Kundërspin: Nëse nuk ndjen përgjegjësi, Filipçe duhet ta thotë qartë

д-р Венко Филипче. Фото: Влада на РСМ/веб

 

Ministria e dr. Venko Filipçes mund të vlerësohet nga shumë aspekte. Si nga trajtimi i pandemisë (këtu ka shumë elementë pozitiv, por edhe negativ, siç është numri i vdekjeve, për shembull) dhe nga aspekti që ai bëri shumë për mjekët dhe nga aspekti që gjatë udhëheqjes së tij filluan transplantet e zemrës. Por, ai shtrembëroi (spin) përgjegjësinë e tij në lidhje me zjarrin në Tetovë. Vendimi për të dhënë dorëheqje, është i tij dhe i kryeministrit që e ka emëruar.

 

Shkruan: Teofil Bllazhevski

 

Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe, në konferencë për shtyp foli për zjarrin në spitalin modular covid në Tetovë, dhe në pjesën e përgjegjësisë ne zbuluam spin-in e mëposhtëm:

Nga përgjegjësia, nuk ik dhe as nuk do të ik, por do të insistoj në këtë dhe do të pres që të përfundojë hetimi. Pasi në këtë periudhë ekziston nevoja për të menaxhuar një pjesë të krizës, më saktësisht për pacientët në Tetovë, gjithë kjo që do të thotë proces i përfundimit të gjetjeve të autopsisë dhe që absolutisht, pas hetimit do të marr këtë vendim, nëse do të jap dorëheqje.

[Burimi: Qeveria e RMV-së – konferencë e Venko Filipçes (nga minuta7.40 deri 8.25.), data: 09.09.2021]

 

 

Kundërspin: Deklarata e Ministrit të Shëndetësisë Venko Filipçe për përgjegjësinë e tij personale për tragjedinë në Tetovë është shtrembërim i së vërtetës, gjegjësisht spin për shkak të disa arsyeve:

Arsyeja e parë dhe më e qartë është se një pjesë e madhe e publikut nga Filipçe nuk kërkuan dorëzimin e dorëheqjes apo ndonjë përgjegjësi tjetër sepse ai është personalisht fajtor për zjarrin dhe tragjedinë, por dorëheqje, dmth. përgjegjësi për arsye morale, dmth. ndjenjë faji, sepse si njeriu i parë i shëndetësisë ai nuk bëri gjithçka në fuqinë e tij, autoritetin sipas funksionit që ka, etj, për të shmangur një tragjedi të tillë. Dhe kjo nuk ka të bëjë ose ka, por jo drejtpërdrejt, me përfundimin e hetimit.

Vetë ministri, pasi tha se nuk ik nga përgjegjësia, por do të vendosë pas hetimit, i dërgon mesazh publikut se nuk e ndjen për momentin të ashtuquajturën përgjegjësi morale, domethënë de facto, thotë: Unë mendoj se kam bërë gjithçka dhe se nuk kam përgjegjësi të tillë, kështu që për veten time dhe për përgjegjësinë e të tjerëve do të pres të shoh se çfarë do të tregojë hetimi.

Sidoqoftë, ministri duhej ta kishte shpallur vendimin e tij në këtë mënyrë, sepse me fjalë të tjera, me hetimin në radhë të parë si arsye të përgjegjësisë, ai rrotullon në publik përgjegjësinë morale, dmth. përgjegjësinë politike. Sepse kjo përgjegjësi, do ta përsërisim, nuk ka të bëjë shumë me hetimin, përveç në një rast specifik – nëse hetimi përcakton se zjarri është shkaktuar qëllimisht. Dhe në atë rast, nëse jo e gjithë qeveria, atëherë të paktën disa ministra, përfshirë disa drejtorë të institucioneve të sigurisë, duhet të japin dorëheqjen sepse nuk morën informacione të mjaftueshme nëse një gjë e tillë po përgatitet dhe nuk e parandaluan një tragjedi të tillë në kohë.

 

Nëse nuk jam unë, nuk ka kush të menaxhojë!?

Elementi i dytë i rrotullimit në deklaratën e ministrit është në pjesën e dytë të deklaratës, dmth. pse ai nuk do të japë dorëheqje – menaxhimi me pacientët, veçanërisht nga Tetova, pas autopsisë dhe të ngjashme.

Kjo, nga ana tjetër, është më shumë se një rrotullim i qartë, sepse ministri nënkuptoi se pa të, nuk ka njeri që të menaxhojë proceset dhe procedurat e zakonshme për këtë lloj ngjarje. Pra, nëse ai jep dorëheqje, nuk ka kush të kujdeset se si dhe ku do të trajtohen pacientët e mbijetuar nga tragjedia, as se si dhe për sa kohë të përfundojnë protokollet e autopsisë!? Ky është arsyetim absurd, një rrotullim i pastër, por, u gjet në deklaratën e Filipçes për përgjegjësinë.

 

Më shumë përgjegjësi, jo vetëm një

Në fund, për t’i bërë gjërat më të qarta, duhet të jepen edhe disa arsye pse jo vetëm ministri, por të paktën dy persona të tjerë duhet të ndihen përgjegjës.

E para lidhet me sistemin për zbulimin dhe shuarjen e zjarreve, sistem i cili nga përgjigjja e Filipçes tregon se ai nuk ekzistonte, sesa që ekziston në spitalet modulare, përfshirë edhe atë në Tetovë.

Diku në minutën e 9-të të videos, menjëherë pas përgjigjes së Filipçes, gazetarja nga Kanal 5 pyet nëse kishte sistem të tillë në spital.

Filipçe përgjigjet: (nga 9.53 në video):

Sa i përket menaxhimit të spitalit, në lidhje me të gjithë procesin, certifikatat në pjesën e rezistencës ndaj zjarrit dhe të gjitha materialet e tjera, gjithçka që është në dokumentacion, në pjesën e sistemit të shuarjes së zjarrit, do të presim që të dalin si rezultat i hetimit.

Duke mos iu përgjigjur pyetjes së bërë qartë nëse kishte sistem të zbulimit dhe shuarjes së zjarrit, duke e krahasuar atë me pamjet televizive nga spitalet modulare, para dhe pas dorëzimit të tyre, e gjithë kjo çon në përfundimin se spitalet modulare nuk kanë sistem të tillë të automatizuar. Dhe kjo tashmë është çështje përgjegjësie. Para së gjithash, morale, politike, sepse kemi institucione publike që nuk kanë sistem të tillë për zvogëlimin e rrezikut nga zjarri, i cili është pjesë përbërëse e procedurave ligjore për sigurinë, dhe madje edhe pas hetimit dhe përgjegjësisë penale, nëse konfirmohet dhe në rast se nuk kishte sistem të tillë, dhe në rast se kishte por nuk u aktivizua.

Arsyeja e dytë e madhe pse Filipçe, por jo vetëm Filipçe, duhet të ndihet përgjegjës (moral), është fakti tashmë i vërtetuar se në kohën e zjarrit dhe shumë kohë para tij, kishte civilë në qendrën covid të Tetovës. Këta janë të afërm të pacientëve që u lejuan të vizitojnë ose, sipas dëshmisë së anëtarëve të familjes të disa prej pacientëve, vizita ka qenë edhe shoqërim me pacientët, për shkak të mungesës së stafit mjekësor.

Në fakt, kjo konfirmohet nga drejtori i kovid-qendrës, dr. Gzim Nuredini:

Zakonisht sipas protokollit, është e ndaluar të vizitohen pacientët me covid kudo gjatë pandemisë, madje edhe në kovid-qendrën tonë. Këtu pacientët kanë të afërm të cilët ishin jashtë ndërtesës, dhe gjatë zjarrit ata vrapuan të ndihmojnë. Formuam një komision në spital për të parë se cili personel i linte të afërmit të kujdeseshin për pacientët. Të gjithë po flasin për këtë tani, dhe askush nuk më ka pyetur për këtë për një vit të tërë (Burimi – Sloboden Pecat).

Prandaj, ministri Filipçe, sepse edhe në konferencën për shtyp tha se ka informacione se dy civilë ishin brenda në kohën e zjarrit, drejtori i kovid-qendrës, dr-Nuredini, por edhe drejtorja e Inspektoratit Shtetëror Sanitar dhe Shëndetësor dr-Irina Buhova, të gjithë duhet të ndihen përgjegjës dhe të konsiderojnë dorëheqjen (ofrojnë), për shkak të një praktike të tillë të paligjshme.

Edhe më keq, në këtë drejtim, është pjesa e fundit e kësaj deklarate të dr-Nuredini, ku thotë se për një vit të tërë askush nuk e pyeti “për atë punë” (nëse prania e të afërmve brenda dhe rreth kovid-qendrës lejohet ), gjë që e bën të qartë se ai nuk ishte i njohur me këtë praktikë. Vetëm mungesa e informacionit të personit përgjegjës për kovid-qendrën, punonjësit e së cilës ose e fshehën ose shmangën informimin e eprorit të tyre për ekzistencën dhe tolerancën e kësaj praktike të paligjshme, është një tregues se ai ose nuk u besonte punonjësve të tij ose ata nuk ishin të trajnuar në përgjegjësitë e tyre dhe mënyrën e punës së reparteve spitalore, pacientët e të cilëve vuajnë nga sëmundje infektive, se ai nuk ka ndërmarrë hapa për t’u informuar dhe njohur me situatën në institucionin që menaxhon, gjë që në vetvete është një arsye e mjaftueshme për përgjegjësi, duke lënë anash zjarrin.

Mjeku i sëmundjeve infektive, Fadil Cana nga Klinika për Sëmundje Infektive në Shkup, është i prerë që një punë e tillë është e papranueshme dhe se të gjithë kompetentët duhet të mbajnë përgjegjësi.

Është tronditëse të mësosh se kishte të afërm të pacientëve në atë kovid-qendër. Ata hynin dhe dilnin sa herë që donin dhe ajo qendër nuk ishte vetëm për trajtim dhe nga këndvështrimi i tij ishte vatër e përhapjes së infeksionit. Unë mendoj se e gjithë kjo ndodhi me dijeninë e stafit dhe ministrisë dhe për këtë arsye ata duhet të mbajnë përgjegjësi morale dhe ligjore. (Burimi – Analiza 24).

***

Venko Filipçe, dmth ministria e tij mund të vlerësohet nga shumë aspekte. Si në aspektin e trajtimit të pandemisë (ka shumë elementë pozitivë dhe negativë, siç është numri i vdekjeve, për shembull) ashtu edhe për sa i përket faktit se ka bërë shumë për mjekët, të paktën për sa i përket të ardhurave të tyre dhe specializimet dhe në aspektin e në kohën e udhëheqjes së tij, filluan transplantet e zemrës, ndërsa u ngjallën edhe transplantet e tjera, si dhe e gjithë fushata pozitive rreth dhurimit të organeve. Sidoqoftë, për shkak të pyetjeve të përgjigjura dhe madje edhe atyre që nuk iu përgjigj, vlerësohet se ai shtrembëroi rreth përgjegjësisë së tij. Vendimi për të dhënë dorëheqje ose jo është i tij, dhe i kryeministrit që e ka emëruar.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari