Kundërspin: Spini për “LSDM-në si partner i vogël në qeveri” është i përgjithshëm dhe pa argumente

Pretendimi i Stefan Andonovskit nga VMRO-DPMNE se LSDM-ja është partner i vogël në Qeveri, siç u dëshmua me faktin se Artan Grubi dhe Kreshnik Bekteshi udhëhoqën “projektet kyçe”, është i përgjithshëm dhe i paargumentuar. Një deklaratë e tillë është vetëm një në serinë e nisur që nga hyrja e Aleancës për Shqiptarët në Qeveri, me synim PR brendapartiak, por edhe me nxitjen e çështjeve ndëretnike në mesin e qytetarëve, sepse sipas asaj logjike vendi drejtohej nga një “qeveri shqiptare, jo maqedonase”.

 

Shkruan: Teofil Blazhevski

 

Një përfaqësues i lartë i VMRO-DPMNE-së në një intervistë televizive shprehu pikëpamjet në të cilat mund të zbulohet spin:

Spin: SDSM është një partner i vogël në qeveri dhe kjo bazohet në disa aspekte. Kur Kovaçevski u pyet se si do të funksionojë qeveria, Kovaçevski nuk u përgjigj vetë, por iu drejtua Ahmetit për ta pyetur dhe përgjigja ishte e njëjtë si më parë. E dyta, kur ndodhi turbulenca në BDI, Kovaçevski nuk e kishte problem situatën, por erdhi e gjithë qeveria e Kovaçevskit, të gjithë deputetët dolën në mbrojtje të Artan Grubit. Projektet kyçe nuk udhëhiqen nga Kovaçevski, por nga Artan Grubi dhe Kreshnik Bekteshi.

[Burimi: VMRO-DPMNE – Njoftim/web;data – 15.03.2023]

 

Kundërspin: Pretendimi i sekretarit ndërkombëtar të VMRO-DPMNE-së, Stefan Andonovski, se LSDM është partner i vogël në Qeveri, sidomos në pjesën ku thotë se projektet kyçe nuk janë udhëhequr nga Dimitar Kovaçevski, por nga Artan Grubi dhe Kreshnik Bekteshi. e cila u raportua gjerësisht nga mediat online, është e përgjithshme dhe përfaqëson një spin, pra një shtrembërim të së vërtetës.

Më poshtë në njoftimin e VMRO-DPMNE-së, në të cilën pjesë nga prezantimi i Andonovskit në një intervistë në TV Shenja – citohen fjalët e tij se Grubi ka qenë përgjegjës për përfundimin e Korridorit 8, gjegjësisht për kontratën e nënshkruar së fundmi për përfundimin me Bechtel dhe Enka si dhe për dhënien e koncesioneve për shfrytëzimin e burimeve minerale nga Bekteshi.

Projekti më i shtrenjtë i Korridorit 8, personazhi kryesor i historisë dhe padyshim më i korruptuari nga të gjithë është Artan Grubi. Kreshnik Bekteshi është personazhi kryesor në ndarjen e koncesioneve të resurseve minerale – thotë Andonovski.

Deklarata e përgjithshme dhe spin është se Grubi dhe as Bekteshi udhëheqin “projektet kyçe”, sepse nuk mund të thuhet me kaq lehtësi se cilët nga qindra projektet aktuale në vend janë kyçe. Është e vërtetë që me shumën që do të shpenzojë për përfundimin e autostradave nga Bechtel dhe Enka në shumën prej rreth 1.7 miliardë euro (1.3 miliardë për projektim dhe ndërtim, plus 300 mijë për nacionalizimin e tokës, plus 22 milionë euro për mbikëqyrje, plus një diferencë shpenzimesh të paparashikuara), Grubi, i cili duket se ka qenë koordinator joformal i negociatave për fillimin e projektit, zëvendëson një person që udhëheq një “projekt kyç”, por nga kjo të konstatohet se LSDM është një partneri i vogël në Qeveri është spin. Sepse atëherë çfarë ndodh me pjesën tjetër të projekteve në të gjitha dikasteret apo institucionet e tjera që i përkasin departamenteve të caktuara (Fondi i Shëndetësisë me mbi 650 milionë euro buxhet vjetor, Ministria e Punës dhe Politikës Sociale me rreth 400 milionë në vit, Ministria e Mbrojtjes me mbi 200 milionë euro në vit apo Ministria e Punëve të Brendshme me përafërsisht atë shumë etj.).

I njëjti arsyetim mund të vlejë edhe për ministrin Kreshnik Bekteshi, aq më tepër që përzgjedhja e vetëm një segmenti të kompetencave – dhënia me koncesion për shfrytëzimin e burimeve minerale, ndoshta në radhë të parë koncesionet për miniera është thjesht një departament nën kompetencë e Ministrisë së Ekonomisë nga “parazgjedhja”, dhe jo me dëshirën e ministrit për t’u spikatur në atë fushë.

Në fakt, edhe nëse shikoni listën e divizioneve të dikastereve qeveritare dhe nëse shikoni Ligjin për Qeverinë, veçanërisht nenin 16, i cili thotë se “kryeministri mund t’u besojë deputetëve kryerjen e disa detyrave që rrjedhin nga të drejtat dhe detyrat e tij”, jo nuk ka asnjë argument që tregon se Grubi dhe Bekteshi po menaxhojnë “projekte kyçe”, në vend të Kovaçevskit, për shkak të dëshirës për primatin e BDI-së ndaj LSDM-së apo se po bëjnë diçka të kundërligjshme, dhe në veçanti, nuk mund të prodhojë një argument që tregon se “LSDM-ja është partner i vogël në Qeveri”.

Së fundi, as ndërtimi i autostradave, as ndarja e minierave nuk mund të ndodhë nëse të gjitha procedurat nuk kalojnë më parë me informim dhe miratim nga e gjithë Qeveria, sepse thjesht kështu janë aktet ligjore dhe nënligjore.

Duket se qëllimi i këtij spinimi është të ngrejë dyshime në opinion në dy drejtime – i pari, aftësia e LSDM-së për të udhëhequr koalicionin qeverisës për shkak të prezantimit të partnerit të ri të koalicionit Aleanca për Shqiptarët, që sipas LSDM-së dhe BDI-së synohej rritja e shumicës në Kuvend, ndërsa sipas VMRO-DPMNE-së dhe disa partive opozitare shqiptare, vetëm një operacion për shpëtimin e BDI-së për shkak të fraksionit të quajtur “Grupi i Zjarrit” i cili kontrollon disa deputetë, d.m.th. lexo, shpëtimin e Grubit dhe Osmanit. Kësaj i referohen edhe deklaratat apo njoftimet tjera nga VMRO-DPMNE. Si ai i djeshmi (15.03) i Naum Stoilkovskit, se “BDI po i numëron muajt e Kovaçevskit” apo si ai i zëdhënësit Naum Stoilkovski nga 03.08.2023, kur partia e quan kryeministrin Kovaçevski “lobist i Grubit”, vetëm sepse në kuadër të hyrjes së një partneri të ri në qeveri, u bë rishpërndarja e posteve të drejtorëve në disa klinika.

Por ky spin është edhe në drejtim të rihapjes së historisë se për të shpëtuar BDI-në, LSDM-ja dhe partnerët e tjerë në Qeveri u dhanë më shumë mandate shqiptarëve në bazë të kritereve etnike, kështu që tani qeveria është bërë “qeveri shqiptare” në vend të një “qeverie maqedonase” dhe një qeveri që nuk përputhej me numrat sipas regjistrimit. Këto histori nisën nga raportimi i gjithë procesit të negociatave për hyrjen e ASH-së në Qeveri dhe u argumentua me kërkesat e partnerëve më të vegjël të koalicionit “për të dhënë garanci”, se nuk do të kishte më pak maqedonas në qeveri në llogari të shqiptarëve. E cila, nga ana tjetër, është një lojë e rrezikshme me marrëdhëniet ndëretnike.

Për shkak të argumenteve të lartpërmendura, mund të gjykohet se pohimi i Andonovskit për “LSDM-në si partner i vogël në pushtet”, ndër të tjera për shkak se Grubi dhe Bekteshi, e jo Kovaçevski, i kanë udhëhequr “projektet kyçe”, është spin.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.