Nuk është rindërtuar kalata e Ohrit

ohrid.gov.mk

Premtim: Rindërtimi i kalatës, si një nga zonat më të rëndësishme turistike në qytet

[Burim: Televizioni ТVМ ; data:18.04.2021]

 

АRSYETIM:

Kryetari i Ohrit Konstantin Georgieski në fushatën zgjedhore për zgjedhjet e parakohshme lokale në Ohër (prill 2019), premtoi rindërtimin e kalatës së qytetit. Deri më tani (1 tetor 2021), aktivitetet ndërtimore për rinovimin e kalatës nuk kanë filluar, kështu që këtë premtim elektoral e vlerësojmë si të parealizuar.

Ne kemi përgatitur tashmë një Projekt Rindërtimi, është lëshuar një leje ndërtimi dhe është përgatitur një Studim për vlerësimin e ndikimit në mjedis dhe aspektet sociale të rindërtimit. Vlera totale e projektit është rreth 1.3 milion euro dhe për realizimin e tij është planifikuar të sigurohen fonde nga burime alternative të financimit, siç janë fondet ose programet që mbështesin zhvillimin e infrastrukturës turistike – njoftoi Georgieski në prill 2019 gjatë fushatës zgjedhore. 

Më 23 dhjetor 2020, Qeveria siguroi 38 milionë denarë për rindërtimin e kalatës në Ohër, dhe Georgieski njoftoi se do të fillojë në pranverën e vitit 2020.

Me fondet e siguruara nga Qeveria, Kalata në Ohër do të rindërtohet. Bëhet fjalë për aktivitete në kuadër të vetëqeverisjes lokale të Ohrit, përmes të cilave me fonde në vlerë prej 38 milionë denarë të ndara nga Qeveria, Kalata e Liqenit do të rindërtohet plotësisht, si një nga pikat më të njohura të Ohrit. Sektori për Urbanizëm i Komunës së Ohrit njofton se rindërtimi parashikon të mbulojë një sipërfaqe prej 992 metra të gjatë në pjesën bregut të liqenit të zonës së qytetit, raportoi Kanal 5.

Në maj 2021, TVM raportoi se projekti për rindërtimin e kalatës së qytetit, i cili supozohej të fillonte këtë pranverë, ishte në revizion në Paris. Edhe pse komuna bëri të gjitha ndryshimet e nevojshme dhe respektoi rekomandimet, ky projekt ende nuk mori miratimin për të filluar ndërtimin. Georgieski tha në atë kohë se projekti i rindërtimit të kalatës kishte “ngecur” në UNESCO.

Në konsultim me Komisionin Kombëtar për UNESCO -n, na u tha se nuk duhet të fillojmë rindërtimin e kalatës derisa të marrim një opinion pozitiv për objektin e miratuar. Dhe tani e kemi dërguar përsëri në Paris dhe do të presim miratimin për projektin të cilin e konsiderojmë të harmonizuar. Paratë i kemi siguaruar, tha Geogieski për televizionin lokal TVM

Edhe pse janë bërë përpjekje për realizimin e këtij projekti, deri më tani (01.10.2021) rindërtimi i kalatës në Ohër nuk ka filluar, kështu që këtë premtim e vlerësojmë si të parealizuar.

 

BURIM:

 

 

Vlerësoi: Sonja Rillkovska

 


Ky artikull është përgatitur në kuadër të projektit Kontrolli i fakteve për progresin e Maqedonisë së Veriut drejt BE -së, i zbatuar nga Fondacioni Metamorfozis. Artikulli, i botuar fillimisht në Vërtetmatës, është mundësuar nga mbështetja e fondacionit jofitimprurës amerikan NED (National Endowment for Democracy). Përmbajtja e këtij artikulli është përgjegjësi e autorit dhe nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e Metamorphosis, NED ose bashkëpunëtorëve të tyre

.


 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.