Lejlekët nuk u vranë në Prilep, por në Turqi

Fotografia me lejlekë të ngordhur, e cila është shpërndarë në rrjetet sociale, nuk është bërë në Prilep, por në Turqi. Përdoruesit e Twitter në Turqi shkruajnë se lejlekët u vranë derisa migronin në zonën Çal të Denizli. E njëjta foto e lejlekëve u botua në disa media turke.

 

Një postimFacebook, përmes një fotografie manipuluese, përhap lajme të rreme se lejlekët u vranë në Prilep, gjë që shkaktoi shumë reagime në rrjetet sociale. Kontrolli ynë tregoi se fotografia me lejlekët nuk është nga Maqedonia dhe se njerëzit nga Prilepi nuk i mbytën lejlekët, siç thuhet në postim.

 

Ata udhëtuan 5,000 kilometra deri këtu dhe një budalla i vrau. Iu thaftë dora. nga zemjodelie.mk, thuhet në tekstin e statusit.

Sidoqoftë, kërkimi ynë në portalin zemjodelie.mk dhe në faqen e tyre në Facebook tregoi se nuk ka përmbajtje të tillë në të dy vendet. Kjo mund të nënkuptojë që ose nuk është botuar kurrë ose është fshirë. Sidoqoftë, nëse më pas u fshi, pasi u përcaktua se nuk ishte një ngjarje nga vendi, përmbajtja e tillë u botua aq kohë sa të shkarkohej nga përdoruesit e tjerë të rrjeteve sociale dhe të bëhej virale. Aktualisht gjatë recensimit, ky postim është jashtëzakonisht viral dhe vetëm ai ka mbi 3.5 mijë ndërveprime.

Lajmi më pas u botua nga disa portale, me titullin “Njerëzit nga Prilepi vranë lejlekët“. Nuk ka asnjë foto në të, por është padyshim në postimin e shpërndarë në faqen Facebook të portalit, lidhja e të cilit të çon në artikull. Me këtë, nuk ka dyshim se cila ngjarje është në lajme. Sidomos pasi lajmet nga ky portal shpërndahen në faqe të tjera, të cilat përmbajnë foton me lejlekët e ngordhur, gjë që është një provë se më pas ajo u hoq nga portali për ndonjë arsye. Por, pse jo vetëm fotografia u hoq, dhe jo i gjithë lajmi, si dhe pse postimi në faqen e Facebook nga portali nuk u hoq, mbetet e paqartë.

 

Në rrjetet sociale është publikuar një foto e lejlekëve të vrarë në Prilep. Këta zogj të bukur erdhën në pranverë në Prilep, veçanërisht në fshatin Malo Konjari dhe janë atraksion i vërtetë. Foto e zogjve të ngordhur të shtrirë në tokë ishte e trishtueshme, thotë artikulli.

Nëse e kërkoni foton në Google, do të shihni se ajo shfaqet në Twitter më 04.04.2021, ku përdoruesit nga Turqia e shpërndajnë atë, duke informuar se lejlekët u vranë derisa migronin në zonën Çal në Denizli.

Fotoja e lejlekëve gjithashtu shfaqet në disa media turke në prill (këtu, këtu, këtu).

Nga e gjithë kjo mund të konkludohet se lejlekët e treguar në foto janë vrarë në Turqi, e jo në Prilep.

Njoftime të tilla përmes fotove të rreme dhe të paverifikuara, lehtë mund të mashtrojnë publikun dhe të provokojnë reagime negative, si në këtë rast kur kishte reagime të shumta negative ndaj “qytetarëve të pamëshirshëm të Prilepit”. Prandaj, para se të publikohet një foto, ajo duhet të kontrollohet me kujdes nga vjen, në mënyrë që të mos përhapet dezinformim.

 

 

 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.