Kundërspin: Ndërtesat e paligjshme janë trashëgimi nga Akti i Legalizimit i viti 2011

 

Nuk ka dyshim se VMRO-DPMNE mbeti në pushtet në 2011 falë çështjes së legalizimit masiv të ndërtesave të paligjshme. Ofroi legalizim masiv, por ato janë ende edhe sot dhe në një masë të madhe u transferuan vetëm si një detyrim i Qeverisë së Zoran Zaev, projekti i ri ligjor i të cilit nga partia e Hristijan Mickovskit në Parlament është bllokuar me 1.000 amendamente 

 

Shkruan: Ljubomir KOSTOVSKI

Prishja e ndërtesës që ishte ndërtim i paligjshëm në TC Mavrovka, e cila ndodhi këto ditë me një angazhim të veçantë të Qeverisë së Republikës së Maqedonisë, pa dyshim u prit nga publiku si një shenjë se ashpërsohet politika e intolerancës ndaj gjithçkaje që është e paligjshme, dhe është pjesë e aktivitetit të parregulluar ndërtimor. Partia opozitare VMRO-DPMNE reagoi duke minimizuar rrënimin, pavarësisht nga fakti se ishte një ndërtesë me përmasa të mëdha, kështu që u përpoq të tregonte raste të tjera të paligjshmërisë në atë zonë, duke kërkuar nga qeveria që ta përsërisë atë lëvizje.

SPIN: Zaev dhe Ahmeti shkatërrojnë ndërtesa të paligjshme, por në mënyrë selektive dhe ilegale!
Fjalët mafia dhe qeveri në Maqedoni janë sinonime dhe nënkuptojnë të njëjtën gjë – krimin! Disa ndërtojnë në mënyrë të paligjshme, të tjerët legalizojnë në mënyrë të paligjshme, por nëse kapen nga publiku – ajo shembet! Edhe atë në mënyrë të egër!
Krimi teatral është shumë i lirë! Nëse ata vërtet janë për respektimin e rendit dhe ligjit, le të vijnë tani, në Kodrën e Diellit! Një fshat i tërë është ngritur prapa meje, por askush nuk guxon të lëviz! Anarkia e ndërtimit mbretëron në mes të një qendre turistike dimërore për skijim  – tha zëdhënësi i VMRO-DPMNE Naum Stoilkovski në një konferencë të hapur shtypi.

[Burimi: VMRO-DPMNE , data: 5 shtator 2020]

KUNDËSPIN:Së pari, duhet thënë se e gjithë Maqedonia e Veriut është plot me ndërtesa pa leje, ndërtimin e të cilave e inkurajoi pikërisht partia e Stoillkovskit me politikën e saj të legalizimit masiv! Ligji për legalizimin e tillë u miratua pak para zgjedhjeve të qershorit 2011, kur partia e Kryeministrit të atëhershëm Nikola Gruevski fitoi popullaritet të madh dhe “korri” shumë votues, pasi shumë prej tyre u përballën me një ndërgjegje të papastër për këtë çështje.

“Ballafaqimi me ndërtesat e ndërtuara në mënyrë të paligjshme në Republikën e Maqedonisë së Veriut rregullohet me Ligjin për trajtimin e ndërtesave të ndërtuara në mënyrë të paligjshme, i cili duhet të zbatohet deri në vitin 2021, dhe lënda e të njëjtit janë ndërtesat e paligjshme të ndërtuara nga 3 Mars 2011. Me këtë ligj disa herë është zgjatur afati i fundit për dorëzimin e një kërkese me dokumentacionin e nevojshëm, por për arsye që shumë prej aplikantëve nuk kanë dorëzuar dokumentacionin e nevojshëm në afatet ligjore, disa ndërtesa edhe më tej kanë mbetur pa status ligjor “- thuhet në njërin prej  konkluzioneve, të cilat dolën para parlamentit në vitet në vijim.

Sipas të dhënave të Entit shtetëror për statistika, në vitin 2009 në territorin e vendit janë regjistruar 1.818 ndërtesa të ndërtuara në mënyrë të paligjshme të të gjitha llojeve, ndërsa në vitin 2017, janë regjistruar 762 ndërtesa të ndërtuara në mënyrë të paligjshme të të gjitha llojeve. Në të dy vitet mbi 97% janë nën pronësi private.

Kjo tregon qartë se legalizimi nuk mbulonte atë që ishte një pengesë për mundësitë ligjore, kështu që lehtësirat e tilla mbetën “të varura” dhe u dorëzuan si stafetë qeverive të mëpasshme.

Por, a janë ato të dhëna të sakta?

“Me Ligjin aktual për legalizimin, ndërtimet pa leje të ndërtuara deri në Mars 2011 mund të legalizoheshin, dhe në afatet që u zgjatën në dy raste, u paraqitën 430,000 kërkesa për legalizim. “Rreth 250,000 ndërtesa të paligjshme u legalizuan dhe rreth 100,000 ishin në proces,” shkroi NovaTV në këtë temë në qershor të këtij viti.

Kjo tregon një mospërputhje të madhe midis asaj që mbahet si statistikë dhe asaj që ekziston në terren. Qeveria e Zaev në përbërjen e mëparshme paraqiti një kërkesë me ndryshime për të rregulluar gjërat me ligjin e përmendur. Kjo ndodhi në tetor 2019. Sidoqoftë, ishte VMRO-DPMNE që paraqiti 1.000 amendamente në mënyrë që të mos mund të miratohej dhe ligji u bllokua.

Pra, pa hyrë në zgjidhje konkrete, mund të përfundohet se zgjidhja ligjore që ndihmoi Gruevski të qëndrojë në pushtet nëntë vjet më parë, nuk e zgjidhi problemin e ndërtimeve pa leje. Ato u bënë jeta jonë e përditshme si një praktikë dhe kur qeveria e re u përpoq të zgjidhte zgjidhjen ligjore për ta zgjidhur atë, u dorëzuan 1,000 amendamentet e përmendura.

Prandaj, të gjitha kërkesat e kësaj partie janë një spin klasik – ato shërbejnë vetëm për të mbuluar me të drejtë harrese veprimet e tyre në këtë fushë.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

>Vërtetmatësit, projekt për rritjen e llogaridhënies dhe përgjegjësisë të politikanëve dhe partive politike përpara qytetareve, i realizuar nga Fondacioni Metamorphosis Artikulli mundësohet me përkrahje të fondacionit jofitimprurës amerikan (NED - National Endowment for Democracy). .

Your email address will not be published.