Kundërspini: As Gruevski nuk i lejoi vetes PR për “rekreacion” në zyrë si Grubi

Grubi mund të pyesë veten pse edhe “mjeshtri” i PR-së, siç ishte kryeministri Nikolla Gruevski, nuk e ka lejuar kurrë veten të bëjë reklamë për punën e tij në zyrë. Dhe u ankua se punon 24/7 – 365 ditë, se kalon më shumë se 12 orë në detyrën e tij kryeministrore, por kur donte të bënte PR apo “rekreacion” i ngiste biçikletës, ku kamerat e “kapnin aksidentalisht në flagrancë”, apo kur ai ishte duke shënuar gola në futboll të vogël në një sallë sportive

 

Shkruan: Teofil Blazhevski

Zëvendëskryeministri Artan Grubi në një intervistë televizive ka komentuar postimet e tij në profilin zyrtar në FB ka vërehet spin:

Spin: Mesazhi nga ndeshja ishte se jemi një skuadër e shkëlqyer, argëtohemi shumë bashkë, jemi të rinj dhe energjikë, të etur për rezultate dhe se sapo kemi filluar punën… Nuk shoh asgjë të pamoralshme dhe joetike, vetëm gjuajmë, kemi luajtur pak futboll, pesë minuta, si dhe basketboll. Pse të mos luajmë brenda? Kemi luajtur futboll në një gol të vogël, nuk shohim asgjë të diskutueshme në këtë “…”Jemi bërë një shoqëri reagimesh histerike ndaj çdo gjëje dhe gjithçkaje”

[Burimi: 360Shkallë и 24 Analizë – Grubi/intervistë (nga minuta 2-9 ); data: 07.03.2023]

 

Kundërspin:  Nënkryetari i parë i Qeverisë së RMV-së, Artan Grubi, nuk e sheh pse publiku dhe njerëzit e gjerë dhe të ditur e perceptojnë si të papërshtatshme dhe skandaloze rekreacionin e tij në zyrë me lojëra me top, ndaj përmes spinit thotë se nuk ka asgjë të diskutueshme, as të pamoralshme dhe jo etike që luajtën pak dhe e cilësoi të gjithë shoqërinë si “histerike”.

Ka disa elementë përmes të cilëve mund të argumentohet me vlerësimin e Grubi-t për atë që është morale dhe etike kur je një nga politikanët kryesorë në degën ekzekutive, por tema nuk është një vlerësim i etikës dhe moralit, por spin që “nuk ka asgjë të diskutueshme” dhe se “ne jemi bërë një ” shoqëri reagimesh histerike ndaj çdo gjëje dhe gjithçkaje”.

I pyetur vazhdimisht në studio “dhe nuk shihni asgjë të diskutueshme”, Grubi përsërit jo! I pyetur se pse nuk e kanë bërë këtë diku jashtë, në park, Grubi arsyetoi – “pse jashtë në park, pra ne luanim për gola të vegjël dhe jo  të mëdhenj”.

Spini i Grubit është në premisën bazë – zyra, edhe atë llojin që ka Grubi, shërben për punë jo për rekreacion. E diskutueshme është se Grubi “rekreon” në zyrë, nuk e përdor as për rekreacion të vërtetë, por për të dërguar një mesazh PR, të cilin po ta shikoni videon që transmetoi në profilin e tij zyrtar në FBmontuar me muzikë nga këngë legjendare nga Quin – “We will rock you” dhe nuk do të jetë saktësisht se ata janë “të rinj dhe energjikë të etur për rezultate”, por se ata janë “shumë argëtues së bashku”. Dhe ky mesazh më shumë duket se i drejtohet “Grupit të Zjarrit”, fraksionit në BDI që kërkon shkarkimin e Grubit dhe Osmanit, sesa opinionit të gjerë.

Osmani Grubi dhe ministra të tjerë nga BDI në zyrën e Grubit. Foto: screenshot

Ajo që është gjithashtu e diskutueshme është se Grubi diskriminon në këtë mënyrë, në radhë të parë, punonjësit e ministrisë së tij, e më pas të gjithë punonjësve të tjerë të shtetit që punojnë në zyra, sepse nuk lejohen të gjithë të luajnë futboll me gola të vogël apo për të luajtur basketboll, ose për të rikrijuar ndonjë gjë ndryshe. Dhe ata punonjës kanë ditë të vështira dhe kërkuese, megjithëse ndoshta jo aq sa Grubi, sepse ajo ditë ishte e mbushur me takime – informacione për statusin e punës me Bechtelin dhe Enkën, dëgjimin e ambasadorit të Suedisë dhe pika të tjera të shumta nga seanca e Qeverisë…

Në të vërtetë, deri tani ka pasur përpjekje të tilla për të futur disa praktika pozitive “më relaksuese” në administratën shtetërore në lidhje me punonjësit, por ato kryesisht kanë qenë të pasuksesshme. Një i tillë ka qenë edhe në Ministrinë e Financave, përmes projektit “Dreko dhe mëso”, kur ministër ishte Zoran Stavrevski. Por nuk është në zyra, por në një dhomë të veçantë dhe kur punonjësit shfrytëzojnë kohën e pauzës.

Pasardhësit në këtë departament, profesori Dragan Tevdovski dhe Nina Angelovska, të cilët po ashtu kanë pasur ditë të vështira dhe kërkuese, sidomos kur janë bartur buxhetet, e rikrijuan veten e tyre përmes sportit të tyre të preferuar – vrapimit, që mund të shihet këtu dhe këtu, por edhe në kohën e lirë dhe, natyrisht, jashtë zyrës.

Së fundi, është e diskutueshme për shkak të efektit që ka tek publiku PR i Grubit. Për këtë mjafton të shikoni komentet nën postimin e tij në Facebook me videon e Grubit dhe ministrave të tjerë duke u “rikrijuar”. Këtu është vetëm një nga komentet:

Turp. Joserioze, pa shije, e papërgjegjshme madje edhe mendjeulët në institucionet shtetërore serioze dhe përgjegjëse, që kushdo të sillet kështu. Të bëjmë kështu në Kuvend, në gjykata, në salla operacioni etj. Si duket? Epo, po të ishin në kompanitë e tyre private, nuk do ta bënin këtë (të paktën ka rëndësi nëse janë këta apo aktorë të tjerë).

Ky koment tregon më së miri pse është spin që Grubi thotë se nuk ka asgjë të diskutueshme, por sigurisht është edhe arsyeja pse është spin që “jemi bërë shoqëri reagimesh histerike për çdo gjë dhe për gjithçka”. Ai tregohet i vrazhdë duke mos parë asgjë të diskutueshme, duke u bërë sikur është i shkëputur nga realiteti dhe se nuk mund të kuptojë se edhe publiku përbëhet nga qytetarë, një pjesë e madhe e të cilëve luftojnë të pajtojnë nevojat e jetesës normale dhe të ardhurat e pamjaftueshme të ulëta dhe reagojnë “histerikisht” , por jo për gjithçka dhe çdo gjë, por pikërisht kur dikush me procedura të tilla të PR, tekstualisht “i fut gishtin në sy”.

 

Gruevski, “i kapur rastësisht” duke bërë rekreacion në Kalatë, pas Qeverisë. Foto: screenshot

Grubi mund të pyesë veten pse edhe “mjeshtri” i PR-it, siç është kryeministri Nikolla Gruevski, nuk e ka lejuar kurrë veten të bëjë reklamë për punën e tij në zyrë. Dhe u ankua se punon 24/7 – 365 ditë, se kalon më shumë se 12 orë në detyrën e tij kryeministrore, por kur donte të bënte PR apo “rekreacion” bënte biçikletë përgjatë kalatës, ku kamerat e “kapën aksidentalisht në flagrancë”, ose përndryshe ai ishte duke shënuar gola në futboll të vogël në një sallë sportive.

Kjo është arsyeja pse spini është se nuk kishte asgjë të diskutueshme në postimin e Grubit dhe se komentet negative ishin rezultat i asaj që  “ne jemi bërë një shoqëri reagimesh histerike ndaj çdo gjëje dhe gjithçkaje”.

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.