Kundërspin: Në vend të sukseseve “historike” në kumtesa, nevojitet dialog

LSDM-së nuk i pëlqen ta përdorë fjalorin “historikisht” në kumtesat e saj dhe kështu t’i ngjajë VMRO-DPMNE-së, as nuk ka nevojë për spine dhe gjysëm spine, por vlerësim real të asaj që është bërë dhe shanset e shumta të humbura që procesi i reformave të jetë shumë më përpara se sa është tani. Por, qytetarët kanë nevojë për komunikimin dhe dialog më elementar të pushtetit dhe opozitës, pavarësisht se kush bllokoi, shantazhoi dhe sado e pamundur të duket. Një shans i madh për këtë është iniciativa e mirë e Bekim Saliut për komision shumëpartiak për të zgjidhur përfundimisht çështjen e Qendrës Klinike kryesore.

 

Shkruan: Теоfill Bllazhevski

 

Në një komunikatë për media, LSDM komunikon me opinionin për politikat e suksesshme në 100 ditët e mandatit të Qeverisë së Kryeministrit Dimitar Kovaçevski, në të cilën vërehet spin:

Spin: Për vetëm 100 ditë të mandatit të Kovaçevskit, edhe pse është koha e krizës më të madhe ekonomike dhe energjetike botërore:

  1. Rritja më e lartë e pagës minimale në 18.000 denarë; 2. Rritje më e madhe historikisht e pensioneve; 3. Rritje më e madhe historike e pagave në arsim prej 15%; 4. Rritje e pagës mesatare e cila arriti në 30.000 denarë; 5. 400 milionë euro për të ndihmuar qytetarët dhe kompanitë; 6. Subvencionimi i çmimit të energjisë elektrike, kemi çmimin më të ulët në rajon; 7. 26 masa për mbrojtjen e standardit të qytetarëve; 8. Ndihmë financiare shtesë prej 1.000 denarë në muaj për pensionistët; 9. Ndihmë financiare prej 1.000 denarë për qytetarët në nevojë; 10. Fondi i ndërhyrjes për fermerët dhe plani kombëtar i ushqimit; 11. Ulje e çmimeve për 230 barna; 12. Tranzicioni energjetik, termocentrali i ri fotovoltaik Oslomej; 13. Linja e re e transmetimit 400 kV me vlerë 17.2 milionë euro; 14. Fillimi i terminalit të gazit të Aleksandropolit; 15. Menaxhimi i suksesshëm i krizës, nuk mungon asgjë, nuk ka vonesa në pagesa;

Përderisa Qeveria e udhëhequr nga LSDM-ja dhe Kovaçevski e realizuan të gjitha këto për më pak se katër muaj, Mickoski dhe VMRO-DPMNE: (bënë) 1. Bllokada; 2. Mbrojtje të krimit; 3. Kryetarë të paaftë

[Burimi: Канал 5 TV – Lajme/Ueb – data:19.05.2022]

 

 

Kundërspin: LSDM, kryetar i së cilës është kryeministri Dimitar Kovaçevski, ka dërguar një kumtesë para opinionit për politikat e suksesshme në 100 ditët e Qeverisë e cila në disa pjesë ka shtrembërim të së vërtetës, gjegjësisht spin, dhe përveç kësaj i ngjan momenteve të njoftimeve të konkurrentit të tyre kryesor VMRO-DPMNE.

LSDM e heq nga fjalori “historike”

Fillimisht për tonalitetin e këtij njoftimi që duhet t’i komunikohet publikut, qytetarëve. Që në fillim, me fjalët … “edhe pse është koha e krizës më të madhe ekonomike dhe energjetike botërore”, përmes përdorimit të fjalës “historike” (rritje e pensioneve, pagave në arsim me 15%), dhe përmes çmimit më të ulët të energjisë elektrike në rajon përmes subvencioneve, termocentralit fotovoltaik dhe linjës 400 kv drejt Shqipërisë, deri në fund kur thotë se në VMRO-DPMNE të gjithë kryetarët e komunave janë të paaftë – duket si fjalori i përdorur nga VMRO-DPMNE ( “Qeveria më e paaftë historikisht”, “qeveria më e korruptuar”, fundi historik i shtetit, etj.).

Një tonalitet i tillë në komunikimin e partisë në pushtet është i panevojshëm dhe nuk është i vërtetë dhe për më tepër e derogon edhe thelbin e fjalës historikisht.

Për sa i përket rrotullimeve dhe gjysmë rrotullimeve në kumtesë, mund të veçohen më shumë, por ne do të ndalemi në disa.

Nëse LSDM pretendon se kemi “rritje më të madhe të pagës minimale prej 18 mijë denarë”, është gjysma e vërtetë, dhe bëhet spin nëse nuk shtohet se një pjesë e pagave dhe shtesave për pagat financohen nga shteti (mbi 16 milionë euro), pra të gjithë qytetarët përmes pagesës në kompanitë private, në mënyrë që një marrëveshje e tillë të arrihet me sektorin privat dhe me Ligjin e ri për pagat minimale. Në fakt, ndoshta vlera më e madhe e kësaj marrëveshjeje është metodologjia e re në ligjin e ri, e cila vendos rritjen e pagës minimale mbi 60 për qind të pagës mesatare dhe se inflacioni do të monitorohet çdo vit, e jo rezultati i BPV-së. Por, me rritjen e inflacionit, natyrisht nëpërmjet të ashtuquajturave inflacioni i importuar, ka shumë gjasa që kjo “rritje më e lartë” të “hahet” së shpejti nga çmimet.

Nëse LSDM pretendon se kanë arritur rritjen më të madhe të pensioneve në histori, kjo është gjysma e vërtetë, dhe bëhet rrotullim nëse nuk thuhet se pak më pak se gjysma e Buxhetit të Fondit të Sigurimeve Pensionale është realisht transfer i shtetit ndaj Fondit (mbi 485 milionë euro për vitin 2020 nga totali i të ardhurave të Fondit prej 1.23 miliardë euro), por edhe që për të stabilizuar Fondin, nga viti 2018, shkalla e kontributeve për sigurimin e detyrueshëm pensional dhe invalidor është 18.8 për qind, pra u rrit me gati dy për qind nga niveli më i ulët prej rreth 17 për qind që ishte deri atëherë. Sipas llogarisë përfundimtare tashmë të miratuar të Fondit, transfertat nga Buxheti arritën mbi 30 miliardë denarë ose rreth 490 milionë euro, ndërsa të hyrat dhe shpenzimet e përgjithshme të fondit janë rritur në mbi 1,3 miliardë euro.

Nëse LSDM-ja pretendon se Qeveria ka siguruar pothuajse 30.000 denarë pagë mesatare, duhet thënë se ajo është mesatare, d.m.th. që një pjesë e caktuar e qytetarëve e marrin këtë pagë, e cila merret kur peshohen pagat më të larta dhe më të ulëta në vend. Për shembull, sipas të dhënave të ESHS-së të publikuara në muajin mars, në shumë sektorë dhjetëra mijëra punonjës marrin paga nën mesatare (hotelieri dhe turizëm, industria tekstile, prodhimi i lëkurës, druri…, por edhe pjesë e administratës publike kur flasim për pagat bazë).

Nëse LSDM pretendon se Qeveria ka filluar ndërtimin e linjës së re 400 kV me vlerë 17,2 milionë euro, lajmi nuk është i plotë dhe mund të interpretohet si shtrembërim i së vërtetës, sepse kryeministri i mëparshëm Zoran Zaev para zgjedhjeve lokale në gusht të vitit të kaluar vuri gurthemelin e të njëjtave pjesë të këtij projekti. Pra, nuk është lajm i plotë dhe mund të interpretohet si një shtrembërim i pjesshëm i së vërtetës, veçanërisht nëse dihet se projekti duhet të kishte nisur shumë më herët në 2019, ndërsa pushteti dhe opozita e hodhën përgjegjësinë për fajin.

Këto gjysmë të vërteta dhe spine të plota apo të pjesshme në kumtesën e përmendur të LSDM-së mund të aplikohen edhe mbi pretendimin për çmimin më të ulët të energjisë elektrike në rajon (deri në qershor, dhe përveç kësaj çmimi i paguar me deficit buxhetor është i madh) ose për pagesa prej 1.000 denarë ndihma financiare për më të varfërit (pa përmendur numrin e përfituesve të kësaj ndihme apo problemet e përgjithshme që kanë qytetarët me pagesën e ndihmës financiare në emër të mbrojtjes sociale, për të cilën mund të shihni të Raportin e fundit vjetor të Zyrës së AP), dhe kështu me radhë.

 

Dialogu, sado që të jetë i pamundur, duhet të ekzistojë

Prandaj, në vend të deklaratave të tilla me suksese “historike”, më mirë që LSDM-ja dalëngadalë të fillojë t’i thyejë barrierat në dialogun me opozitën në Kuvend (pa marrë parasysh arsyet se kush është fajtori dhe sa e vështirë është të thyhet barrierat dhe lirisht mund të themi shantazhet nga vetë opozita), me qëllimin përfundimtar që zbrazëtia e madhe buxhetore të mbulohet me ribalancin e buxhetit për të cilin vetë Kovaçevski shpreh shpresën se do të miratohet me kohë.

Në fakt, përmes dialogut me sindikatat, sado e vështirë, arrihen zgjidhjet e dëshiruara dhe këtë e konfirmoi qeveria dhe sindikatat.

Prandaj, përpjekjet për dialog me opozitën (qeveria nuk mund të zgjedhë opozitë tjetër “më të mirë”), duhet të fillojnë të realizohen më seriozisht. Sepse në të kundërtën, dhe duke pasur parasysh që Kovaçevski për të dytën herë njofton “dimrin më të vështirë”, ribalanci mund të vonohet, në mënyrë që të gjitha pagesat të bllokohen, dhe më e rëndësishmja, të humbet shansi për të varrosur “sëpatat ushtarake” përmes formimit të një komisioni shumëpartiak për të zgjidhur përfundimisht çështjen e Qendrës Klinike, një nismë e mirë e ministrit të Shëndetësisë Bekim Sali.


Ky artikull është përgatitur në kuadër të projektit Kontrolli i fakteve për progresin e Maqedonisë së Veriut drejt BE -së, i zbatuar nga Fondacioni Metamorfozis. Artikulli, i botuar fillimisht në Vërtetmatës, është mundësuar nga mbështetja e fondacionit jofitimprurës amerikan NED (National Endowment for Democracy). Përmbajtja e këtij artikulli është përgjegjësi e autorit dhe nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e Metamorphosis, NED ose bashkëpunëtorëve të tyre

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.