Kundërspin: Rezoluta për vijat e kuqe me vija të kuqe në fillim, është mision i pamundur

Spin-i i VMRO-DPMNE-së se forma është “çështje e parëndësishme” dhe për këtë arsye nuk e ndryshojnë emrin e shtetit në dokumentin që e kanë propozuar, është spin i parëndësishëm. Sidoqoftë, kjo ngre pyetjen nëse dokumenti me vija të kuqe në forma, është me qëllim që të mos arrihet tek vijat e kuqe të përmendura në përmbajtje? Kështu që, tek uniteti për disa çështje – vështirë.

 

Shkruan: Teofil Bllazhevski

 

VMRO-DPMNE dërgoi qëndrim për opinionin rreth fatit të projekt-rezolutës në Kuvend, në të cilin vërehet spin:

Spin: Zoran Zaev dhe LSDM shmangin votimin e Rezolutës në Kuvend dhe kërkojnë justifikime në çështje të parëndësishme.

Nëse LSDM-ja vërtet pajtohet me tekstin e Rezolutës, atëherë deputetët e tyre duhet ta mbështesin menjëherë, përndryshe lihet përshtypja se Zaev po ikën dhe nuk dëshiron të votojë për Rezolutën sepse në prapavijë ai po negocion dhe planifikon koncesione të reja …

[Burimi:/VMRO-DPMNE – Komunikatë, data: 21.07.2021]

 

 

 

Kundërspin: Partia më e madhe opozitare VMRO-DPMNE, pasi doli me projekt-rezolutë që duhet të sigurojë vendosjen e “vijave të kuqe” në negociatat me Bullgarinë, nuk ndalet së sjelluri ambivalent në marrëdhëniet me publikun në lidhje me rezolutën. Në këtë mënyrë, përdoren shpesh spin-e, d.m.th. të vërteta të rrotulluara në lidhje me mbështetjen e dokumentit nga partitë e tjera në Kuvend, dhe një nga të fundit është se mos mbështetja e rezolutës do të thotë se “do të bëhet e qartë se Zaev larg syrit të opinionit bën koncesione të reja të dëmshme“.

Cili është thelbi i kontestit? Në të vërtetë, LSDM ishte në kundërshtim me këtë rezolutë në fillim, kur rrodhën njoftimet e para për të. Antonio Miloshoski, ish-ministër i Punëve të Jashtme dhe një figurë e njohur në VMRO-DPMNE, me të drejtë deklaroi në një intervistë televizive se “një javë më parë ata thanë se rezoluta është një trill i VMRO-DPMNE, më pas kur panë që publiku ka reagim të mirë, ata ndryshuan pozicionin e tyre dhe ata thanë se do ta mbështesnin ashtu siç është“. Por Miloshoski shton në të njëjtën fjali: “… që dje të dëgjojmë se Zaevit nuk i pengon përmbajtja, por i pengon forma.

Bëhet fjalë për një deklaratë të kryeministrit Zoran Zaev disa ditë më parë, se LSDM nuk do të mund të mbështesë rezolutën nëse në dokument nuk zëvendësohen fjalët “Republika e Maqedonisë” me “Republikën e Maqedonisë së Veriut”, duke shpjeguar se është në përputhje me Kushtetutën e RMV, e cila u ndryshua pas Marrëveshjes së Prespës:

“Në rezolutë në disa vende përmendet Republika e Maqedonisë, ndërsa në Kushtetutë është Republika e Maqedonisë së Veriut. Çdo rezolutë ka preambulë, dhe atje emri kushtetues shmanget … Kushtetuta jonë nuk thotë që ne jemi Republika e Maqedonisë V, ne jemi Republika e Maqedonisë së Veriut” theksoi Zaev.

Megjithëse ka ende dyshime në publikun ekspert për dobinë ose dëmet e një dokumenti të tillë në Kuvend – shembulli i fundit është qëndrimi i ish-ambasadorit Nano Ruzhin – një gjë është e qartë, se një vijë e kuqe rreth vijave të kuqe në negociatat me Bullgaria është vendosur që nga fillimi, duke këmbëngulur në formën dhe këtu është rrotulluar e vërteta në qëndrimin e VMRO-DPMNE-së, se vetëm përmbajtja ose thelbi është i rëndësishëm.

Rezoluta, për të cilën LSDM deklaroi se do ta pranojë siç paraqitet në media, është me të vërtetë e padiskutueshme për qytetarët e RMV, veçanërisht për maqedonasit, të cilët me të drejtë ndiejnë emocione për këto çështje dhe i përjetojnë me shumë dhimbje çështjet e identitetit që janë hapur nga Bullgaria, më parë nga Greqia. Por, pasi mosmarrëveshja me Greqinë u mbyll me dhimbje përmes Marrëveshjes së Prespës, realiteti i ri është se emri i këtij vendi është ndryshuar nga RM në RMV. Edhe pse VMRO-DPMNE është në mënyrë deklarative ende në pozicionin se është kundër Marrëveshjes së Prespës, se do të bëjë gjithçka për ta ndryshuar atë nëse vjen në pushtet, kryetari i partisë, Hristijan Mickoski, kohët e fundit deklaroi:

Ndoshta është realitet, nuk them që duhet ta injorojmë atë realitet, por se ka përfunduar, larg asaj.

Dhe çfarë ndodh me realitetin tani? VMRO-DPMNE e injoron atë, duke deklaruar se “Zaev nuk duhet ta shikojë formën duke injoruar thelbin” (deputeti B. Petrushevski, pas minutës së 1 të të videos) ose se kjo çështje, forma, është “çështje e parëndësishme” (qëndrimi në mesazhin për publikun që është subjekt i këtij teksti).

Tashmë i përmenduri Ruzhin, në rishikimin e tij arrin në përfundimin se nëse Kuvendi kalon dokument me përmbajtje të tillë, ai do të krijojë probleme të reja në marrëdhëniet me Greqinë dhe një implikim më i gjerë për pozicionin e vendit në marrëdhëniet ndërkombëtare është i mundur:

“Në të njëjtën kohë, Rezoluta këmbëngul në emrin e mëparshëm kushtetues të Republikës së Maqedonisë, duke pasur parasysh se as VMRO-DPMNE, as pjesë e ASHAM dhe UKIM nuk e pranojnë emrin e ri kushtetues. Edhe para se të fillojë kjo analizë e përmbajtjes së tekstit, vendi rrezikon të përballet me kritika të mprehta dhe tensione shtesë me Greqinë, BE-në dhe Shtetet e Bashkuara, të cilat do të ishin në favor të tezave Bullgare të paraqitura në Deklaratë,tha Ruzhin.

Është mjaft e qartë forma është poashtu e rëndësishme. Nëse jo, atëherë si do të ishte kisha/xhamia për besimtarët? Ose pse janë dokumentet tona biometrike, të cilat janë më të shtrenjta, sepse edhe ato të vjetra, të thjeshta të plastifikuara? Ose të përdredhur në një mënyrë anarkiste – pse na duhet vendi ynë kur e dimë se jemi maqedonas nga Maqedonia?

Në të vërtetë, nëse nuk është forma e rëndësishme, por thelbi, “pse të marrim paga nga dokumentet në të cilat shkruan Kuvendi i RMV-së?”

Prandaj, spin-i i VMRO-DPMNE se forma është “gjë e parëndësishme” dhe për këtë arsye nuk e ndryshon emrin e shtetit në dokumentin e propozuar, është një spin i parëndësishëm. Sidoqoftë, kjo ngre pyetjen nëse dokumenti me vijë të kuqe në formë është në mënyrë që të mos arrihen vijat e kuqe të vendosura në përmbajtje?

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.