Mjekët shpjegojnë: Pse imuniteti i fituar natyrshëm nuk është aq i fortë sa vaksina kundër Kovid-19?

Foto: Unsplash

“Problemi me imunitetin e fituar në mënyrë natyrale është se nuk është aq i fortë sa vaksina dhe se pas një kohe uket shumë dhe më pas mund të infektoheni sërish nëse nuk vaksinoheni”, shpjegon Dr. Taison Bell, profesor i mjekësisë, ndërsa me të pajtohen edhe shumë kolegë të tjerë, shkruan Panacea.

Të besosh se imuniteti natyror është i mjaftueshëm për t’u mbrojtur kundër infeksionit është krejtësisht jorealiste, por edhe shumë e rrezikshme, thotë Dr. Keri Althof, profesoreshë e epidemiologjisë.

“Është e vështirë, kemi njerëz që janë në rrezik dhe mund të preken nga një formë e rëndë e sëmundjes, por kemi edhe njerëz të rinj, të shëndetshëm që po vdesin”, shtoi ai.

Shumë e refuzojnë vaksinën, duke argumentuar se ajo mbron sistemin imunitar natyror, jo vetëm ata, por njerëzit përreth tyre. Ndoshta do të krijojë një imunitet kolektiv dhe së bashku me vaksinën sigurisht që do të mbrojë nga shtrimi në spital, por edhe nga një përfundim fatal.

Mjeku i mjekësisë parandaluese Dr. David Katz thotë se duhet pasur parasysh imuniteti i fituar pas infektimit. Sipas doktor Bell, natyra e virusit është e tillë që vjen me cikle, ndaj kur vjen vala e radhës e virusit, ndërsa personi ka humbur imunitetin, ai mbetet pa asnjë mbrojtje.

“Nuk ekziston një logjikë e shëndoshë që thotë se është më mirë të sëmuresh sesa të vaksinohesh. Nga ajo që dimë deri më sot, vaksina duket të jetë shumë më efektive se infeksioni dhe më e sigurt, kështu që askush nuk duhet të mendojë në mënyrë të gabuar”, shton Althof.

Kovid test, foto: Pixabay
Kovid test, foto: Pixabay

Vaksina mbron nga sëmundja

Ka ende shumë gjëra që duhet të mësojmë për koronavirusin dhe pasojat e tij afatgjata, duke përfshirë sa kohë zgjasin antitrupat pas infektimit dhe sa kohë duhet të prodhohen, dhe pse disa zhvillohen dhe disa jo.

Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) thotë se përgjigja natyrale ndaj virusit nuk i përgjigjet pyetjes nëse ka njerëz që nuk mund të maten për antitrupa, edhe pse kanë pasur një infeksion, kanë ende nevojë për mbrojtje. Edhe pse nuk është e qartë se sa njerëz të vaksinuar e kanë pasur sëmundjen më parë, hulumtimi sugjeron se njerëzit që janë imun ndaj sëmundjes dhe vaksinës kanë përgjigjen më të mirë të antitrupave.

A duhet të vaksinohen fëmijët që të ndalohet shpërndarja e virusit?

“Edhe pse fëmijët rrallë preken nga forma të rënda të COVID-19 ose vdesin, ata e transmetojnë virusin dhe kontribuojnë në përhapjen e epidemisë. Kjo është veçanërisht e vërtetë për fëmijët e moshës shkollore që kanë kontakte intensive që favorizojnë përhapjen e virusit, veçanërisht aktualisht me dy variante kryesisht shumë ngjitëse të virusit. Fëmijët kthehen në shtëpi pas shkollës dhe ia transmetojnë virusin familjes së tyre. Ka disa të rritur që kanë rënë në kontakt me virusin, por gjithashtu nuk kanë fituar imunitet, veçanërisht ata që kanë qenë asimptomatikë ndaj infeksionit.”

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.