Kundërspin: Mizrahi spinon që LSDM shfaq tendenca antisemitizmi

Parahistoria e këtij episodi të fundit me ksenofobi të pretenduar në LSDM tregon se ky spinim filloi në janar të këtij viti, kur Mizrahi si ministre teknike, që më pas u shkarkua, me dashje ose pa dashje, thotë se ajo është shënjestra e një fushate që është ngritur në nivelin e antisemitizmit. Ky spin është njëkohësisht i rrezikshëm dhe qesharak. Rezulton se nesër nëse dikush dhe kudo që shkruan apo shpreh kritikë ndaj një deklarate apo veprimi politik të Rashela Mizrahit, rrezikon të sulmohet menjëherë për antisemitizëm. Absurde 

 

Shkruan: Teofil Blazevski

Rashela Mizrahi, një zyrtare e lartë e VMRO-DPMNE, ka një deklaratë në profilin e saj të FB në të cilën detektohet një spin:

Spin: Mizrahi rrezikon perspektivën evropiane të Maqedonisë që në përkthim është se hebrenjtë janë një rrezik për Evropën si një citim nga fjalimet e Goebbels dhe Fyhrer Hitlerit të tij. Unë pres që në një deklaratë tjetër të SDS të vizatohem si një karikaturë me hundë të madhe dhe syze. 

E DI SE NUK KENI TURP, POR MAQEDONIA TURPEROHET NGA JU! 

[Burimi: Facebook – statusi i Rachel Mizrahi – data: 24.09.2020 ]

 

Kundërspin: Pavarësisht nga dilema pragmatike nëse LSDM-së i duhej një deklaratë publike për të komentuar fytyrat e vjetra-të reja në krye të partisë kryesore rivale, VMRO-DPMNE, znj. Rashela Mizrahi, një ish ministre në qeverinë teknike të udhëhequr nga Oliver Spasovski dhe vetë partia VMRO-DPMNE, bëjnë atë që njihet si e vërtetë e shtrembëruar, d.m.th. rrotullim klasik. Dhe kjo nuk është hera e parë.

Çfarë tha LSDM-ja më 24.09.2020? Bogdanka Kuzevska, zëdhënëse e partisë në një deklaratë për publikun me rastin e zgjedhjes së përbërjes së re të Komitetit Ekzekutiv të VMRO-DPMNE-së përcolli qëndrimin vijues:

…Me zgjedhjen e Rashela Mizrahit si anëtare të Komitetit Ekzekutiv, konfirmohet se VMRO-DPMNE është kundër integrimit të Republikës së Maqedonisë së Veriut në Bashkimin Evropian. Mickoski zgjodhi Rashela Mizrahin për ta mbrojtur para të vetëve, para anëtarëve të VMRO DPMNE-së, e njëja si ministër në qeverinë teknike zbatoi politikat shkatërruese të Mickoskit, sepse shkeli Kushtetutën dhe ekzistonte rrezik për të rrezikuar procesin e integrimit të vendit në BE. 

Në vend që të punojë për të siguruar kushte për zgjedhje të drejta dhe demokratike, i cili është funksioni kryesor dhe i vetëm i qeverisë teknike, Mizrahi realizoi populizëm të lirë, të nxitur nga interesat e partisë dhe interesat e Mickoskit, për të cilin ajo u shkarkua nga Kuvendi i Republikës së Maqedonisë së Veriut. Qëllimi kryesor i Mickoskit, të cilin ai u përpoq të realizonte përmes Mizrahit, ishte të minonte suksesin e vendit dhe të rrezikonte procesin e anëtarësimit në Bashkimin Evropian… (Deklarata e plotë mund të shihet KËTU ).

Pas kësaj deklarate/pozicionim të LSDM-së, pasoi përgjigje si nga Mizrahi ashtu edhe nga VMRO-DPMNE. Mizrahi akuzoi për antisemitizëm, duke interpretuar këtë qëndrim të LSDM-së si urrejtje ndaj ” hebrenjve që ishin një rrezik për Evropën ” dhe si një qëndrim që ishte si “një citim i marrë nga udhëheqësit nazistë Goebbels dhe Hitler “. Këtu u ndërlidh edhe VMRO-DPMNE, ku në një deklaratë të shkurtër ata konfirmuan se i konsiderojnë pikëpamjet e LSDM-së si antisemitizëm:

Përpjekja e LSDM-së për të defokusuar publikun nga dështimet dhe politikat e saj katastrofike është e dukshme. Kjo është arsyeja pse ata shpifin dhe manipulojnë, në mënyrën e tyre të njohur. Me këtë, LSDM tregoi se qëndron prapa histerisë antisemitike ndaj Rashela Mizrahit dhe hebrenjve.

 

NË VLERËSIMIN POLITIK PËR MIZRAHI NUK KA ANTISEMITIZËM

Sado e panevojshme të jetë deklarata e LSDM-së dhe e përqendruar në Mizrahin nga kaq shumë anëtarë të KE-së të VMRO-DPMNE-së, është e qartë nga citimet se nuk ka asnjë “a” të antisemitizmit në këto qëndrime, dhe as nuk mund të gjendet një vegëz me hebrenjtë. Në deklaratë ka vlerësim se Mizrahi ishte “një zbatuese e politikave shkatërruese “, se duke vepruar kështu ” ajo rrezikoi procesin e integrimit evropian të vendit ” dhe të ngjashme. Sidoqoftë, të gjitha këto janë pikëpamje politike dhe i referohen sjelljes së Rashela Mizrahit si Ministre e Punës dhe Politikës Sociale në qeverinë teknike, e cila pati kulmin në momentin e shkarkimin e saj për shkak të incidentit me konferencën për shtyp të mbajtur në MPPS në të cilën kishte një bord me emrin e vjetër kushtetues “Republika e Maqedonisë”

Edhe ky shkarkim i Mizrahit, nga ana e saj ishte gjithashtu i lidhur me antisemitizmin. Në seancën në Parlament, në fjalën e saj në fillim të debatit, Mizrahi deklaroi :

Në vend që të kapet pas punës së saj, ajo përfundoi duke kulmuar në një lojë të lirë teatrale të quajtur “Bordi në Ministrinë e Punës dhe Politikës Sociale”. Unë jam Rashela Mizrahi, një hebreje krenare nga Maqedonia.

Pastaj, disa media pranë opozitës e imponuan këtë si një tezë. Interesante, edhe atëherë titulli i një prej mediave të tilla, në lajmin e shkarkimit, ishte identik me këtë pretendim për antisemitizmit të LSDM-së që kemi sot nga Mizrahi: Hitleri dhe Goebbels ringjallen në Maqedoni: Shkarkuan ministren Rashela Mizrahi – shkroi “Lider”. Për këtë tezë dhe mashtrim të publikut në atë kohë ka një zbulim në formën e një rishikimi të projektit ” Me mendimi Kritik për Qytetarët me Aftësi Mediatike – CriThink” i zbatuar nga Fondacioni Metamorphosis.

SPINIMET FILLUAN PAS DEKLARATAVE NË RRJETET SOCIALE 

I gjithë shkëmbimi i tezave në lidhje me pretendimin për antisemitizmit të LSDM-së përmes çështjes Mizrahi, në fakt, filloi në janar 2020 në rrjetet sociale, kur një aktivist i LSDM-së dhe anëtar i një komisioni partiak komentoi mbi flamujt e tavolinave të Talat Xhaferit (shqiptar) dhe Rashela Mizrahit (partiake). Mersiha Smailoviq pastaj shkroi: “Ai është flamuri i komunitetit shqiptar në Maqedoni dhe është një parti klasike. “Nëse do të ishte Ylli i Davidit askujt nuk do t’i bënte përshtypje!” 

Deklarata e Smailoviç më pas u keqpërdor për të sajuar antisemitizëm të pretenduar. Sikur çdo përmendje e Yllit të Davidit, në çdo kontekst, është menjëherë antisemitizëm. Por Smailoviq fjalë për fjalë tha se ai nuk kishte asnjë problem me përdorimin e  Yllin të Davidit. Dhe spini pasues, natyrisht, u përqëndrua në termin “Ylli i Davidit”, pasi nazistët dhe aleatët e tyre në Luftën e Dytë Botërore detyruan hebrenjtë të veshnin simbolin në veshjet e tyre në mënyrë që të etiketonin dhe nxisnin dhunë ndaj tyre brenda Holokaustit. Për dallim nga keqpërdorimi, Ylli i Davidit mbeti një simbol i besimit hebre dhe i komunitetit etnik, dhe në 1948 u miratua si pjesë e flamurit të Izraelit .

Por pas kësaj, deklarata të tjera që mund të kuptoheshin si antisemitike  siç ishin ato të kolumnistit Branko Trichkovski. Megjithatë, LSDM atëherë si parti menjëherë u distancua dhe dënoi fjalimin e rrezikshëm në rrjetet sociale, përfshirë edhe anëtarët e LSDM-së, dhe dënimi u ndoqi personalisht dhe nga Zoran Zaev.

Sipas tërë parahistorisë së këtij antisemitizmi të pretenduar në LSDM, i cili dikur arriti në faqet e para të gazetave izraelite, mund të shihet se kjo është një pyetje e trilluar dhe një shtrembërim klasik i tezave dhe së vërtetës. Edhe në një deklaratë për gazetën Haaretz pas shkarkimit të saj, vetë Mizrahi pranoi se nuk kishte antisemitizëm në Maqedoni, por se kishte një skenar politik me sulme ndaj saj që ishte rritur në nivelin e antisemitizmit:

“Unë mendoj se ato sulme janë pjesë e një skenari të tmerrshëm politik që është ngritur në nivelin e antisemitizmit, duke përmendur yje të verdhë dhe sulme të pakëndshme verbale ,” tha Mizrahi.

Nga argumentet e paraqitura më lart, është mjaft e qartë se Mizrahi, me dashje ose pa qëllim, shtrembëron të vërtetën, d.m.th spin kur bëhet fjalë për deklaratat politike të drejtuara ndaj saj nga LSDM-ja dhe nga kushdo tjetër, duke i quajtur ato antisemitizëm dhe në një qëndrim  të tilla spinime mbështeten nga partia e saj VMRO-DPMNE. Ky spin është i rrezikshme. njëkohësisht edhe qesharak. Jep hapërisë që nesër nëse dikush dhe kushdo që shkruan apo shpreh kritikë ndaj një deklarate apo veprimi politik të Rashel Mizrahit, rrezikon të sulmohet nga ajo menjëherë nën petkun e antesemitizmit. Absurde

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

>Vërtetmatësit, projekt për rritjen e llogaridhënies dhe përgjegjësisë të politikanëve dhe partive politike përpara qytetareve, i realizuar nga Fondacioni Metamorphosis Artikulli mundësohet me përkrahje të fondacionit jofitimprurës amerikan (NED - National Endowment for Democracy). .

Your email address will not be published.