Në Taxhikistan ka të sëmurë nga korona dhe kjo fjalë nuk është e ndaluar për përdorim

Një postim në Facebook pretendohet se në Taxhikistan nuk ka virus korona dhe se termi është i ndaluar për tu përdorur. Sipas të dhënave më të fundit të OBSH-së, në Taxhikistan ka gjithsej 11,139 raste të Covid-19, 43 raste janë regjistruar në 24 orët e fundit dhe 83 njerëz kanë vdekur deri më tani. Po ashtu ësht e pasaktë që fjala ” korona” nuk duhet të përmendet, përndryshe burgoesh. Në këtë drejtim, në fakt, informacioni është përzier, kishte informacion të tillë në publik, por për një vend tjetër aziatik – Turkmenistani

 

Një postim në rrjetin social Facebook përhap të pavërteta se në vendin aziatik të Taxhikistanit nuk ka virus korona dhe se përdorimi i fjalës “virusi korona” është i ndaluar atje. Vetë postimi është ilustruar me flamurin e Taxhikistanit dhe thotë:

Nëse nuk e keni ditur, në Taxhikistan nuk ka virus dhe nëse e përmendin fjalën korona – menjëherë shkoni në burg.

Ky pretendim nuk është i vërtetë. Në fakt këtu ka dy të pavërteta.

Së pari, nuk është e vërtetë që nuk ka virus në Taxhikistan. Kjo mund të shihet në faqen e internetit të Organizatës Botërore të Shëndetësisë (WHO) dhe faqe të tjera në Internet, përfshirë edhe covid.tj , i cili është lokal – nga Taxhikistani, i krijuar posaçërisht për virusin korona.

Rishikimi i fundit i OBSH-së nga 05.11.2020. tregon se në Taxhikistan ka gjithsej 11,139 raste të Kovid-19, në 24 orët e fundit janë regjistruar 43 raste, deri më tani 83 njerëz kanë vdekur, dhe një në 24 orët e fundit.

Pra, sipas të dhënave zyrtare të OBSH-së në Taxhikistan ka sëmundje koronare të zemrës. Autoritetet në vendin e Azisë Qendrore nuk raportuan Covid-19 në fillim të pandemisë, por në fund të Prillit Ministria e Shëndetësisë e Taxhikistanit konfirmoi zyrtarisht 15 rastet e para në vendit me virus korona.

Pesë nga të infektuarit janë në kryeqytetin Dushanbe dhe 10 të tjerët janë në rajonin Sogd, i cili kufizohet me Uzbekistanin dhe Kyrgyzstanin, thanë nga ministria.

Disa ditë më vonë, Presidenti Taxhikistan Emomali Rahmon shkarkoi Ministrin e Shëndetësisë Naseem Olimzoda, pasi vendi regjistroi rastet e para zyrtare të koronavirusit. Presidenti Ramon tha që Olimzoda kishte një pozitë pune tjetër dhe kishte caktuar Jamolidin Abdulozoda në postin e tij. Ministria e Shëndetësisë së Taxhikistanit njoftoi atëherë (05.05.2020) se numri i rasteve të koronavirusit në vend ishte rritur në 293, përfshirë këtu pesë vdekje.

Pra, virusi korona në Taxhikistan është një realitet, zyrtarisht për shtatë muaj, më saktësisht që nga 30 prilli.

Gjithashtu, pretendimi i dytë se fjala korona nuk duhet të përmendet në Taxhikistan është i pasaktë, përndryshe shkon direkt në burgNë këtë drejtim, në fakt, janë pëzier informacionet. Në opinion kishte një informacion të tillë, por për një vend tjetër aziatik – Turkmenistanin.

Në fund të majit, “Reporterët pa Kufij” komunikuan se:

Autoritetet në Turkmenistan kanë ndaluar përdorimin e fjalës “virusi korona” dhe e përjashtuan atë nga fjalimi i përditshëm në mënyrë që të fshehin informacionet në lidhje me pandeminë.

Sipas “Reporterëve pa Kufij”, të gjitha mediat e kanl të ndaluara të përdorin fjalën “virusi korona” dhe termi është hequr nga të gjitha broshurat zyrtare të shpërndara nga Ministria e Shëndetësisë e Turkmenistanit nëpër shkolla, spitale dhe institucione të tjera shtetërore. Qytetarët që shkojnë jashtë me maska ​​dhe flasin për pandeminë Covid-19 rrezikojnë të arrestohen.

Gjatë kërkimit në internet mund të shihet se media në Taxhikistan raporton për gjendjen e koronavirusit në vend dhe në botë, dhe ekziston një sajt i specializuar për këtë. Pra, është e qartë se termi “korona” nuk është i ndaluar për përdorim dhe padyshim se nuk shkohet në burg për këtë.

Sidoqoftë, për fat të keq, përkundër faktit se kjo është një e pavërtetë e pastër, ky postim në Facebook është mjaft viral, në kohën e shkrimit të recenzionit ka 98 ndërveprime (pëlqime) dhe 27 shpërndarje.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari