti videon origjinale që u publikua në faqen e kompanisë SunPring – një prodhues i pajisjeve për përpunimin mekanik të orizit dhe produkteve të tjera ushqimore. Nga kanali i tyre në YouTube shihet se kanë makineri të ndryshme dhe se ua ofrojnë për shitje kompanive të ndryshme. Videoja e paraqitur në postimin që po shqyrtojmë nuk ka të bëjë me prodhimin e orizit nga plastika, por me një reklamë për një makinë për prodhimin e orizit të fortifikuar me lëndë ushqyese.

Fortifikimi i orizit është procesi i shtimit të bërthamave të fortifikuara të orizit që përmbajnë mikroelemente si hekuri, acidi folik, vitamina B12 tek orizi normal (oriz i bluar). Fortifikimi i orizit me mikroelemente ka marrë vlerësime pozitive në disa studime.

Si ushqimi më i konsumuar në botë, orizi përfaqëson një mekanizëm kritik për të siguruar mikronutrientë për njerëzit në mbarë botën.

Kokrrat e pasuruara të orizit i shtohen orizit të zakonshëm dhe nuk mund të zbulohen pas gatimit.

Mund të qëndrojë në raft për rreth 6 muaj dhe me zhvillimin e formulimeve të reja po bëhen përpjekje që afati kohor të zgjatet. Çmimi i orizit të fortifikuar është shumë i ulët, vetëm dy deri në pesë për qind më i lartë se ai i orizit të zakonshëm. Ky lloj orizi është një mënyrë e thjeshtë dhe e lirë për të përmirësuar jetën e grupeve vulnerabël të njerëzve në botë.

Në vitin 2017, BBC publikoi një artikull me titull: “Pse njerëzit besojnë mitin e orizit plastik”:

Pavarësisht provave të forta se është një problem i përhapur, thashethemet për shitjen e orizit plastik në Afrikë dhe vende të tjera vazhdojnë në mediat sociale, më së shumti promovohet përmes videove virale me toptha orizi.

BBC raporton se thashethemet filluan në Senegal, Gambia dhe Gana dhe arritën në krye kur Administrata e Ushqimit dhe Barnave të Ganës vendosi të hetojë nëse orizi plastik ishte vërtet në treg. Nga mostrat e dorëzuara nga prodhuesit e orizit që dyshohej se ishin prej plastike, asnjë nuk u konfirmua të ishte në tregun ganez.

Artikulli i BBC-së shpjegon se keqinformimi për orizin plastik u shfaq për herë të parë në Kinë në vitin 2010, konkretisht se orizi plastik po prodhohej dhe përzihej me atë të vërtetin dhe në këtë mënyrë furnizohej në tregje për t’u shitur konsumatorëve.

Në një rast, kompanitë shisnin oriz të zakonshëm si të klasit të lartë. Më pas, në vitin 2011, dolën raporte se orizi ishte prodhuar dhe përzier me patate dhe rrëshirë ngjitëse industriale.

Por në asnjë moment nuk ka pasur raste të konfirmuara të sasive të mëdha të grimcave plastike të shitura si oriz. Plastika do të ishte më e shtrenjtë se vetë orizi, shkruan BBC.

Edhe kontrolluesit e fakteve të Snopes shkruajnë se është dezinformim.

Që nga shfaqja e thashethemeve të orizit plastik në vitin 2011, ne nuk kemi mundur të gjejmë asnjë raport të vërtetuar të postuar nga askush në lidhje me orizin plastik në asnjë nga vendet ku e kanë origjinën këto thashetheme. Në një rast, një grua nga Indonezia u sëmur, kështu që në bazë të thashethemeve, ajo supozoi se fajin e kishte orizi plastik. Disa produkte u testuan më tej dhe u zbulua se orizi në fjalë nuk ishte plastik, por sapo ishte pasuruar, transmeton Snopes.

Për të gjitha faktet e mësipërme gjykojmë se nuk ka asnjë provë të prodhimit të orizit plastik dhe video specifike në postimin që po shqyrtojmë nuk është e prodhimit të orizit plastik, por një reklamë e një makinerie për prodhimin e orizit të pasuruar me mikroelemente.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.