Kundërspin: Zaev nuk e përgatiti popullin për veton bullgare, por i dha shpresë për fillimin e negociatave me BE-në

Zaev më shumë nga të gjithë në Qeveri, ngriti shpresën e qytetarëve se Republika e Maqedonisë së Veriut, nën udhëheqjen e kësaj qeverie, do të fillojë negociatat me BE-në. Kryeministri ka thënë vitet e fundit se Bullgaria është një partner strategjik, miku ynë i sinqertë dhe i madh dhe se ai beson se jo vetëm që do të marrim mbështetje për fillimin e negociatave, por Bullgaria do të vazhdojë të jetë mbështetëse avangarde e procesit të integrimit të M. së Veriut. 

Shkruan: Olivera Vojnovska

Kryeministri Zoran Zaev, këto ditë (15 nëntor 2020), i pyetur se si e komentoi deklaratën e Ministres së Jashtme Bullgare, Ekaterina Zaharieva , e cila në një  paraqitje të ftuar në televizionin Bullgar BTV , tha se “Bullgaria thotë -” jo “për të filluar negociatat, por jo edhe për anëtarësimin e Maqedonisë së Veriut në BE “, dha deklaratën në vazhdim në të cilën shihet spin:

Spin: Unë jam gati dhe e kam përgatitur popullin maqedonas për një bllokadë të mundshme dhe një veto të mundshme. Dhe kjo është mjaft e sigurt. Nëse thoni në përqindje sa, me përqindje më të lartë është e sigurt që do të kemi përgjigje pozitive. Por përsëri, unë kurrë nuk e humbas shpresën sepse përgjegjësia më e madhe është e politikanëve. Edhe pse GAK është në datën 17, ne thamë se ka kohë deri në dhjetor, deri në fund të dhjetorit është mundësia për konferencën e parë ndërqeveritare.

[Burimi:MagazineGrid data: 15.11.2020]

 

Кundërspin: Kryeministri, Zoran Zaev, duke komentuar njoftimet nga Sofja për “ngritjen e pjerrësit” për fillimin e negociatave të pranimit të vendit në Bashkimin Evropian, rrotulloi të vërtetën dhe tha se ai përgatiti njerëzit për një veto nga pala bullgare.

Ky qëndrim i Kryeministrit është mjaft problematik. Zaev më shumë se të gjithë në Qeveri, ngjalli shpresën e qytetarëve se Republika e Maqedonisë Veriore nën udhëheqjen e kësaj qeverie do të fillojë negociatat me BE. Pasi Zaev u bë Kryeministër për herë të parë më 31.05.2017, ai vazhdimisht siguroi publikun se do të hapet rruga për të hyrë në BE.

Kjo mund të shihet duke parë deklaratat që ai ka bërë gjatë tre viteve të fundit. Menjëherë pasi erdhi në postin e Kryeministrit, Zaev në Parlament në një takim konsultativ në lidhje me Marrëveshjen e Fqinjësisë së Mirë dhe Miqësisë midis Maqedonisë dhe Bullgarisë (18.07.2020), tha: ” Bullgaria është një vend që na mbështet pa kushte për emrin dhe që ne kemi në të gjejmë partner serioz për integrimin evropian (minuta e 3.55 nga video) 

Këtë e ka thënë kryeministri në konferencën për shtyp në fund të korrikut 2017, pasi Qeveria pranoi tekstin e Marrëveshjes me Bullgarinë:

  “Ajo që është e rëndësishme për Republikën e Maqedonisë është që Republika e Bullgarisë mbështet fuqimisht pranimin e Republikës së Maqedonisë në BE dhe NATO, pa vendosur kushte dhe vendi është i gatshëm të ndajë të gjitha përvojat nga procesi i integrimit evropian,” tha në atë kohë Zaev.

Në shkurt 2018, pas një dreke pune me Presidentin e Republikës së Bullgarisë, Rumen Radev, Zaev shprehu shpresën “për hapjen e negociatave të Maqedonisë me BE gjatë presidencës së Bullgarisë me Bashkimin Evropian ” Bëhet fjalë për periudhën janar-qershor 2018 në të cilën fqinji ynë lindor mbajti presidencën e BE-së.

 

MBËSHTETËSI AVANGARD 

Ky optimizëm vazhdoi në periudhën vijuese me deklarata të reja inkurajuese nga ai.

Në korrik 2019, Zaev në përgjigje të një pyetjeje në lidhje me deklaratën e Presidentit Bullgar Radev, i cili, siç raportuan disa media, tha se Sofja zyrtare duhet të vendoste linja të qarta të kuqe për mbështetjen e intergimit evropian të Maqedonië nga ana e Bullgarisë, tha si vijon:

Bullgaria është partneri ynë strategjik dhe besoj se jo vetëm që do të marrim mbështetje, por Bullgaria do të vazhdojë të jetë mbështetës avangard i proceseve integruese të M. së Veriut sepse është një mik i sinqertë dhe i madh.

Në tetor të të njëjtit vit (2019), Zaev deklaroi se pret që Sofja të mbështesë fillimin e negociatave të vendit tonë me BE-në:

Populli bullgar dhe maqedonas janë popuj miqësorë. Ne politikanët duhet tu shërbejmë atyre. Unë besoj se Bullgaria do të mbështesë marrjen e një date për fillimin e negociatave të RMV-së në BE. Një vendim i shumëpritur, për 15 vjet. Gjithashtu është edhe një detyrim nga marrëveshja që kemi, për të cilën të dy palët duhet të kujdesen për përmbushjen e saj… tha Zaev .

Më 11 shtator të këtij viti, Zaev i tha MRTV-së se ai “beson se ne do të gjejmë një zgjidhje me Bullgarinë dhe që të dy palët duhet të dalin fituese.”  Duke iu referuar çështjes me Bullgarinë rreth Goce Delçev, Zaev më pas tha :

Unë po i dërgoj një mesazh Bullgarisë fqinje se ne jemi të gatshëm të diskutojmë në lidhje me Goce Delçevin. Nëse lëndohemi ne, atëherë kjo nuk është miqësi. Besoj se do të gjejmë një zgjidhje me Republikën miqësore bullgare.

Më 25 shtator, ai përsëriti shpresën se do të gjendej një zgjidhje me Bullgarinë që do t’i bënte të lumtur të dy palët.

Unë besoj se ne, si kryeministrat ashtu edhe ministrat tanë, do të kujdesemi që në fund të fundit të biem dakord dhe të gjejmë një zgjidhje ku të dy palët do të jenë të lumtura, ne do të vazhdojmë përmes atyre zgjidhjeve për të promovuar dhe forcuar miqësinë dhe bashkëpunimin e mirë midis dy vendeve, tha Zaev .

Ai shprehu besimin se Bullgaria do të mbetet një mik i Maqedonisë dhe nuk do të na pengojë rrugën për në BE.

Disa ditë më vonë, në një intervistë me emisionin “Samo Vistina” në Kanal 5, Zaev tha se ” marrëveshja miqësore e nënshkruar me Bullgarinë është shumë e rëndësishme dhe theksoi se homologu i tij bullgar, Kryeministri Bojko Borisov, nuk ka bërë ndonjë kërcënim ose koment ndaj Maqedonisë”.

Është e rëndësishme që në Marrëveshje Bullgaria morri përsipër të na mbështesë në integrimin tonë Evropian dhe Euro-Atlantik. Dhe Bullgaria po bën të njëjtën gjë, jo vetëm në mënyrë figurative ,” tha Zaev.

NUK KA PLAN “B”

Zaev mbeti optimist se një zgjidhje do të gjendej me Bullgarinë pas një takimi të dështuar dy-ditor të Komisionit të Përbashkët për Çështjet Historike midis Maqedonisë dhe Bullgarisë, të mbajtur në Shkup në mes të tetorit. I pyetur atëherë nëse vendi ka një plan “B” nëse bisedimet e anëtarësimit me BE nuk fillojnë në dhjetor, Zaev tha :

Në përvojën time modeste politike si Kryeministër, ne kurrë nuk e kemi përpunuar Plani B, sepse atëherë kjo do të thotë se heqim dorë nga Plani A. Unë nuk dua të flas për Planin B, ne duhet të kemi sukses.

Zaev nuk e la optimizmin edhe pas bllokimit nga Bullgaria për kornizën e negociatave në Bruksel, në takimin e parë të Këshillit të Bashkimit Evropian (COREPER). Në këtë kuptim, më 6 nëntor 2020, pas takimit me anëtarin e Parlamentit Evropian dhe Kryetarin e Komitetit të Përbashkët Parlamentar për Bashkëpunim midis Bashkimit Evropian dhe vendit tonë, Andreas Scheider, ai shprehu pritshmërit e tij:

Dhe përkundër vendimit të sotëm (06.11.2020) të Republikës së Bullgarisë për të mos mbështetur kornizën negociuese për hapjen e negociatave për Maqedoninë e Veriut me BE-në, ekzistojnë mundësi që me komunikim të shtuar dhe angazhim shtesë për zgjidhje të suksesshme për të gjithë, për integrimin e Maqedonisë, për Republikën e Bullgarisë, për rajonin dhe për Bashkimin Evropian.

Javën e kaluar (11.11.2020) pas takimeve me zyrtarë të lartë bullgarë në Sofje, Zaev tha se Maqedonia e Veriut do të vazhdojë të kërkojë një zgjidhje reciprokisht të pranueshme me Bullgarinë, por nuk do të bëjë spektakle ose shfaqje. Në një konferencë shtypi në Qeveri, duke iu përgjigjur pyetjeve të gazetarëve, ai tha se kishte bisedime konstruktive në Sofje në një atmosferë miqësore dhe shpresonte që kjo të vazhdojë kështu.

Përvoja nga negociatat me Greqinë më tregon se zgjidhja e vërtetë është nëse të dy palët dalin fitimtare, tani nuk kemi arritur atë pikë në bisedimet me Bullgarinë, ne do të vazhdojmë të flasim, por jo përmes grindjeve publike. Ne do të informojmë në thelb, por nuk do të bëjmë një shfaqje. Goditja e gjoksit është tërheqëse, por nuk e rrit shansin për një zgjidhje, tha Zaev.

Dje (11.15.2020), ndërkohë, duke komentuar deklaratë e shefes së diplomacisë bullgare Zaharieva, dhënë për televizionin bullgar BTV, Zaev doli me një pozicion se ” është i gatshëm dhe ka përgatitur popullin për një bllokadë dhe ndoshta veto për fillimin e negociatave me BE-në “ , e cila në fakt shtrembëron të vërtetën. Pozicioni i tij është në kundërshtim me atë që ai ka thënë deri më tani në lidhje me mbështetjen e Bullgarisë dhe fillimin e negociatave të vendit tonë për anëtarësimin në Bashkimin Evropian. Kjo shihet qartë nga deklaratat që dha Zaev për këtë temë, të cilat i paraqitëm më lart. Pra, pretendimin e tij e vlerësojmë si spin.

SHPRESA TË NGRITURA

Zaev shumë herë në paraqitjet publike ka ushqyer shpresat e qytetarëve se data e shumëpritur për fillimin e negociatave me BE do të ndodhë së shpejti. Kujtojmë që më 26 qershor 2018, Kryeministri u mburr në profilin e tij në Facebook se kishim marrë një datë për negociata:

Sapo mora lajme të shkëlqyera në aeroplan… Republika e Maqedonisë ka marrë datë për fillimin e negociatave për anëtarësim në BE!

Këshilli i Ministrave të Jashtëm të vendeve anëtare të BE, në seancën e sotme, miratoi një vendim nga qershori 2019, të fillojnë negociatat për anëtarësimin e Republikës së Maqedonisë në BE.

Tani qytetarët e Republikës së Maqedonisë mund të thonë me zë të lartë dhe të lirë – Po, për Maqedoninë Evropiane!

Por kjo nuk ndodhi, megjithëse qeveria atëherë organizoi një festë. Negociatat nuk filluan as dy vjet më vonë, por deklaratat optimiste të Zaev vazhduan.

mars të këtij viti , pasi Këshilli i Çështjeve të Përgjithshme të BE ra dakord që vendi ynë duhet të fillojë negociatat e anëtarësimit me BE sa më shpejt të jetë e mundur, Zaev tha në një konferencë për shtyp në selinë e partisë se:

Gabimi historik është rregulluar, nuk ka pengesa ose kushte. KE do të bëjë përgatitjet dhe konferenca e parë ndërqeveritare do të mbahet sa më shpejt të jetë e mundur .

Më 2 korrik, kur Komisioni Evropian miratoi propozimin për një Kornizë Negociuese për negociatat e anëtarësimit në BE dhe e paraqiti atë për shqyrtim në vendet anëtare, Zaev tha se ” Maqedonia Veriore po lëviz edhe më afër Bashkimit, integrimi Maqedonas po përshpejtohet ” dhe se “është fillim zyrtar i negociatave me BE -në'”. 

Sidoqoftë, “fillimi zyrtar” nuk erdhi.

Përndryshe, Programi i parë i Qeverisë (2017-2020)  ka vendosur një kohë ambicioze për fillimin e negociatave me BE-në, përmendet 2018. Në seksionin Republika e Maqedonisë – anëtare e NATO-s dhe Bashkimit Evropian” (f. 12), thuhet:

Qeveria e Republikës së Maqedonisë do të fillojë një aktivitet serioz dhe të fortë ndërkombëtar
në mënyrë që Maqedonia të ketë mundësinë për të filluar negociatat me BE-në gjatë vitit të ardhshëm (2018).

Një premtim i tillë thuhet në programin “Plani për jetën në Maqedoni”, me të cilin LSDM doli në zgjedhjet e parakohshme parlamentare në dhjetor 2016: “Fillimi i negociatave për anëtarësimin në BE deri në fund të vitit 2017.” “Vërtetmatësi” ka bërë një analizë të këtij premtimi elektoral të Social Demokratëve dhe e vlerësoi atë si të parealizuar. 

Epo, duke pasur parasysh të gjitha këto argumente, deklaratën e Zaevit se ai përgatiti njerëzit për një bllokadë të mundshme dhe një veto të mundshme nga Bullgaria për fillimin e negociatave me BE-në, e vlerësojmë si spin.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.