Nuk është e vërtetë që ka pasur një plan për të lënë gjallë vetëm 500 milionë njerëz deri në vitin 2030

Фото: en.wikipedia.org

Sipas parashikimeve të Kombeve të Bashkuara, popullsia e botës do të rritet, ku deri në vitin 2030 popullsia e botës mund të rritet në 8.6 miliardë. Pretendimi në postim se ekziston një plan për të lënë gjallë vetëm 500 milionë njerëz në botë deri në vitin 2030 nuk është i vërtetë dhe nuk është në përputhje me parashikimet shkencore. Megjithatë, me pluhurin e insekteve të ashtuquajtur kriket që përfshihet në produktet e një kompanie nga Vietnami, edhe nëse dikush do të dëshironte të vriste, nuk mund ta bënin pasi ata konsumatorë që nuk duan thjesht nuk do t’i blinin ato produkte. Për më tepër, BE-ja nuk do të lejojë prodhimin e pluhurit të kriketit që do të ishte kërcënues për jetën e qytetarëve të saj. Në të njëjtat dokumente nga Komisioni Evropian thuhet se mendimet shkencore janë se produkti është i sigurt

 

 

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku thuhet:

Helmimet dhe vrasja e njerëzve po shtohet, sepse deri në vitin 2030 plani është që të lihen gjallë vetëm 500 milionë njerëz.
Kriket në menu.

Më pas ndahet një lidhje me një rregullore të Komisionit Evropian, i cili, nga 3 janari 2023, miraton përdorimin e pluhurit aceta domesticus (kriket shtëpiak) në treg si një ushqim i ri.

Sipas dokumentit të publikuar në link më 24 korrik 2019, kompania Cricket One Co (kërkuesi) ka aplikuar në Komisionin Evropian për autorizimin e këtij pluhuri në tregun e BE-së si ushqim i ri. Pluhuri është nga kriketi shtëpiak i destinuar për t’u përdorur në kriker dhe simite të bukës me drithëra të plota, bare drithërash, përzierje të thata pjekjeje, biskota, produkte makaronash me dhe pa mbushje, salca, produkte të përpunuara patatesh, pica, supa dhe koncentrate supash, pije të ngjashme me birrën, në çokollatë dhe produkte të tjera të destinuara për popullatën në përgjithësi.

Më 23 mars 2022, Komisioni Evropian miratoi një opinion shkencor mbi sigurinë e këtij pluhuri. Opinioni shkencor thotë se pluhuri i kriketit në shtëpi është i sigurt nëse përdoret në kushtet e përshkruara dhe nëse përdoret në nivele dhe sasit e përshkruara.

Prandaj, opinioni shkencor ofron një bazë të mjaftueshme për të konkluduar se pluhuri i kriketit shtëpiak kur përdoret në bukën e grurit integral, shufrat e drithërave, përzierjet e pjekjes, biskotat, makaronat, salcat, produktet e përpunuara të patates, picat, koncentratet e supave, pijet e ngjashme me birrën, çokollatat, etj. ., plotëson kushtet për vendosjen e saj në treg në përputhje me rregulloret evropiane, thuhet në dokument.

Për më tepër, për 5 vitet e ardhshme, vetëm një prodhues do të ketë të drejtën ekskluzive për të përdorur këtë pluhur në produktet e tyre dhe askush tjetër. E drejta e tillë ekskluzive është gjithashtu e theksuar.

Kompania që aplikoi për të përdorur pluhurin e kriketit shtëpiak në tregun evropian në produktet e saj quhet Cricket One, dhe është një prodhues i proteinave të kriketit dhe insekteve të ngrënshme me një zyrë në Vietnam. Kompania është themeluar në vitin 2017.

Në vitin 2020, themeluesi i kompanisë, Becky Ngayen, shpjegon për mediat vietnameze se kompania dëshiron të promovojë insektin kriket si një ushqim të disponueshëm për masat dhe se ato janë një superushqim me shumë proteina, kalcium, që përmban të gjitha gjërat thelbësore, aminoacide, vitamina B 12 dhe acide yndyrore omega 3 dhe omega 6. Artikulli thotë se megjithëse në fillim nuk është tërheqës, në fakt, një numër i mirë njerëzish në botë hanë insekte çdo ditë, por jo në Perëndim.

Së pari duam të bëjmë të qartë se nuk po përpiqemi të shesim kriketa të plota. Ne bëjmë pluhur dhe ju mund të bëni çfarë të doni me të. Ne paraqesim diçka që nuk do të ndikojë në vizionin apo imagjinatën. Ne punojmë me markat për të zhvilluar produkte përfundimtare nga pluhuri. Nuk do të shihni dikë të vendosë një insekt kriketë të tërë në pjatën tuaj, thotë Becky për Hivelife.

Sipas një deklarate të Kombeve të Bashkuara, deri në vitin 2030 popullsia e botës mund të rritet në 8.6 miliardë, deri në vitin 2050 në 9.8 miliardë dhe deri në vitin 2100 në 11.2 miliardë. Pretendimi në postim se ekziston një plan për të lënë gjallë vetëm 500 milionë njerëz në botë deri në vitin 2030 nuk është i vërtetë dhe nuk është në përputhje me parashikimet shkencore. Megjithatë, me pluhurin e kriketit që përfshihet në produktet e një kompanie vietnameze, edhe nëse dikush do të donte të vriste, nuk do të ishte në gjendje, sepse ata konsumatorë që nuk duan thjesht nuk do t’i blinin ato produkte. Për më tepër, BE-ja nuk do të lejojë prodhimin e pluhurit të kriketit që do të ishte kërcënues për jetën e qytetarëve të saj. Në të njëjtat dokumente nga Komisioni Evropian thuhet se mendimet shkencore janë se produkti është i sigurt.

Për shkak të të gjitha fakteve të mësipërme, vlerësojmë se nuk është e vërtetë që deri në vitin 2030 janë planifikuar të mbeten gjallë vetëm 500 milionë njerëz, kështu që pluhuri i kriketit përfshihet në dietë. Deri në vitin 2030, parashikimet e Kombeve të Bashkuara janë se popullsia e botës do të rritet.

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.