Kundërspin: Oferta për ndihmë e Mickoskit është spin pas të cilit fshihet qëllimi i vetëm – zgjedhjet e parakohshme

Gjithçka që Mickoski dhe VMRO-DPMNE përmendin si arsye në këto dy ditë për një ofertë nga katër ekipe ekspertësh dhe një takim me Kovaçevskin, paraqitet si ndihmë për përballimin me krizën dhe “katastrofën” në të cilën ndodhet vendi, pas së cilës qëndron vetëm kërkesa për datë për zgjedhje të parakohshme

 

Shkruan: Теofill Bllazhevski

 

Në dy ditët e kaluara, Hristijan Mickoski dhe VMRO-DPMNE i kanë dorëzuar Dimitar Kovacevskit dhe LSDM-së kërkesë për takim urgjent për të diskutuar për ndihmën e Qeverisë për tejkalimin e krizës, gjatë të cilit mund të zbulohen disa spine, përfshirë edhe të sotmin:

Spin: LSDM dhe Kovaçevski sillen në mënyrë të papjekur dhe të papërgjegjshme. Pa menduar, ata refuzojnë dorën e shtrirë nga VMRO-DPMNE për të ndihmuar në përballimin e krizave dhe problemeve në të cilat ndodhet Maqedonia perëndimore pikërisht për shkak të qeverisjes së tyre.

Themi se sjellja e tyre është infantile, sepse ata refuzuan takim për të diskutuar ofertën për formimin e katër ekipeve në fushën e ekonomisë, politikës së jashtme, shëndetësisë dhe arsimit dhe do të punojnë pa privilegje për të ndihmuar qeverinë dhe qytetarët të dalin nga problemet akute në shoqëria dhe tensioni në të cilin jetojnë.

LSDM ikë edhe nga tema e zgjedhjeve të parakohshme, sepse e dinë se do të humbasin.

[ Burimi: VMRO-PDMNE – Komuniakatë; Data: 29.04.2022 ]

 

 

Kundërspin: Partia më e madhe opozitare dhe parlamentare VMRO-DPMNE dhe presidenti i saj, Hristijan Mickoski, për dy ditë radhazi shtrembërojnë rreth qëllimit të tyre përfundimtar – zgjedhje të parakohshme parlamentare sa më shpejt të jetë e mundur – duke i palosur – ndihmë e qeverisë aktuale dhe qytetarët të dalin nga krizën.

Nuk ka asgjë të paligjshme që një parti opozitare të kërkojë zgjedhje të parakohshme, duke vlerësuar sondazhet, situatën në terren etj., por në të njëjtën kohë, nuk ka asgjë të paligjshme në opinion të vlerësohet ajo që është thënë dhe të vlerësojë nëse argumentet dhe tezat mbi të cilat gënjeshtra e kërkesës janë shtrembërim i së vërtetës, d.m.th. shtrembërohen ose janë argumente dhe fakte reale të bazuara në të vërtetën.

Kjo deklaratë dhe qëndrim i sotëm i VMRO-DPMNE-së është një spin, në të njëjtin drejtim që qëndrimet dhe argumentet e djeshme të liderit të VMRO-DPNE-së Hristijan Mickoski janë bazuar në spin, ndërsa thelbi ka qenë dhe mbetet një – zgjedhje të parakohshme sa më parë.

Le të kujtojmë. Mickoski daljen më të gjatë, në krahasim me ato të mëparshme për atë se sa e keqe ka qenë gjendja dhe asnjëherë nuk është më keq, gjegjësisht “katastrofike”, e përfundoi me propozimin për katër ekipe të ekspertëve të VMRO-DPMNE-së që duhet ta ndihmojnë Qeverinë, në takim liderësh që do të mbahej sa më parë, në të cilin ai dhe kryeministri dhe lideri i LSDM-së, Dimitar Kovaçevski, do të ulen në tryezë për të rënë dakord për datën e zgjedhjeve të parakohshme.

Ja çfarë ka thënë pikërisht Mickoski më 29 prill 2022:

Prandaj sot publikisht dhe hapur i propozoj Kovaçevskit një takim të përbashkët dhe publik në të cilin do të diskutojmë dhe do të dakordohemi, për datë për mbajtjen e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare si zgjidhje e natyrshme e situatës në Maqedoni.

Në atë takim kam ndërmend të propozoj 4 ekipe të përbëra nga VMRO-DPMNE që do të përbëhen nga njerëz me përvojë dhe njerëz që kanë treguar dhe dëshmuar në të kaluarën në 4 fusha akute ku janë zbuluar problemet kryesore në vendin tonë.

Katër ekipe që do të punojnë së bashku me ekipet qeveritare në periudhën prej tani deri në ditën e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare. Pro bono pa asnjë të drejtë dhe privilegj. Ne jemi këtu për të ndihmuar kur është më e vështirë për Maqedoninë. (Burimi: VMRO-DPMNE / uebfaqja)

E nëse propozimi nuk pranohet, Mickoski tha se kryesia e partisë do të takohet dhe do të ndërmerren hapa që de facto do të nënkuptojnë radikalizimin e metodave dhe mjeteve politike.

Prandaj, nëse ai e refuzon këtë mesazh, për një takim për të gjetur rrugëdalje nga katastrofa kombëtare në të cilën jeton Maqedonia, VMRO-DPMNE do të mblidhet dhe më pas do të ndjekë hapa seriozë dhe të pa praktikuar deri më tani.

Për të ardhur në propozim dhe konkluzion të tillë, i cili në të vërtetë duket si ultimatum, Mickoski paraprakisht ka shprehur disa argumente kyçe, më të mëdha dhe më të vogla, të cilat, nëse zbërthehen individualisht, nuk janë gjë tjetër veçse spin.

 

Spin për inflacionin!

Spini numër një është se qytetarët nuk kanë jetuar kurrë më shtrenjtë, dmth inflacioni ka qenë i madh (çmimi i benzinës më i lartë për 80 për qind, i miellit 80 për qind, i vajit për gatim 107 për qind, i sheqerit me 36 për qind etj.) dhe për këtë nuk është askush fajtor, por Qeveria e kaluar e Zoran Zaevit dhe kjo e Kovaçevskit që nuk ndërmerr asgjë. (“Edhe problemi më i madh për çdo qytetar janë çmimet e larta të produkteve, përkundër rrogave të vogla. Ndërsa Qeveria sërish nuk ndërmerr asgjë”, thotë Mickoski).

Asnjë fjalë se inflacioni dhe rritja e çmimeve nuk janë endemike në Maqedoni, por në masë të madhe ka të bëjë me “inflacionin e importuar“, pra ndryshime shumë të rëndësishme strukturore të disa faktorëve ekonomikë në Evropë dhe në botë, duke filluar nga pasojat e krizës me pandeminë, përmes krizës energjetike të vitit të kaluar dhe të këtij viti dhe luftës në Ukrainë, e cila vetëm sa e thelloi krizën energjetike dhe ushqimore, veçanërisht në Evropë, pjesë e pandarë e së cilës jemi edhe ne. As një fjalë që e gjithë kjo ka çuar në inflacion prej 7-10 për qind kudo në Evropë dhe në shumicën e vendeve në zhvillim, sepse FMN ka bërë rishikim dhe prirje rënëse të ritmeve të zhvillimit kudo, përfshirë edhe vendin. (fjalët e Guvernatories të BPRM-së Anita Angelovska – Bezhovska në një forum ndërkombëtar kushtuar krizës).

Në kontekst të një spini të suksesshëm, Mickoski nuk përmend asgjë nga këto, ndërsa vlerëson se e gjitha është rezultat i qeverisë së Zaevit dhe Kovaçevskit, për të shprehur rrotullimin e radhës të madh, se Qeveria nuk po bën asgjë. A bën apo nuk e bën, Kovaçevski dje foli shkurt edhe në Kuvend, në përgjigje të një pyetjeje nga deputetët:

Qeveria, në përputhje me këtë situatë, përgatiti në kohë një paketë masash, në vlerë totale prej 615 milionë euro, për të zbutur goditjen e çmimeve, për të ruajtur standardin e qytetarëve dhe për të ruajtur likuiditetin e kompanive. (Burimi: Kovacevski / Qeveria / fjalim)

Spin për huamarrjet dhe shpenzimet!

Se për “katastrofën kombëtare” Qeveria megjithatë bënë diçka, tregon edhe spini i dytë i madh që Mickoski e përdori, në lidhje me huamarrjen, e cila në mënyrë të pakonfirmuar pretendon se do të jetë 900 milionë euro.

Kjo Qeveri ka paralajmëruar huamarrje të re prej 900 milionë euro, po e përsëris 900 milionë euro dhe rinovim të marrëdhënieve me FMN-në, diçka që është braktisur gati 15 vjet më parë. Me këtë kredi Maqedonia hyn në skllavëri borxhi, e përsëris skllavëri borxhi që do të përfshijë fëmijët ende të palindur të Maqedonisë… Këto para nuk do të përfundojnë për paga të reja më të larta, pensione, por e përsëris për shpenzime aktuale, për më shumë luks të ministrave, për më shumë tenderë në privat, për para të reja në xhepa privatë thotë Mickoski.

Përveç faktit që nuk janë vërtetuar 900 milionë euro huamarrje, Mickoski nuk thotë, kuptohet në kontekst të spinit më të suksesshëm, pse po kërkohen para nga FMN-ja, dhe jo përmes të braktisurit fillimisht, duket, plan për eurobond. Dhe këto janë normat e interesit për kapitalin e ri. Përmes eurobondit, normat e interesit tani do të ishin mbi 4 për qind, ndërsa kredia nga FMN do të ishte me normë interesi prej 1 për qind. Dhe paratë duhen menjëherë dhe jo siç shtrembëron Mickoski për “shpenzime rrjedhëse, për më shumë luks e tenderë në sy”, por për të mbuluar deficitin buxhetor, në të cilin, ndër të tjera, paratë shpenzohen në miliona për masa zbutëse nga kriza, e cila përsëri nuk është e brendshme, por kryesisht e “importuar”. Por edhe për pensione më të larta dhe për paga më të larta të administratës dhe të të punësuarve në arsim dhe punëtorëve tjerë në sektorin publik, pagat e të cilëve deri në shtator duhet të përshtaten me rritjen e pagës minimale prej 18 mijë denarë të arritur në mars të këtij viti.

 

Spin për shifrat e heshtura për pagat

Për shembull, kur Mickoski flet për paga dhe i mbështet plotësisht grevat në arsim dhe administratë, as ai dhe as liderët sindikalë që ai i përkrah nuk kanë fjalë për shifrat e përgjithshme. Për spin më të suksesshëm, Mickoski nuk tha asnjë fjalë se sa do t’i kushtojë shtetit rritja e pagave në arsim. Dhe matematika është shkencë ekzakte dhe nuk ka vend për tjerrje.

Sipas raportit vjetor të MSHIA për të punësuarit në sektorin publik, në arsim punojnë 36,663 persona (fq. 30-110 në raportin vjetor). Nga kjo, vetëm në arsimin fillor dhe të mesëm, sipas të njëjtave të dhëna, punojnë 30.817, plus nëse i shtojmë të punësuarit në çerdhe (4.897), vijmë në 35.714 persona për të cilët Qeveria është duke negociuar me SASHK-un që t’i rrisë pagat.

Më pas, në publik qarkullojnë vetëm shifrat e përgjithshme – së pari është ofruar rritje prej 2.500 denarë neto për punonjës mesatarisht, 10 për qind, pastaj oferta e dytë prej 3.000 denarë për punonjës mesatarisht, 12 për qind dhe kërkesa e SASHK-ut për 4.600 denarë mesatarisht për punëtor, gjegjësisht 18,4 për qind, me pagë mesatare neto prej 25 mijë denarë.

Mirëpo, kur shumëfishohet numri prej mbi 35 mijë personash për të cilët negociohet, me ofertën e Qeverisë për rritje neto prej 12 për qind, kur kësaj t’i shtohen edhe paga e vlefshme dhe tatimet personale (rreth 38 për qind e pagave bruto), arrijmë në shumë totale prej rreth 75 euro shpenzime të shtuara për paga dhe shtesa për punonjës ose rreth 2 milionë e 680 mijë euro më shumë në muaj ose rreth 32.16 milionë euro më shumë në vit. Dhe vetëm për punonjësit në kopshte, arsim fillor dhe të mesëm (shih llogaritësin e pagave).

As Mickoski, as liderët e sindikatave të cilëve u jep mbështetjen e plotë (dhe këtu fajin e ka Qeveria që hesht për këtë), nuk flasin kurrë për këto shifra totale, as për shifrat totale për rreth 530 mijë të punësuar në sektorin publik, për të cilat Buxheti për vitin 2022 (pa ribalancin e planifikuar) parasheh 37,2 miliardë denarë ose rreth 531 milionë euro vetëm për paga dhe kompensime (Buxheti për vitin 2022, f.20 dhe f.23). Dhe edhe për ato po negociohet.

Në vend të gjithsej shifrave dhe matematikës prej njëqind e gjysmë milionë eurove të nevojshme për rritjen e pagave në të gjithë sektorin publik për këtë vit, prej të cilave vetëm në arsim më shumë për 32 milionë euro, në kontekst të një spini të suksesshëm, Mickoski sjell shembuj si ai me “lugët dhe pirunët e artë” që janë blerë si prokurim publik nga Qeveria e Republikës së Maqedonisë, prej 37 mijë euro, diçka që tashmë është despinuar nga “Vërtetmatësi”.

***

Sipas të gjitha fakteve dhe argumenteve të përmendura, mund të vlerësohet se pretendimi i VMRO-DPMNE-së se “LSDM dhe Kovaçevski sillen në mënyrë të papjekur dhe të papërgjegjshme. Pa u menduar, ata refuzojnë dorën e shtrirë nga VMRO-DPMNE për të ndihmuar në përballimin e krizave dhe problemeve në të cilat ka rënë Maqedonia pikërisht për shkak të qeverisjes të tyre” – është spin klasik, gjegjësisht shtrembërim i së vërtetës. Gjithçka që partia dhe Mickoski përmendin si arsye në këto dy ditë për ofertën e katër ekipeve dhe takimin me Kovaçevskin, paraqitet si ndihmë për përballimin e krizës dhe “katastrofës” në të cilën ndodhet vendi, pas së cilës qëndron vetëm kërkesa për datë për zgjedhje të parakohshme.

 

 


Ky artikull është përgatitur në kuadër të projektit Kontrolli i fakteve për progresin e Maqedonisë së Veriut drejt BE -së, i zbatuar nga Fondacioni Metamorfozis. Artikulli, i botuar fillimisht në Vërtetmatës, është mundësuar nga mbështetja e fondacionit jofitimprurës amerikan NED (National Endowment for Democracy). Përmbajtja e këtij artikulli është përgjegjësi e autorit dhe nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e Metamorphosis, NED ose bashkëpunëtorëve të tyre


 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.