Një postim i rremë që agjiton kundër vaksinimit të foshnjave

Фото: Amanda Mills, USCDCP/Pixnio

Pikërisht falë vaksinave janë zhdukur plotësisht disa sëmundje, si lija. Disa janë në prag të çrrënjosjes, siç është poliomieliti dhe shumë të tjera janë vënë nën kontroll dhe janë në rrugë të çrrënjosjes së plotë – difteria, pertusis (kolla e mirë), lija, tetanosi etj. Postimi tenton dhe pretendon plotësisht në mënyrë arbitrare: “Një vaksinë për një fëmijë është si 80 vaksina për një të rritur. “Vaksina është një vrasës i heshtur i inteligjencës dhe shëndetit njerëzor.” Kjo nuk ka asnjë lidhje me realitetin, trillim i pastër. Vaksinat që u bëhen fëmijëve u bëhen rrallë të rriturve, për shembull vaksina BCG (kundër tuberkulozës) u jepet jashtëzakonisht rrallë njerëzve mbi 16 vjeç sepse pas kësaj moshe nuk ka efekt.

 

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook, ku thuhet:

18.04.2023

Mos i vaksinoni foshnjat tuaja në maternitete. Një vaksinë për një fëmijë është si 80 vaksina për një të rritur. Vaksina është një vrasës i heshtur i inteligjencës dhe shëndetit njerëzor. Puna e shtetit të thellë dhe satanistëve që na kanë sunduar globalisht për më shumë se 2020 vjet.

Ndryshe nga gënjeshtrat e paraqitura në postimin që po shqyrtojmë, falë vaksinave, disa sëmundje, si lija, janë zhdukur plotësisht. Disa janë në prag të çrrënjosjes, si poliomieliti dhe shumë të tjera janë vënë nën kontroll dhe janë në rrugë të çrrënjosjes së plotë – difteria, pertusis (kolla e mirë), fruthi, tetanosi etj.

UNICEF-i njoftoi në vitin 2018 se imunizimi përfaqëson një nga arritjet më të rëndësishme dhe me kosto efektive të shëndetit publik sot, sepse kur vaksinohen numri më i madh i fëmijëve në një komunitet, rastet individuale të sëmundjes rrallë zhvillohen në epidemi. Megjithatë, nëse disa nga fëmijët nuk marrin vaksinat e nevojshme, rreziku i sëmundjes për të gjithë rritet.

Vaksinat shpëtojnë jetën e fëmijëve dhe mund të ndalojnë përhapjen e sëmundjeve. Pavarësisht këtij fakti, në vitin 2017, më shumë se gjysma e fëmijëve më të rrezikuar në botë nuk marrin ende vaksinat bazë të nevojshme për një jetë të shëndetshme. Për më tepër, një numër në rritje i fëmijëve nuk po marrin vaksina shpëtimtare për shkak të ndikimit në rritje të fushatave kundër vaksinave dhe thashethemeve për sigurinë dhe cilësinë e vaksinave. Është fakt shkencor që vaksinat funksionojnë dhe se ato janë të sigurta. Në fakt, ata janë më se të sigurt — mund të shpëtojnë një jetë!”, thuhet në njoftimin e UNICEF-it.

Vaksinimi në Maqedoni është i detyrueshëm, vaksinimi është falas, vaksinimi dhe rivaksinimi bëhen sipas kalendarit të vaksinimit. Është e drejta e çdo fëmije që të vaksinohet, është detyrë e çdo prindi që ta çojë rregullisht fëmijën e tij për vaksinim dhe është detyrë e profesionistëve shëndetësorë që të bëjnë rregullisht vaksinimet për fëmijët.

Në Maqedoni ofrohen 11 vaksina të detyrueshme, shumica prej të cilave janë vaksina polivalente kundër një numri të madh sëmundjesh si: tuberkulozi, poliomielit, fruthi, rubeola, hepatiti B, parotiti epidemi (shytat), hemofilus influenza tip B, virusi human papilloma, difteria, tetanosi dhe Pertusis (kolla e mire).

Vaksinimi e mbron fëmijën nga disa sëmundje të rrezikshme të fëmijërisë dhe rivaksinimi freskon mbrojtjen e fëmijës. Vaksinimi forcon imunitetin. Një fëmijë që merr rregullisht të gjitha vaksinat do të bëhet rezistent ndaj sëmundjeve më të rënda infektive të fëmijërisë. Vetëm vaksinimi i rregullt dhe i plotë siguron mbrojtje të besueshme.

Si pasojë e fushatave disavjeçare negative kundër vaksinimit, në vitin 2018 pati një epidemi të fruthit në vend.

Menjëherë pas lindjes, imuniteti i të porsalindurve nuk është aq i fortë për t’u mbrojtur nga sëmundjet infektive si tuberkulozi, ndaj për zhvillimin e imunitetit qelizor, që zgjat 6 javë, vaksina i bëhet foshnjës menjëherë pas lindjes. Edhe pse tuberkulozi tek fëmijët nuk shkakton domosdoshmërisht pasoja të rënda në fillim, pasojat mund të shfaqen ende në fazat e mëvonshme të jetës. Në nivel global, rreth 2-3 milionë jetë fëmijësh shpëtohen çdo vit falë vaksinave.

 

Trillime tendencioze

Postimi tenton dhe pretendon plotësisht në mënyrë arbitrare:

Një vaksinë për një fëmijë është si 80 vaksina për një të rritur. Vaksina është një vrasës i heshtur i inteligjencës dhe shëndetit njerëzor.

Kjo nuk ka të bëjë fare me realitetin, trillim i pastër. Vaksinat e dhëna fëmijëve u jepen rrallë të rriturve. Për shembull, vaksina BCG jepet jashtëzakonisht rrallë mbi moshën 16 vjeç, sepse pas kësaj moshe nuk ka efekt. Në fakt, disa vaksina bëhen vetëm kur fëmija është i një moshe të caktuar. Pra, nuk ka asnjë krahasim që mund të bëhet midis një vaksine për një fëmijë dhe një vaksine për një të rritur, aq më pak për të pohuar se “një vaksinë për një fëmijë është si 80 vaksina për një të rritur”. Ka shumë lloje të vaksinave për foshnjat dhe të gjitha janë të pajtueshme dhe të dozuara sipas moshës.

Qendra Evropiane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve shkruan se për shkak se disa fëmijë mund të marrin deri në 25 vaksina deri në moshën 2 vjeçare dhe deri në pesë vaksina në një vizitë te mjeku, shumë prindër pyesin veten nëse është e sigurt t’u jepen fëmijëve kaq shumë vaksina.

Vaksinat përmbajnë ose një formë shumë të dobësuar të virusit ose baktereve që shkaktojnë sëmundje, ose një pjesë të vogël të tij. Kur trupi zbulon përbërësit e vaksinës, sistemi i tij imunitar do të prodhojë antitrupat që i nevojiten për të luftuar infeksionin dhe për të eliminuar virusin ose bakteret që shkaktojnë sëmundjen. Kur personi më vonë bie në kontakt me një virus ose bakter, sistemi imunitar do ta njohë atë dhe do ta mbrojë personin duke krijuar antitrupa të duhur para se të shkaktohet sëmundja, shkruan Qendra Evropiane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

A po marrin fëmijët shumë herët shumë vaksina?

Jo. Të porsalindurit shpesh menaxhojnë shumë sfida për sistemin e tyre imunitar në të njëjtën kohë. Nuk ka baktere apo viruse në barkun e nënës, kështu që të porsalindurit përballen me sfida për sistemin e tyre imunitar menjëherë pas lindjes. Që nga momenti i lindjes, mijëra baktere të ndryshme fillojnë të jetojnë në sipërfaqen e zorrëve. Me një përgjigje të shpejtë imune ndaj këtyre baktereve, foshnjat i pengojnë ato të hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe të shkaktojnë sëmundje serioze. Në fakt, foshnjat janë në gjendje t’i përgjigjen miliona viruseve dhe baktereve të ndryshme sepse kanë miliarda qeliza imune që qarkullojnë në trupin e tyre. Prandaj, vaksinat e dhëna në dy vitet e para të jetës janë vetëm një pikë në oqean e asaj që sistemi imunitar i foshnjës përballet dhe menaxhon me sukses çdo ditë, shton Qendra Evropiane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve.

Sa i përket postimit që po rishikojmë, se “vaksinat janë vepër e shtetit të thellë dhe satanistëve”, kjo është vetëm një pjesë e teorisë së konspiracionit QAnon që shpërndan pa pushim dezinformata për të dekurajuar qytetarët që të vaksinojnë fëmijët e tyre.

Për shkak të të gjitha fakteve të mësipërme, ne e vlerësojmë postimin që po shqyrtojmë si të pavërtetë.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.