Maqedonasit janë shumicë edhe si gjykatës edhe si prokurorë

Foto: Screenshot i fotografisë dhe një pjese të postit

Në Facebook u postuan shifra të rreme për gjykatësit dhe prokurorët sipas përkatësisë etnike, në të cilat gjykatësit dhe prokurorët me origjinë etnike maqedonase thuhet se janë në vendin e parafundit. Postimi shënoi rritje në shpërndarje dhe shikueshmëri, gjë që mund të çojë në përfundime të gabuara dhe përhapjen e gjuhës së urrejtjes mbi baza etnike. Faktet e verifikuara nga “Vërtetmatësi” dëshmojnë për një situatë krejtësisht të ndryshme

 

Një postim në rrjetin social Facebook, me një fotografi me përmbajtje të rreme, gëzon një popullaritet të ri këto ditë, edhe pse ishte postuar shumë kohë më parë. Në të publikohen të dhëna për strukturën etnike të qytetarëve të Maqedonisë, por nuk tregojnë se prej kur janë apo nga vijnë, d.m.th cili është burimi i tyre. Sidoqoftë, nëse për këto të dhëna është më e vështirë të zbulohet vërtetësia e tyre, nuk është rasti me të dhënat mbi strukturën etnike të gjyqtarëve dhe prokurorëve publikë në vend, të cilat përfshihen gjithashtu në këtë postim dhe verifikimet tona dëshmuar se janë plotësisht të pasakta. Vetëm në 24 orët e fundit në kohën e verifikimit të fakteve, postimi u shikua nga të paktën 1,100 njerëz:

Përqindja e përfaqësimit etnik të gjyqtarëve dhe prokurorëve është si më poshtë:

– Vllehë 41%

– Serbë 27%

– Shqiptarë 24%

-Maqedonas 7%

– Tjetër 1%

Kush kontrollon gjyqësorin?

Teksti me përmbajtje të tillë i paraqitur si fotografi nuk tregon se nga kanë ardhur këto të dhëna, as nëse kanë të bëjë me ndonjë segment të caktuar kohe ose vit. Por, sipas verifikimit të fakteve të “Vërtetmatësit”, këto shifra për përkatësinë etnike të gjyqtarëve dhe prokurorëve publik në vend janë një gënjeshtër e plotë.

Shifrat më të fundit në lidhje me numrin e gjyqtarëve në Maqedoninë e Veriut mund të gjenden në raportin vjetor të Këshillit Gjyqësor, organi kompetent për situatën në gjyqësor, i cili është i detyruar të publikojë çdo vit për periudhën e mëparshme dhe ta paraqesë atë në Parlament. Në faqen e internetit Sud.mk, në të cilën gjenden edhe faqe të posaçme të internetit të të gjitha institucioneve në gjyqësor, mund të gjendet edhe Raporti vjetor (Raportin vjetor për punën e Këshillit Gjyqësor të Republikës së Maqedonisë së Veriut për vitin 2019 ), ku në faqen 20 mund të shihet struktura gjinore dhe etnike të gjyqtarëve në vend për tërë vitin 2019.

Nga 506 gjyqtarë aktivë, më të shumtë në numër ishin gjykatësit maqedonas me 75.69 përqind, në vendin e dytë janë gjyqtarët shqiptarë me 17.39 përqind, të ndjekur nga të gjithë gjykatësit e tjerë me prejardhje të ndryshme etnike.

Situata me prejardhjen etnike të numrit të përgjithshëm të prokurorëve publikë aktivë është e ngjashme, gjë që mund të shihet nga Raporti Vjetor i Publikuar i Këshillit të Prokurorëve Publikë në RSM, i cili u botua në vitin 2019, dhe i referohet tërë vitit 2018.

Raporti, në faqen 10, ofron një pamje tabelare që tregon se nga numri i përgjithshëm i prokurorëve aktivë në 2018, 191 prokurorë, 77 përqind ishin maqedonas, ndërsa 17 përqind ishin shqiptarë, dhe 6% i mbetur u përket të gjithë bashkësive të tjera etnike.

Fotoja postare është shpërndarë 92 herë deri më tani, është parë nga gjithsej 16 mijë përdorues, dhe vetëm në 24 orët e fundit, nga 3 deri më 4 shtator, nga mbi 1100 përdorues në rrjetin social.

Përndryshe, sipas të dhënave në dispozicion të publikut, tani për tani nuk është e mundur të kontrollohet pjesa e parë e përmbajtjes së postimi, përkatësisht numri i përgjithshëm i shtetësive të lëshuara në lidhje me strukturën etnike të qytetarëve të Maqedonisë së Veriut.

Numrat në këtë post, i cili nuk thotë për cilën periudhë bëhet fjalë, thuhet se ndryshuan në mënyrë drastike, kështu që maqedonasit raportohet të përfaqësohen me 72.66 përqind, dhe shqiptarët me 16.70 përqind, që është një ndryshim i madh nga numrat nga regjistrimi i vitit 2002 kur maqedonasit ishin 65,17 përqind dhe shqiptarët 25,17 përqind ( shih f. 14).

Ky post i rishikuar nga kolegët mund të çojë në keqkuptime dhe të përhapë gjuhën e urrejtjes etnike. Faktet e kontrolluara nga “Vërtetmatësi” dëshmojnë për një situatë krejtësisht të ndryshme.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

>Vërtetmatësit, projekt për rritjen e llogaridhënies dhe përgjegjësisë të politikanëve dhe partive politike përpara qytetareve, i realizuar nga Fondacioni Metamorphosis Artikulli mundësohet me përkrahje të fondacionit jofitimprurës amerikan (NED - National Endowment for Democracy). .