Një fotografi e vitit 2018 është paraqitur sikur të ishte nga protesta aktuale në Francë

Фото: Принтскрин ФБ пост

Fotoja e shpërndarë në këtë postim nuk është nga demonstratat masive aktuale kundër reformës së pensioneve në Francë, por është bërë pesë vjet më parë, kur fermerët protestuan kundër çmimeve të larta të karburantit dhe margjinalizimit të provincave.

 

Po shqyrtojmë një postim të publikuar në rrjetin social Facebook ku thuhet:

Fermerët francezë po përpiqen të kontaktojnë drejtpërdrejt me qeverinë.

Së bashku me postimin, është publikuar edhe një foto e një traktori që është ngjitur në shkallët që të çojnë në një godinë me një tabelë që tregon se është një ndërtesë administrative për financat publike. Fotoja dhe postimi u publikuan më 2 prill 2023, kur në Francë po zhvillohen demonstrata masive për reformën e pensioneve.

Por kjo foto e shpërndarë në postim nuk ka asnjë lidhje me demonstratat aktuale në Francë. Traktori i parë në mes të shkallëve të një ndërtese institucionale franceze që mban shenjën e Qendrës për Financat Publike nuk ka lidhje me protestën që po zhvillohet tani në Francë për reformën e pensioneve.

Në rrjetet sociale jashtë vendit, veçanërisht ato në Francë, më tej pohohet se kjo foto nuk është mbuluar nga mediat për të mos u ditur e vërteta, e cila gjithashtu nuk është e vërtetë.

Kontrolluesit francezë të fakteve Open Online thonë se fotografia është e vjetër, e vitit 2018.

Kur fotografia e traktorit kërkohet në Google duke përdorur një kërkim të kundërt të imazhit, del një artikull nga Le Populaire du Center, i cili raporton për ngjarjen, por në vitin 2018.

Sipas shkrimit, bëhet fjalë për një protestë të zhvilluar në vitin 2018 në Limoges, qytet në Francë. Më pas demonstratat u raportuan në polici dhe ata shoqëruan traktorët e fermerëve, të cilët protestuan kundër çmimeve të larta të karburanteve dhe margjinalizimit të provincave me jelekët e verdhë dallues.

Artikuj të tjerë të botuar në Le Parisien dhe Nouvelle de France përmbajnë fotografi të së njëjtës ngjarje, gjë që sugjeron se ajo është raportuar nga media që në vitin 2018. Traktori atëherë mbante një sasi të madhe plehrash e cila ishte e shpërndarë në rrugët e Limoges.

Ndryshe nga protesta e vitit 2018 e përshkruar më sipër, këto protesta të vitit 2023 në Francë janë kundër reformës së pensioneve.

Mediat raportuan rreth 2 milionë njerëz që dolën në rrugët e Francës dhe policia franceze raportoi një numër më modest prej rreth 750 mijë protestues në të gjithë vendin. Kjo është dita e 23-të radhazi e protestave. Një sindikatë franceze ka shpallur fundin e grevës së shërbimeve të depozitimit të mbetjeve dhe do të fillojë heqjen e rreth 7 tonë mbeturina të mbetura në tokë në javët e fundit pasi shpërthyen protestat kundër reformës së pensioneve të Emmanuel Macron. Kryeqyteti ka një mal me mbeturina në çdo rrugë. Për shkak të grevave, Luvri dhe Kulla Eifel u mbyllën përkohësisht.

Pra, mund të konkludojmë se fotoja specifike në postimin që po shqyrtojmë nuk është nga protestat aktuale kundër reformës së pensioneve, por nga një tjetër protestë e vitit 2018. Për të gjitha faktet e mësipërme, gjykojmë se këtij postimi i mungon konteksti.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.