Kundërspin: Nuk është koha për kotësi politike dhe aq më pak për spine kur bëhet fjalë për blerjen e energjisë

A duhet Mickoski të shkojë te Kovaçevski apo anasjelltas për të prezantuar KONCEPTIN për blerjen e gazit dhe energjisë elektrike më të lirë për sezonin e ardhshëm dimëror, me çka do të kurseheshin rreth 300 milionë euro? Kjo temë e paraqitur kështu është spin në vetvete, përveç të gjitha nën-spineve të tjera që ofron. Shtrembërojnë edhe Mickoski edhe Kovaçevski. Tani për tani qëndrimin më të afërt jo-spin e ka shprehur ministri i Ekonomisë, Kreshnik Bekteshi.

 

Shkruan: Теоfill Bllazhevski

 

Lidhur me temën e ofertës së liderit të opozitës VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, për koncept për zgjidhje për blerjen e gazit dhe naftës më të lirë për Maqedoninë e V, mund të regjistrohen dy qëndrime të përgjithshme në të dyja anët, dhe në të dyja mund të vërehen spine:

 Mickoski: Më vjen keq që kryeministri dhe ministrat në qeveri, në momente kaq komplekse dhe të rëndësishme për Maqedoninë, qytetarët dhe ekonominë, nuk mund ta kapërcejnë kotësinë e tyre, të largohen njëherë e përgjithmonë nga politika dhe të vihen në anën e shtetit dhe të qytetarëve.

Kërkova takim me Dimitar Kovaçevskin për të shpjeguar konceptin për këtë dhe vitin e ardhshëm, si të optimizohet shfrytëzimi i burimeve vendore dhe të sigurohet energji e lirë, ai dezertoi, refuzoi. E ftova në debat televiziv para publikut maqedonas, ai dezertoi sërish, refuzoi me arsyetimin se tani nuk është koha. E kam thirrur edhe Fatmir Bytyqin si përgjegjës për çështje ekonomike në qeveri në selinë e VMRO-DPMNE-së, ai nuk ka pranuar të vijë dhe më ka thirrur në këshillin ekonomik ta prezantoj konceptin, sepse kështu me sukses kanë punuar gjatë pandemisë, etj…

Nëse doni të tregoni se nuk janë të sakta informacionet për komisionet e mëdha nga importi i mazutit, transporti përmes kompanive instant të qymyrit dhe ndërtimet ende të paqarta për gazin dhe ngrohjen e qytetarëve , atëherë jam në dispozicion për të shpjeguar konceptin që po ju ofroj. Zgjidhni një ekip dhe ejani në selinë e VMRO-DPMNE-së në kohën dhe ditën që ju përshtatet. Nuk na mbetet shumë kohë…

[Burimi: Hristijan Mickoski – Postim në profilin në FB; data:02.09.2022]

 

Kovaçevski:  Sa i përket ofertave, të cilat VMRO-DPMNE po i përmend këto ditë në media, duke pasur parasysh urgjencën, besoj se tashmë i kanë dorëzuar në EMV, ashtu siç ka kërkuar dhe theksuar nga drejtori i kompanisë, duke pasur parasysh faktin se kjo është procedura institucionale sipas së cilës shteti mund të veprojë… Këshilli Ekonomik në përbërje të zgjeruar u krijua në kuadër të Qeverisë, me qëllim që në kohë krize, në konsultim të gjerë, të merrte vendime gjithëpërfshirëse dhe të qëndrueshme në interes të qytetarëve. Të gjithë aktorët, përfaqësues të opozitës, të odave ekonomike, kryetari i BNJVL-së, profesorë nga komuniteti akademik, gjithmonë kanë qenë të ftuar në këtë Këshill, edhe gjatë krizës së koronës, me qëllimin e vetëm për të krijuar zgjidhjet më të mira për të ardhmen ekonomike të vendit…. Ftesa për ta mbetet e hapur për Këshillin e ardhshëm Ekonomik që do të mbahet këtë të mërkurë në orën 12:00. Qeveria është e hapur dhe sigurisht që janë të mirëpritur të paraqesin zgjidhjet që kanë…

Kjo krizë e vështirë dimërore dhe ekonomiko-energjetike do të kalohet vetëm nëse të gjithë jemi të fokusuar në gjetjen e zgjidhjeve që do të ofrojnë energji, rrymë dhe ushqim për qytetarët. Nuk është koha për pikë dhe ankande politike, ftesa për duele e takime, por është koha për punë, për bashkim dhe për të krijuar politika në të mirë të të gjithë qytetarëve.

[Burimi: Dimitar Kovaçevski – Profili në FB; data: 01.09.2022]

 

 

 

Kundërspin: Në dy postimet e dy liderëve të partive më të mëdha në vend, njëri prej të cilëve kryetar i Qeverisë, ndërsa tjetri kryeson edhe grupin më të madh parlamentar në Kuvendin e RMV-së, vërehet një fije e përbashkët: Mickoski dhe Kovaçevski bëjnë thirrje për tejkalim të kotësisë dhe pikëve politike, për punë dhe për krijimin e politikave në të mirë të të gjithë qytetarëve.

Epo, këtu lind pyetja që është legjitime për publikun, kur bëhet fjalë për Mickoskin dhe Kovaçevskin: si mund të besojë publiku në sinqeritetin e ofertave me një numër të tillë ofendimesh ndaj njëri-tjetrit – qoftë në të njëjtën deklaratë për ftesë të sinqertë (Mickoski), qoftë në aksionin politik ditor në përgjigje të pyetjeve parlamentare apo në njoftimet dhe deklaratat e partisë (D. Kovaçevski)? “Vërtetmatësi” ka shkruar disa herë për këtë mënyrë të papërshtatshme dhe të papërgjegjshme të komunikimit me publikun, ndërsa herën e fundit javën e kaluar. Dhe në të njëjtën kohë, publiku as nuk është i interesuar dhe as i detyruar të mbajë shënime se kush e filloi i pari.

Përveç këtij rrotullimi të përbashkët, në postimet mund të specifikohen edhe disa të tjera. Fillimisht për spinet te Mickoski.

Mickoski nuk ka kohë për të humbur!?

Kryetari i VMRO-DPMNE-së, pasi prezantoi ofertën e tij gjatë javës së kaluar, se di si, dhe ka zgjidhje për blerjen e gazit dhe naftës me çmime më të lira, ku kursimi total për vendin është rreth 300 milionë euro, së pari ka marrë ofertë nga pala tjetër, përmes drejtorit të EMV-së, Vasko Kovaçevski, për të diskutuar dhe dorëzuar emrat e kompanive të cilat Mickoski i njeh dhe përmes të cilave mund të sigurohen energjencë më të lirë për prodhimin e energjisë elektrike. Mickoski refuzoi përsëri dhe tha diçka stilin se është kohë serioze dhe njerëzit seriozë disa çështje duhet t’i thonë ndryshe dhe jo publikisht. Më pas ka pasur hezitim të vogël pasi i ka ardhur oferta për bisedime me Kreshnik Bekteshin, ministrin e Ekonomisë, por edhe atë e refuzoi, që në fund, sipas ofertës së fundit, deri më 02.09. Mickoski të mbetet në nivel me zëvendëskryeministrin, Fatmir Bytyqin, i cili është zëvendës i kryeministrit Kovaçevski për çështje ekonomike.

Por, nëse Mickoski e dinte këtë për më shumë se 10 ditë, dhe do të duhej ta dinte nëse është plotësisht i sinqertë, sepse ai fillimisht e prezantoi këtë ide para biznesmenëve në një nga dy takimet e tij me Odën Ekonomike të Maqedonisë dhe Lidhjen e Odave Ekonomike, pse atëherë nuk e prezantoi publikisht, si ide, koncept, e pastaj përmes kanaleve të hapura të komunikimit që i ka me të gjithë përgjegjësit për këtë çështje (Stevo Pendarovski, D. Kovaçevski, F. Bytyqi, K. Bekteshi. ..), për t’i informuar ata që duhet të shohin dhe t’u paraqes detajet? Apo anasjelltas, së pari t’ua thotë, e më pas t’ia shpallë publikut idenë, e njëjtë? Mickoski sot më 03.10.2022 deklaroi për TV 24 se publikisht i ka ofruar Kovaçevskit që të pranohet tek ai, por ende nuk ka përgjigje. Por, ai këtë nuk do ta bënte dhe lind pyetja pse?

Ka vetëm dy përgjigje të mundshme. Ose ideja e Mickoskit është në nivelin e një koncepti siç thotë ai vetë dhe se ai nuk është plotësisht i sigurt për atë që pretendon, kështu që e gjithë kjo mund të trajtohet si dredhi politike reklamuese për partinë, ose kotësi – për të cilën ai thotë se pushteti duhet të lirohet, është aq i madh (edhe) tek ai personalisht, saqë insiston deri në fund, ndonjë faktor kompetent i nivelit të njëjtë apo të ngjashëm të shkojë tek ai në VMRO-DPMNE për t’ia prezantuar detajet.

Ekziston një shans real që të jetë një kombinim i të dy elementëve. E para, më e rëndësishmja, është se publiku i ditur me të vërtetë e di se është shumë e vështirë për shkak të faktorëve të jashtëm, para së gjithash, të marrësh një çmim të favorshëm për importin e gazit, përveç nëse ka një marrëveshje të drejtpërdrejtë me Gazprom, ose me Turqinë, ose me Azerbajxhanin, ose, nga ana tjetër, me disa nga vendet arabe që prodhojnë gaz natyror. Për mazutin, historia është pak më ndryshe dhe këtu sigurisht që mund të merret çmim më i lirë, por, nga ana tjetër, më e rëndësishme është garancia që nafta do të jetë vazhdimisht e disponueshme edhe për hapjen e kufijve për transport, para se gjithash, ai me Greqinë. Ndërsa Qeveria, në komunikim të drejtpërdrejtë me Qeverinë e Greqisë, e ka siguruar këtë tashmë dy javë më parë.

Për kotësinë, edhe pse është më e vështira për ta vërtetuar publikisht, me këtë rast do të përmendim sërish deklaratën e sotme në intervistën për TV 24, ku me insistimin e gazetarit, pse nuk shkoi më në fund në atë Këshill Ekonomik për t’i vendosur në situatë shah-mat ata të pushtetit, Mickoski u përgjigj, me të gjitha sqarimet e mëparshme – shikoni, nuk kam kohë për të humbur!

Publikisht kam kërkuar takim me Dimitar Kovaçevskin më 29 shtator, sot është 3 tetor, pesë ditë më vonë. Ende nuk kam marrë përgjigje nga Dimitar Kovaçevski, jam i ftuar nga Bytyqi në një organ që deri më tani nuk ka zgjidhur asgjë me sukses. Nuk kam kohë për të humbur, as të tyren dhe as timen.

Por edhe pse është kështu, problemi i komunikimit personal mbetet nëse fjalët e tij janë të sinqerta se ai nuk dëshiron që ai të kthehet në kotësi, e as në treg, kush kë do të thërrasë dhe tek kush do të shkojë, por se është i shqetësuar sinqerisht për fatin e qytetarëve dhe shtetit.

Në spinet anësore të postimit në FB, mund të rendisim edhe pretendimet e Mickoskit se sa i pasuksesshëm ishte Këshilli Ekonomik gjatë krizës së Covid-it, duke harruar se ai organ nuk mund të mbajë asnjë faj thelbësor dhe konkret as për numrin e të vdekurve dhe as për atë se vaksinat erdhën me vonesë, e as ai Këshill nuk është fajtore për zjarrin në spitalin e Tetovës.

Prandaj, deklaratat konkrete të Mickoskit që po i vlerësojmë, të cilat janë të shënuara në postimin e tij në FB të 2 tetorit, i vlerësojmë si spin.

 

Pse Kovaçevski nuk takohet me Mickoskin?

Nga ana tjetër, kryeministrit Kovaçevski i mungojnë edhe disa përgjigje për pyetjet thelbësore, të cilat nxjerrin në përfundimin se edhe nga kjo anë ka shtrembërim të opinionit ose spin.

Nëse nuk bëhet fjalë për kotësi, nëse kryeministri është i sinqertë në fjalët e tij se “kjo nuk është koha për pikë politike dhe ankande, ftesa për duele e takime, por kohë për punë, për bashkim dhe për të krijuar politika në dobi të të gjithë qytetarëve”, shtrohet pyetja e njëjtë edhe për të edhe për Mickoskin.

Pse nuk funksionojnë kanalet e drejtpërdrejta që kanë dy liderët dhe pse, pas të gjitha njoftimeve të tilla të Mickoskit, Kovaçevski nuk u përpoq në komunikim të drejtpërdrejtë të zbulojë nëse koncepti është serioz dhe ka elemente të qëndrueshmërisë ekonomike apo është mashtrim politik? Pastaj, përmes një njoftimi publik, të thotë se së paku kemi biseduar me liderin e VMRO-DPMNE-së dhe vlerësojmë se koncepti është joserioz dhe/ose i parealizueshëm. Ose çfarëdo tjetër, edhe nëse e vërteta të ishte ndryshe, pse edhe pozicioni i tij si kryetar i partisë në pushtet dhe kryeministër, paraqet marrëdhënie llogaritëse në strategjinë PR me publikun.

Kështu, duke shpallur publikisht qëndrim të prerë se Këshilli Ekonomik është vendi për bisedime të tilla, mbetet përshtypja e spinave, pas së cilës mund të fshihet kotësia dhe korrupsioni i mundshëm në prokurimin e mazutit (për gazin, është e qartë se çështja është e pastër) dhe elemente të mundshme korruptive të përfshira në funksionimin e tregtarëve me energjinë elektrike në treg të lirë.

Aq më tepër që javën e kaluar pati “rrëshqitje” në opinion me deklaratën e një përfaqësuesi të kryeministrisë se gazi do të sigurohet përmes tregtisë me Serbinë (gaz për energji elektrike), që një ditë më pas të arrijnë lajmet e konfirmuara se, megjithatë, Serbia nuk vendos vetë për këtë çështje, por duhet pyetur edhe Gazprom, para së gjithash, për përdorimin e tubacionit që kalon nëpër Bullgari. Ashtu siç pati “rrëshqitje” në opinion që përfaqësuesit e BE-së, pjesëmarrës në negociatat e ekipeve të ekspertëve mes Maqedonisë së V dhe Bullgarisë nuk kishin problem që Bullgaria të eksportonte një pjesë të suficitit të saj në një vend që nuk është anëtar i BE-së, në mënyrë që më vonë, gjatë takimeve në Aleksandropulis, opinioni të mësonte nga presidenti Stevo Pendarovski se kjo është e mundur, por vetëm nëse BE-ja vendos fondet e saj të kompensimit për kandidatët për anëtarësim në BE, pra diferenca nga 200 euro për megavat orë në çmimin e këmbimit në momentin e blerjes, Maqedonia e V. ta plotësojë nga këto fonde.

Kovaçevski ka edhe spine anësore të panevojshme kur sqaron se politikat e qeverisë udhëhiqen institucionalisht, se vendimet janë marrë në komisione dhe seanca qeveritare dhe jo në selitë e partisë dhe me ndihmën e strukturave partiake etj. Sepse këtë e dinë të gjithë, madje edhe Mickoski, pavarësisht se ka insistuar për takim personal.

Sipas kësaj edhe në postimin konkret në FB të Kovaçevskit më 1 tetor, mund të vërehet spin.

***

Problemi që e ka Maqedonia e V është thelbësor. Mungojnë sasi më të mëdha të energjisë bazë sesa nevojat aktuale. Rreth 30 për qind është kjo mungesë. Ndaj në këtë kohë dhe furtunë, në vend të spineve që kanë të bëjnë me tejkalimin e menjëhershëm të problemit, por edhe për një të ardhme të afërt, vitin e ardhshëm p.sh dhe më gjerë, ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi veproi në mënyrën më të mençur dhe më realiste, i cili këto ditë në Kuvend deklaroi:

Unë do të marr përgjegjësinë dhe do ta thërras Mickoskin. Unë do t’i postoj kontaktet dhe do t’i dorëzoj në EMV. Unë besoj se i gjithë publiku duhet të dijë dhe të informohet. Gjithçka duhet të jetë transparente. Të hënën do të jem këtu, le të mi dorëzojë Mickoski kontaktet, ndërsa unë publikisht nëse duhet do t’i çoj në EMV, të shohim nga cilat burime vijnë. Është kohë krize, ka disa gjëra që shteti nuk mund t’i bëjë, ne jemi anëtarë të NATO-s.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.