Nuk është e vërtetë se kompania Neptun shet televizorë të vjetër Samsung për 123 denarë

Bëhet fjalë për një lojë shpërblyese të rreme e cila, sipas udhëzimeve, vazhdoni deri në fund dhe nëse udhëzimet ndiqen dhe aksesohet lidhja e pjesëmarrjes, bëhet e qartë se është krijuar për të marrë informacione personale, duke përfshirë adresën tuaj të shtëpisë dhe numrin e telefonit, të cilat më tej nuk dihet se për çfarë qëllimesh mund të keqpërdoren. Faqja e fansave që shpërndan lojë shpërblyese të rreme nuk është faqja zyrtare e Neptunit dhe ka vetëm 11 ndjekës. Faqen e vërtetë dhe zyrtare të Neptunit në Facebook mund ta shihni në linkun e mëposhtëm, ka 333 mijë ndjekës dhe promovime të vazhdueshme.

 

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook, ku thuhet:

Lajm i madh! Neptuni shet televizorë të vjetër Samsung Qled për vetëm 123 ditë. Bëj një anketë të shkurtër dhe merr televizionin me këtë çmim! Sasia është e limituar! Klikoni butonin më poshtë.

Si pjesë e postimit shpërndahet një foto që tregon në mënyrë të rreme televizorët e supozuar, të cilët Neptuni nuk i jep fare në lojë shpërblyese (është një lojë shpërblyese e rreme). Dhe, kur përdoruesi që beson në mashtrim klikon në butonin e hyrjes, ai duhet të përgjigjet nëse ka një televizor inteligjent në shtëpi, nëse blen shpesh nga Neptuni dhe më pas ai përcillet në një faqe ku i kërkohet të lërë të dhënat personale, emrin, mbiemrin, adresën, adresën e emailit dhe numrin e telefonit.

Në këmbim të këtyre të dhënave personale, premtohet rrejshëm se do të merrni një televizor dhe marka Neptun keqpërdoret për të mbledhur të dhëna nga përdoruesit e rrjetit social, pra për t’i bindur ata që t’i fusin vetë të dhënat e tyre personale.

Për më tepër, për ta bërë këtë lojë shpërblyese të rreme më tërheqëse dhe realiste, ofrohet një listë e specifikimeve të televizorit, madhësisë së ekranit, lidhjes së sistemit të video lojërave , performancës së ekranit, ekranit kundër shkëlqimit, etj. Gjithashtu, kur ridrejtoheni në faqen ku pritet të ndani të dhënat tuaja personale, sistemi ju bën presion që të nxitoni duke i lënë të dhënat, sepse një kohëmatës po shënon, që keni vetëm 5 minuta kohë për të futur të dhënat, në të kundërtën nuk do të hyni si fitues në këtë lojë shpërblyese të supozuar.

Bote të ndryshme, pra profile të rreme të krijuara vetëm për t’u dukur se kanë lënë një koment, po komentojnë se kanë arritur të marrin çmimin në adresën e shtëpisë së tyre. Për të falsifikuar realitetin e kësaj dërgese të supozuar të televizorëve, u ngarkuan foto të shumta për ta bërë të duket sikur shumë përdorues të ndryshëm arritën të bëhen fitues. Qëllimi i këtij manipulimi është që përdoruesit e rrjetit social Facebook të besojnë se përvojat e pjesëmarrësve të tjerë në lojën shpërblyese janë pozitive dhe se është një lojë shpërblyese legjitime.

Faqja e fansave që shpërndan lojën shpërblyese të rreme nuk është faqja zyrtare e Neptunit. Faqja e rreme e fansave ka vetëm 11 ndjekës dhe një email i rremë, i paverifikuar i Gmail-it është lënë për kontakt, diçka që tregjet dhe markat e mëdha zakonisht nuk e bëjnë, por kanë domenet e tyre të emailit. Faqen e vërtetë dhe zyrtare të fansave të Neptunit Facebook, mund ta shihni në këtë link. Ajo ka 333 mijë ndjekës dhe promovime të vazhdueshme, ndërsa emaili i saj kontaktues është kontakt@neptun.mk.

Në faqen zyrtare të fansave të Neptunit ka promocione, fletëpalosje, përshkrime të detajuara të produkteve dhe eventeve të ndryshme të organizuara nga kompania në sallat e shitjeve, dhe mënyra e komunikimit me përdoruesit nuk përfshin asnjë informacion personal, siç është rasti me faqen rreme cila po shpërndan lojën e pavërtetë shpërblyese. Për dallim nga faqja e rreme, ajo zyrtare ka një numër të madh të produkteve që u ofrohen përdoruesve në shitje me çmime reale, e jo si në postimin e rremë, për një çmim jorealisht të ulët prej 123 denarë. Gjithashtu, në faqen zyrtare ndahen shpalljet e punës në sallat e shitjes, në ato ku kompania ka nevojë. Këto janë vetëm disa nga elementët që sugjerojnë se kjo është një faqe e vërtetë dhe zyrtare e komunikimit me konsumatorët e Neptunit.

Për shkak të të gjitha fakteve të mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë. Kjo është një lojë shpërblyese e rreme e cila, sipas udhëzimeve, vazhdoni deri në fund dhe nëse udhëzimet ndiqen dhe aksesohet lidhja e pjesëmarrjes, bëhet e qartë se është krijuar për të marrë informacionin tuaj personal, duke përfshirë adresën tuaj të shtëpisë dhe numrin e telefonit që më tej nuk dihet se për çfarë qëllimesh mund të keqpërdoren.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.