Në vend të “Titanikut”, Jankullovska me kualifikime për PSP-në

Jankullovska para Prokurorisë të cilën nuk e njeh. Foto: screenshot.

Секогаш кога на Зоран Заев му треба помош…е целосно непоткрепено тврдење, зашто активностите на СЈО се одвиваат во динамика и план што си ги прави самото СЈО, а покрај тоа, СЈО има ограничен рок до мај-јуни годинава да ги ефектуира истрагите со обвиненија или да ги прекине и да соопшти дека не дошле до цврсти докази. Оттука, тврдењето на Јанкуловска дека одредени истраги или активности на СЈО се совпаѓаат со политичките агенди на Заев, е несериозно и непоткрепено со убедливи аргументи.

 

Ish ministrja e punëve të brendshme në qeverinë e ish kryeministrit Nikolla Gruevski, Gordana Jankullovsja, me 06.02.2017 dha deklaratën në vazhdim, të cilën e vlerësojmë si të pavërtetë: kriza politike e Zoran Zaevit është e nevojshme dhe i vjen në ndihmë Zoran Zaevit sa herë që ka nevojë, aty është Prokuroria Speciale Publike që të del me diçka që ata e cilësojnë se shkon në të mirë të opozitës, gjegjësisht përmirësimin e pozicionit të Zoran Zaevit. Mes tjerash, pas të gjithave – ata funksionojnë më shumë se një vit – qytetarët e RM-së e kanë të qartë se kjo llogari politike me personat që nuk mendojnë njëjtë si ata të LSDM-së, Zoran Zaevit, i cili para pak kohësh faktikisht, u abolua përsëri nga PSP…

[Burimi– TB Tellma/Lajme data: 06.02.2017]

 

ARSYETIM:

Gordana Jankilloska deklaratën e dha pas vizitës së Prokurorisë Speciale Publike (PSP) ku ka qenë e thirru në lidhje me hetimin në rastin “Titanik”. Sipas PSP, ajo dhe ekipi i saj nga mbrojtja kanë kërkuar që të shihen faktet, për çka edhe do të thirret edhe një herë në institucionin e PSP-së.

Një pjesë e hetimit për Titanikun janë të lidhura me veprat serioze penale:

Krim i organizuar sipas nenit 394 i KP-së, Shkelja e të drejtës së votës nga neni 159 të KP-së, Shkelja e lirisë së votuese të nenit 160 nga KP, Rryshfet gjatë zgjedhjeve dhe votimit nga neni 162 i KP-së, Shkatërrim i materialit zgjedhor neni 164 nga KP dhe Keqpërdorim i mjeteve financiare në kampanjën zgjedhore të neni 165 nga KP. – (PSP, PRES, 12.02.2016)

Gordana Jankullovska, sipas mediumeve, është e dyshuar për vepra penale dhe në hetime të tjera, dhe herën tjetër kur ka qenë e thirrur në gjykatën themelore – Shkup 1, ka dhënë deklaratë të njëjtë rreth PSP-së.

Jankullovska është funksionar i lartë i VMRO DPMNE-së dhe plotë 9 vite gjendej në funksion të rëndësishëm, ministre e Punëve të Brendshme. Deklarata e saja rreth PSP-së janë joparimore në dy aspekte. E para, ajo është  e involvuar, e dyshuar, në ngjarjet të cilat karakterizohen si vepra penale nga institucioni legjitim për ndjekje të vepruesve të veprave penale. Prej këtu, deklarata se ai institucion ka qenë politik dhe pa kredibilitet është jokonsekuente dhe mund të kuptohet vetëm si kundërsulm jo i argumentuar për atë që është e dyshuar dhe e përndjekur.

E dyta, deklaratat e tilla janë identike me qëndrimet e partisë të së cilës i përkas dhe liderit të asaj parti, të cilët gënjehen me heqjen e PSP, përderisa kjo nuk ndodhi në praktik, bëjnë tentime maksimale për pengim të punës së këtij institucioni.

Përkrah jokonsekuencës dhe mospërputhjes, deklarata e Jankulloskës është e pavërtetë, për atë se ajo nuk bazohet në asgjë që mund të argumentohet.

Çdo herë kur Zoran Zaev ka nevojë...është plotësisht pretendim i pabazë, sepse aktivitetet e PSP-së zhvillohen në dinamikën dhe planet të cilat i bën vet PSP, dhe përkrah asaj, PSP ka afat të kufizuar deri në maj-qershor që të përfundojë hetime me akuza ose të përfundojë dhe të deklarojë se nuk kanë ardhur deri te faktet e duhura. Prej, këtu pretendimin e Jankulloskës se hetime e caktuara ose aktivitete e PSP-së hyjnë në agjendën politike të Zaevit, është joserioz dhe i pabazë me argumente bindëse.

Është i pavërtetë edhe pretendimi se PSP ka aboluar Zoran Zaevin. Tërheqjen nga lënda “Puç” tani më e kemi sqaruar si të drejtë të plotë dhe përgjegjësi e PSP-së, për atë se institucioni shfaqi argumente – ekzistojnë edhe përmbajtje të tjera, që dalin nga akuza të tjera, të cilat janë në kundërshtim me faktet të cilat i kanë ofruar në “Puç”. Përkrah asaj, PSP përsërit se nuk dëshmojnë asgjë rreth fajit të dikujt:

Ne deklarojmë që tërhiqemi nga akti akuzues në lëndën  “Puç” ne nuk procedojmë nëse dikush është i pafajshëm ose  fajtor – pjesë e deklaratës së PSP-së.

Dhe krejt në fund, është e pavërtetë  se “populli e ka të qartë” se bëhet fjalë për llogari me “kundërshtarët politik”.

Hetimi i fundit në opinion tregoi rejting me mbi 60% besim në PSP. Për të tjera hulumtime nuk ka informacione të disponueshme. Për sa i përket “llogarisë me kundërshtarët politik”, me qëllim të hetimit të fenomeneve të përgjimit në Maqedoni (kush dhe përse e ka bërë), por edhe që të hetoj edhe veprat penale eventuale të cilat dalin, gjegjësisht janë indicie nga bisedat e përgjuara telefonike.

Bidat e prezantuara kanë të bëjnë me përfaqësuesit e qeverisë të të gjithë eshalonëve (të tilla për opozitën nuk janë prezantuar) dhe duke pasur parasysh se qeveria, edhe pse jo vetëm e “privilegjuar” siç është, çdo herë ka mundësi që të kryej vepra penale lidhur me zgjedhjet ose, me parat publike, është mjaftë normale në atë që në hetimet e PSP dominojnë ish përfaqësues qeveritar ose aktual pse persona të tjerë në institucione të cilat eventualisht kanë kryer vepra penale me urdhër të përfaqësuesve qeveritar.

Por, kjo nuk është argument për të akuzuar që bëhet fjalë për “llogari politike”…

Për argumentet e thëna më lartë, deklaratën e Gordana Jankullovsksë e vlerësojmë si të pavërtetë.

 

Vlerësoi: Teo Bllazhevski

 

BURIME:

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Ky artikull është përgatitur në kuadër të Vërtetmatësit, projekt për rritjen e llogaridhënies dhe përgjegjësisë së politikanëve dhe partive përpara qytetareve, i realizuar nga Fondacioni Metamorphosis. Artikulli mundësohet me përkrahje të fondacionit jofitimprurës amerikan (NED - National Endowment for Democracy) dhe Fondit Ballkanik për Demokraci, projekt i Fondit Gjerman të Marshallit në SHBA (BTD – The Balkan Trust for Democracy, a project of the German Marshall Fund of the United States), iniciativë e cila përkrah demokracinë, qeverisjen e mirë dhe integrimet euro-atlantike në Evropën Juglindore. Përmbajtja e recensionit është përgjegjësi e autorit dhe nuk i paraqet qëndrimet e Metamorphosis, National Endowment for Democracy, The Balkan Trust for Democracy, projekt i Fondit Gjerman të Marshallit në SHBA dhe partnerëve të tyre.

Your email address will not be published.