Kundërspin: Nikolloski sërish i përmendi fëmijët për pikë politike

Spinet janë specialitet i politikanëve dhe politikës që nga fillimi i historisë e deri më sot, kështu është edhe në vendin tonë. Ajo që është e papranueshme dhe shumë shqetësuese është se, duke i përdorur ato për pikë politike, politikanët, në këtë rast Aleksandër Nikolloski dhe partia e tij, nuk i kushtojnë vëmendje të drejtave të fëmijëve. Këto të drejta shkelen nga përmendja e panevojshme e fëmijëve që janë viktima të ngacmimit seksual dhe të cilët tashmë përdorin ndihmë psikologjike për të përballuar pasojat.

 

Shkruan: Teofil Bllazhevski

 

Nënkryetari i VMRO-DPMNE-së, Aleksandar Nikolloski, në një deklaratë lidhur me skandalin me kampin veror, shprehu pretendime në të cilat vërehen rrotullim i së vërtetës, gjegjësisht spin:

Spin: Do të ketë përgjegjësi. Do ta thërrasim Petre Shilegovin për të treguar pse u dha para shoqatave, skautëve që përdhosin fëmijët tanë, të cilët shkatërrojnë jetën e tyre. Pse ai dha para për të shkelur vlerat e familjes? A është qëllimi i tyre të shkatërrojnë familjen tradicionale në Maqedoni dhe të shkatërrojnë fëmijët? Deri më tani ai nuk ka dhënë përgjigje përkatëse. Nëse vërtet nuk ka lidhje me gjithë këtë çështje, pse nuk kërkoi të kthehen paratë dhe të mbajnë përgjegjësi ata që e kanë bërë këtë? Nuk do të kërkojnë një gjë të tillë sepse Shilegov është pjesë e një agjende për të shkatërruar familjen maqedonase.

[Burimi: Kanal 5/Youtube – А. Nikolloski (prej 2.23 – 3 min.) –Data: 03.10.2021]

 

 

Kundërspin: Njeriu i dytë i partisë së parë opozitare VMRO-DPMNE, në atmosferë parazgjedhore, duke folur në përgjithësi për zgjedhjet lokale dhe çfarë do të ndodhë pas përfundimit të tyre, preku çështjen e skandalit me kampin veror të skautëve të Shkupit, për të cilën është duke u kryer procedurë parahetimore, për shkak të ngacmimeve të mundshme seksuale ndaj të miturve. Nikolloski pretendon se do të ketë përgjegjësi për qeverinë në përgjithësi, edhe atë për njeriun e parë të Qytetit të Shkupit, Petre Shilegov. Deri tani gjithçka është në rregull, nëse në këtë deklaratë të Nikolloskit nuk zbulohen shtrembërime të së vërtetës, gjegjësisht: spine.

Në këto pak fjali, ka të paktën dy spine. Spini i parë lidhet me përgjegjësinë e Qytetit të Shkupit dhe Shilegovit si kryetar komune, sepse ai financoi aktivitetet “e shoqatave, të skautëve që përdhosin fëmijët tanë, shkatërrojnë jetën e tyre“. Ky spin është i dukshëm, sepse rrjedh se Qyteti, me nënshkrimin e kryetarit dhe me miratimin e Këshillit (e tillë është procedura për të gjitha financimet e organizatave të shoqërisë civile ose klubeve sportive ose shoqatave të tjera profesionale të mbështetura nga Qyteti i Shkupit) financuan aktivitete ilegale.

Qyteti i Shkupit menjëherë e mohoi këtë pretendim me një kumtesë, në të cilën saktësisht thuhet se në aplikimet për mbështetje financiare të aktiviteteve të kësaj ekspozite, nuk është përmendur “trajnimi seksual” konkret, për të cilën tani ka procedurë parahetimore nga Prokuroria Publike:

Ju njoftojmë se në dokumentacionin e projektit të paraqitur tek ne, nuk është i deklaruar aktiviteti kontestues dhe as nuk është paraqitur ndonjë informacion që do të tregonte mbajtjen e të njëjtit. Për më tepër, pjesëmarrësit në ngjarje morën pjesë në regji private dhe nuk u organizuan nga shkollat. Duke pasur parasysh se ngjarja që ndodhi shkaktoi ortek reagimesh negative në publik dhe na tronditi si institucion, Qyteti i Shkupit e ndërpret kontratën me “Detashmentin e parë ekspozues të Shkupit (DPESH)”.

E gjithë kjo është pikërisht ashtu, duke pasur parasysh edhe misionin edhe vizionin edhe aktivitetet sipas programeve vjetore të skautëve. Kjo mund të shihet edhe duke vizituar ueb-faqen e Unionit të skautëve të Maqedonisë, i cili gjithashtu vendosi të pezullojë anëtarësimin e Skuadrës së Parë të Skautistëve në Shkup në kërë Union.

Pra, spini i parë është i qartë: Qyteti i Shkupit dhe Shilegov nuk e dinin se çfarë do të zbatonin anëtarët e DPESH-s në kampin veror, dokumenti i financimit i kaloi Këshillit dhe menjëherë pas skandalit u ndërpre kontrata me DPESH-në. Nëse me një përfundim të tillë të kontratës paratë mund të kërkohen mbrapsht, është pyetje që do të duhet të përgjigjen juristët, por edhe një mësim për qytetin që në të ardhmen të ketë më shumë kujdes apo kontroll nëse paratë shpenzohen për qëllimin që jepen.

Spini i dytë është edhe më i fortë sa i përket dezinformimit. Qeveria, në këtë rast ajo lokale, e përfaqësuar nga një person, Petre Shilegov, dha para për të shkatërruar familjen tradicionale në Maqedoni, për të shkatërruar jetën e të rinjve, dhe për këtë nuk do të kërkojë përgjegjësi “sepse është pjesë e një agjende për të shkatërruar familjen maqedonase”.

Ky spin kishte edhe “paralojë”, gjegjësisht shumë nga mediat raportuan se aktivitete të tilla të DPESH-së u financuan edhe nga “Fondacioni Soros”, gjegjësisht Fondacioni “Shoqëri e Hapur – Maqedoni”, ndërsa nga demanti që lëshuan nga Fondacioni, menjëherë u tregua se është lajm manipulues.

Por, duke e ditur se “Fondacioni Soros” është fajtor për gjithçka të keqe në vend, gjithmonë nga publiku konservator dhe partitë konservatore, siç është VMRO -DPMNE, ishte e mjaftueshme që Nikolloski të “godet” me spinin – “agjenda për shkatërrimin e familjes maqedonase“. Pa asnjë të dhënë relevante, argument, madje qoftë edhe pak …

Spinet janë specialitet i politikanëve dhe politikës që nga historia e hershme, e deri më sot, kështu është edhe në vendin tonë. Ajo që është e papranueshme dhe shumë shqetësuese është se duke përdorur ato për pikë politike, politikanët, dhe në këtë rast Aleksandar Nikolloski dhe partia e tij, nuk i kushtojnë vëmendje të drejtave të fëmijëve. Ato të drejta shkelen nga përmendja e panevojshme e fëmijëve që janë viktima të ngacmimit seksual dhe të cilët tashmë përdorin ndihmë psikologjike për të përballuar pasojat.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari