Kundërspin: Sulmet mbi Presidentin Pendarovski janë bazuar në spinime

S. Pendarovski. Foto: screenshot

Tri arsyet kryesore pse fjalimi i Pendarovskit u bojkotua nga VMRO-DPMNE – sepse ka qenë zëdhënësi Zaevit dhe i është dhënë mandatin në mënyrë antikushtetuese, deklaratat për Goce Delçev dhe Komunitetin Ekonomik Evropian – bazohen në të vërteta të shtrembëruara dhe kështu mund të vlerësohen si rrotullime

 

Shkruan: Teofil Blazevski

 

Aleksandar Nikolloski, nënkryetar i VMRO-DPMNE dhe deputet, në një konferencë shtypi duke shpjeguar pse partia e bojkotoi atë dhe pse (vazhdon) të ngrijë marrëdhëniet me Presidentin Stevo Pendarovski, shprehu pikëpamje që njihen si spine :

Spin: Arsyeja e parë është, Stevo Pendarovski dëshmoi se ai nuk është president i të gjithë qytetarëve të Republikës së Maqedonisë, por zëdhënës i një strukture politike dhe zëdhënës i Zoran Zaevit…

Së dyti, Stevo Pendarovski ishte i pari që tha se heroi ynë kombëtar Goce Delçev është një bullgar dhe kështu përmbysi pozicionet kombëtare maqedonase, hapi kutinë e Pandorës, parandaloi historianët të diskutonin historinë mbi baza shkencore, futi politikën në negociatat për historinë dhe në mënyrë dramatike minoi bazat e identitetit maqedonas, identitetin kombëtar maqedonas, origjinalitetin e gjuhës maqedonase dhe veçantinë e historisë maqedonase.

Stevo Pendarovski është një president i cili nuk konsultohet me partitë politike ose një rreth më të gjerë shoqëror për çështjet strategjike të propozuara për Maqedoninë siç është anëtarësimi në një nga institucionet më të rëndësishme evropiane siç është Shoqata Ekonomike Evropiane.

Stevo Pendarovski, pa ekzistencën e provave elementare për një shumicë të siguruar, ia dha mandatin Zoran Zaevit, i cili e vendosi atë në një pozitë të privilegjuar për të formuar një qeveri në kushtet kur Zoran Zaevi vetë tha se nuk ka siguruar 61 nënshkrime…

[Burimi: VMRO-DPMNE-A. Nikolloski / shtypi – data: 16.12.2020]

 

Kundëspin: Shpjegimi se përse grupi parlamentar i VMRO-DPMNE u largua nga sesioni i Kuvendit ku Presidenti i RMV-së, Stevo Pendarovski, kishte një fjalim të rregullt vjetor argumentohet bazohet në tre katër arsye, por të gjitha janë spinime.

Këto rrotullime u njoftuan para publikut nga nënkryetari i VMRO-DPMNE-së dhe deputeti Aleksandar Nikolloski në të njëjtën ditë kur u mbajt fjalimi dhe bojkoti, dhe ishte e dukshme që nuk kishte ndonjë shpjegim më të gjerë, por gjërat paraqiteshin vetëm si fakte të caktuara. Dhe faktet nuk janë ashtu siç shpjegohen nga deputeti, por paksa të ndryshme dhe prandaj vlerësohen si rrotullime.

Nuk ka fakte se ai është “zëdhënësi” i Zaevit

Fakti i parë është se nuk ka ndonjë indikator përkatës që Pendarovski është zëdhënës i LSDM-së dhe i kryeministrit Zoran Zaev, dhe se ai ua ktheu shpinën qytetarëve maqedonas. Ky pozicion i partisë opozitare bazohet kryesisht në dhënien e mandatit për të formuar qeveri nga Zaevi pas zgjedhjeve në korrik të këtij viti, megjithëse ka momente të tjera nga zgjedhja e Pendarovskit si president në 2019. Publiku ishte dëshmitar ndërsa bënte betimin në Kuvend dhe në fjalim, Pendarovski para së gjithash theksoi pozicionin – se ai do të jetë presidenti i të gjithë qytetarëve.

Në paraqitjen time të parë si President i vendit, dua të them publikisht dhe të angazhohem që të jem presidenti i të gjithëve, si ata që votuan për mua ashtu edhe ata që votuan për një nga kundërshtarët e mi, natyrisht, në mënyrë të barabartë me ata të cilët për arsye të ndryshme nuk votuan pare sepse edhe kjo është një akt absolutisht i ligjshëm.

Nikolloski menjëherë theksoi se kjo ishte më e theksuar kur i dha mandatin Zoran Zaevit, gjë që ishte antikushtetues. Nëse e analizojmë atë mandat për përbërjen e qeverisë së Zoran Zaevit pas zgjedhjeve në gusht 2020, do të shihet se Pendarovski atëherë nuk i dha mandatin sepse ata janë nga e njëjta parti politike, dhe nuk janë, sepse Pendarovski nuk është anëtar i LSDM-së, të paktën zyrtarisht, megjithëse ka qenë gjithmonë pranë asaj partie politike. Problemi me mandatin politizohet pa nevojë, megjithëse ka arsye objektive.

Në të vërtetë, kur dha mandatin,  Zaevi akoma nuk kishte marrëveshje zyrtare për një koalicion dhe shumicë, por nga ana tjetër, neni i Kushtetutës (neni 90) e detyron Pendarovskin të japë mandatin brenda dhjetë ditësh pas krijimit të Kuvendit.

“Vërtetmatësi” analizoi atë ngjarje politike edhe atëherë dhe arriti në përfundimin se Pendarovski kishte të drejtë në lidhje me mandatin, por gjithashtu arriti në përfundimin se është e nevojshme të ndërhyhet në atë nen të Kushtetutës për t’u sqaruar.

Deklarata për Delçevin e nxjerrë nga konteksti

Fakti i dytë është se nuk është Pendarovski ai që së pari tha se Goce Delçev ishte një bullgar, dhe për më tepër kjo nuk i rrënoi pozicionet negociuese dhe lidhi duart e historianëve. Çfarë tha në të vërtetë Pendarovski në njërën nga dy fjalimet publike për këtë temë?

Është një e vërtetë e padiskutueshme historike që të gjithë ata që kanë pak njohuri për atë periudhë historike, është e qartë se Goce Dellçev e deklaroi veten bullgar. Por, a nuk është e vërteta 100% historike që Goce Dellçev luftoi për një shtet maqedonas? Autonomia, një shtet i pavarur, dhe madje në fund ai la një trashëgimi që eshtrat e tij të preheshin në Maqedoninë e pavarur. Nuk ka asnjë element të vetëm që tregon se Goce Dellçev luftoi për Bullgarinë e Madhe ose Bullgarinë e Shën Stefanit ose një deklaratë që thotë, megjithëse ritregohet nga bashkëkohësit e tij, se Goce Dellçev luftoi për aneksimin e Maqedonisë – provinca e atëhershme në Perandorinë Osmane, në Bullgari. … ( 360 Gradë / video )

Vetë Pendarovski thotë se kjo është një e vërtetë e padiskutueshme historike për të gjithë ata që kanë pak njohuri për atë periudhë historike, por sqaron menjëherë se për të dhe në përgjithësi, fakti që Delçev e deklaron veten bullgar, nuk e bën atë më pak maqedon. De fakto, kjo është teza që aspirojnë shumë historianë, si dhe ata në pjesën maqedonase të komisionit të përbashkët me Bullgarinë, se historia nuk mund të interpretohet jashtë kohës dhe kontekstit kur ndodhën faktet historike .

Prandaj, as Pendarovski nuk është i pari që thotë diçka për Goce Delçev, duke përfshirë edhe vetëdeklarimin bullgar, dhe nuk do të thotë se nuk është maqedonas, dhe as nuk jua lidh duart anëtarëve të komisionit të përzier maqedono-bullgar që rishikon historinë, në përputhje me Marrëveshjen e Miqësisë dhe Bashkëpunimit të vitit 2017.

 

Alternativa ndaj BE-së ishte e papranueshme edhe për Mickoskin

Së treti, VMRO-DPMNE pretendon se Pendarovski nuk u këshillua me ta dhe partitë e tjera mbi ofertën për anëtarësim në Komunitetin Ekonomik Evropian (KEE). Çështja doli në pah pasi Pendarovski tha në një forum rajonal për zgjerimin e Bashkimit me Ballkanin Perëndimor, të organizuar nga Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal, se RMV-së i ishte ofruar anëtarësim në KEE, por ai kishte refuzuar .

Kishte një reagim të shprehur nga VMRO-DPMNE se Pendarovski nuk e kuptonte politikën e jashtme, se ai nuk dinte se çfarë ishte KEE dhe se duhej të konsultohej me të dhe partitë e tjera për një vendim të tillë. “Kush e pyeti Pendarovski …”, “Pendarovski bëri një gabim të madh …”, deri në atë shkallë sa që bëri akt kundër-shtetëror .

Sidoqoftë, ata nuk e informuan publikun se një lloj alternative bashkëpunimi me BE ishte diskutuar një vit më parë, pas vetos franceze, kur u mbajt një takim udhëheqës nën kujdesin e Pendarovskit dhe se lideri i VMRO-DPMNE gjithashtu mori pjesë në atë takim. H. Mickoski kishte një qëndrim të pandarë për këtë çështje:

Në takim u arrit një konsensus absolut dhe të gjithë liderët, përfshirë Presidentin e VMRO-DPMNE-së, Hristijan Mickoski, mbështetën pikëpamjen se Republika e Maqedonisë Veriore ka nevojë për anëtarësim në Bashkimin Evropian dhe jo pjesëmarrje në forma alternative të bashkëpunimit me BE, sepse përveç integrimit ekonomik, vendit gjithashtu i duhet integrimi politik dhe miratimi i standardeve dhe vlerave demokratike – sundimi i ligjit, gjyqësori i pavarur dhe media, të drejtat dhe liritë e njeriut … (Deklarata e Kabinetit të Pendarovskit).

Siç mund të shihet nga faktet e paraqitura më lart, sulmet ndaj Pendarovskit nga partia më e madhe e opozitës me bojkotin e fjalimit të tij, përdorin të vërteta të shtrembëruara dhe spinime si shpjegime.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.