Kundërspin: Institucionet i bënë presion Mijallkovit ose dikush luajti me drejtësinë dhe shtetin e së drejtës?

Është shumë e çuditshme e gjithë historia me (mos)arratisjen e Sasho Mijallkovit – nga zhdukja skandaloze, deri tek paraqitja e tij e paarsyetuar para Prokurorisë, i veshur me një bluzë të zezë. Ndërsa e çuditshme është edhe deklarata e kryeministrit se ai personalisht e ka koordinuar aksionin, në të cilin të përfshirë drejtpërdrejt janë institucionet gjyqësore, edhe pse ekzekutivi nuk ka kompetenca atje. Ekzistojnë shumë paqartësi në lidhje me tërheqjen e ankesës për arrest shtëpiak, madje edhe për vendin ku Mijallkov u paraqit për të marrë vendimin për paraburgim – në Prokurorinë Publike, dhe jo në gjykatë. Nesër (26 shkurt 2021) është shpallja e vendimit në lëndën “Target-Fortesa”, epilogu, i cili do të duhet të tregojë nëse do të ketë dënim për Mijallkovin dhe çfarë do të jetë ai.

 

Shkruan: Olivera Vojnovska

Pasi ish-drejtori i DSK-së, Sasho Mijallkov, pas zhdukjes misterioze dyditore, vet u paraqit në Prokurorinë Publike për Krim të Organizuar, kryeministri Zoran Zaev, e dha deklaratën e mëposhtme, në të cilën vërehet spin:

Sistemi funksionoi drejtpërdrejt nga politikani i parë në pushtetin ekzekutiv, Zoran Zaev, në koordinim me institucionet e tjera – deri në fund, nëse jo, do të ketë përgjegjësi. Dhe ato institucione dhanë rezultate. Dhe kjo tregon absolutisht se ne kemi sistem… (prej minutës 23,08 deri  23,22 nga video)

Јu pohoj para qytetarëve, të jenë të lumtur që kemi sistem. Ky është sistemi i tyre, a quhet MPB, a quhet ANB, Ministria e Drejtësisë, Prokuroria Publike apo gjyqësori, ne kemi sistem… (prej minutës 23,24 deri 23,36 nga video)

Sistemi, institucionet kanë treguar sukses sot, ata detyruan dikë të mos ikë, të fshihet, të telefonojë, por të presë shpalljen e dënimit, nëse ka, dhe të vuajë dënimin e tij, kaq. Ky është sistemi dhe kështu duhet të jetë, assesi ndryshe. ( prej minutës 28,17 – 28,38 nga video)

[Burimi: Youtube – Zaev – pyetjet e gazetarëve dhe përgjigje; data: 23.02.2021Ј]

 

Kundërspin: Kryeministri Zoran Zaev të martën në mbrëmje (23.02.2021) bindi publikun se institucionet funksionuan dhe me veprimet e tyre detyruan ish-kreun e DSK-së, Sasho Mijallkov të heqë dorë nga fshehja dhe ikja, të paraqitet dhe të presë njoftimin dhe vendimin e gjykatës për lëndën “Target-Fortesa” në të cilën ai akuzohet. Në fjalën e tij, ai përsëriti disa herë se sistemi, institucionet kanë funksionuar, duke rrotulluar të vërtetën.

SHIJE E HIDHUR

Madje, duke pohuar se shfaqja e Mijallkovit nuk është e rastësishme, por rezultat i aksioneve të koordinuara të institucioneve, Zaev tha:

Sot trokitëm në tryezë, institucionet treguan kapacitet, kjo ndodhi sot. ( 3,31 minuta nga video)

Kryeministri siguroi se Mijalkov ishte arratisur, por kur u përball me pasojat – përgjegjësia për të afërmit e tij dhe ata që e ndihmuan të shpëtojë, rreziku i konfiskimit të pronës, ai u kthye i vet, sepse nuk kishte zgjidhje tjetër.

Por, a e bindi Zaevi opinionin se tani, katër vjet pasi LSDM është në pushtet, institucionet funksionuan dhe e shtynë Mijalkov deri në mur? Se në të vërtetë “nuk ka asnjë marrëveshje, sepse e domosdoshme është sundimi i ligjit dhe përgjegjësia e të gjithëve që kanë shkelur ligjin“, siç thotë kryeministri (nga minuta 22.45 në video). A beson dikush se Mijallkov, i cili tha se kishte temperaturë të lartë – 40 gradë dhe ishte në izolim, nën presionin e institucioneve është shfaqur në Prokurorinë Publike?

Duke gjykuar nga stuhia e reagimeve në publik, sidoqoftë, mbetet shija e hidhur se dikush ka luajtur me drejtësinë, institucionet dhe shtetin e së drejtës.

SITUATË E ÇUDITSHME

E gjithë situata me zhdukjen e Mijallkov dhe shfaqjen e tij është tepër e çuditshme. Ndërsa e çuditshme është edhe deklarata e kryeministrit, se ai personalisht ka koordinuar aksionin për shfaqjen e Mijallkovit.

Në 40 orët e kaluara, institucionet e Qeverisë të udhëhequra nga unë, në koordinim me organet gjyqësore, zhvilluam aksion me procedura të hollësishme. Janë marrë të gjitha masat e rregullta dhe të jashtëzakonshme.

Unë e koordinova aksionin dhe mund të njoftoj se Sasho Mijallkov nuk kishte zgjidhje tjetër dhe bëri atë që ishte një mundësi e pashmangshme për të. Ai u shfaq në Prokurorinë për Krim të Organizuar dhe kështu u sigurua paraburgimi për të, do të thonte Zaev në konferencë për shtyp para ndërtesës së Qeverisë, të cilën ai e kishte paralajmëruar më parë në Facebook.

Kryeministri flet për aksion në të cilin institucionet gjyqësore (gjyqësori dhe prokuroria) janë të përfshira drejtpërdrejt, dhe atje ekzekutivi nuk ka kompetenca. Sipas Kushtetutës, kemi ndarje të pushtetit në legjislativ, ekzekutiv dhe gjyqësor, kështu që as kryeministri dhe as ndonjë zyrtar tjetër qeveritar nuk mund të drejtojë, koordinojë, ndërhyjë në kompetencat dhe aktivitetet e gjyqësorit.

SHUMË PIKËPYETJE

Gjithashtu, ka shumë paqartësi në lidhje me tërheqjen e ankesës për arrest shtëpiak, madje edhe për vendin ku Mijallkov u paraqit për të marrë vendimin për paraburgim – në Prokurorinë Publike, dhe jo në gjykatë.

Në lidhje me këtë, ish-anëtari i KSHPK-së, avokati Dragan Malinovski, në një deklaratë për “Deutsche Welle” thekson disa dilema ligjore:

Së pari, duke qenë se i pandehuri njoftoi paraqitjen e tij, pse ai shkoi në prokurori për të dorëzuar vendimin për arrest shtëpiak?! Kjo pasi prokuroria nuk e ka marrë atë vendim, dhe as nuk ka autoritetin ta japë atë. Për më tepër, prokurorja Ruskovska përsëriti disa herë se prokuroria tërhoqi ankesën e vendimit për arrest shtëpiak me sugjerim të kryetarit të Gjykatës Penale!? Nëse kjo është e vërtetë, atëherë kryetari i gjykatës ka tejkaluar seriozisht kompetencat e tij, duke qenë se kompetenca e tij është brenda fushës së organizimit të punës së gjykatës. Ai nuk ka të drejtë të ndërhyjë dhe të ndikojë në punën e gjyqtarëve të gjykatës së tij, e lëre më t’i sugjerojë veprime të caktuara prokurorit publik, i cili është një nga palët në procedurën penale para gjykatës.

Drejtori ekzekutive e Koalicionit “Të gjithë për gjykim të drejtë”, Natali Petrovska në një prononcim për “Portalb.mk” thotë se mbeten shumë pyetje pa përgjigje lidhur me mënyrën e shkëmbimit të informacionit ndërmjet prokurorëve publik dhe policisë, koordinimin e prokurorëve, efikasitetin e policisë në zbatimin e masave dhe aktiviteteve operacionale, por edhe çështje që lidhen me komunikimin e drejtpërdrejtë midis prokurorëve dhe Ministrisë për Punë të Brendshme (MPB).

Informacionet kundërthënëse u shpërndanë në publik nga autoritetet kompetente, të cilat në kombinim me pyetjet pa përgjigje, për fat të keq, lënë përshtypjen se shteti ende nuk ka arritur në nivel të mjaftueshëm të barazisë para ligjit, si dhe mungesën e profesionalizmit, llogaridhënies dhe përgjegjësisë nga autoritetet. Kjo praktikë lë hapësirë ​​për dyshime për trajtim të pabarabartë të të akuzuarve në procedurat penale. Kjo lidhet me mënyrën dhe efikasitetin me të cilin policia zbaton masat më të lehta, sepse në shumicën e këtyre rasteve, të akuzuarit arritën të arratisen në një vend tjetër, edhe pse u ishin konfiskuar pasaportat, thotë Petrovska.

 

KUSH KISHTE TEMPERATURË – MIJALLKOVI OSE ZAEVI?

Ndërkohë, Mijallkov në arrest shtëpiak e pret vendimin e Gjykatës Penale. Shumë pyetje mbeten të hapura në lidhje me të gjithë historinë, nga zhdukja e tij skandaloze para se policia t’i dorëzonte vendimin e arrestit shtëpiak, deri tek paraqitja e tij e paarsyeshme para Prokurorisë, i veshur me një bluzë të zezë. Përshtypja e pashmangshme ishte që ai në një farë mënyre e pranoi i gatshëm pyetjen e gazetarit të TV24 – “A jeni në Maqedoni?!”:

“Ja, po vij pasi e mësova se duhet të paraqiten në Prokurori. Dje isha për fat të keq, vërtet i sëmurë me temperaturë mbi 40 dhe kur mësova se çfarë po ndodhte këtë mëngjes, vendosa të shfaqem. Këtu kam qenë. Kam qenë i izoluar pasi kam pasur simptoma të koronës”, tha Mijallkov.

Nga ana tjetër, kryeministri Zaev tha se jo Mijallkovit, por atij i është rritur temperatura.

Temperatura ime ishte ndoshta 40 gradë pasi ai u zhduk, jo Sasho Mijalkovit, u tha ai gazetarëve (nga minuta 13.08 – 13.14 nga video)

Gjithashtu, kryeministri edhe një herë përsëriti se nuk ka dyshim se “kjo është një çështje e përfunduar me sukses nga shteti” (prej min 9.40 min), se “sistemi ka bërë punën e tij, Qeveria ka bërë punën e saj “(minuta 12.00-12.10) dhe se” të gjitha hapat merren ashtu siç është shkruar në në ligjet tona dhe institucionet sipas aftësisë së tyre e marrin atë (minuta 12.55 -13.03)”.

Gjithë këtë situatë, e cila duket edhe komike, u komentua interesant nga kryetari i Aleancës për Shqiptarët, Zijadin Sela:

Mijallkov nuk ka qenë në shtëpi për dy ditë dhe të dielën gruaja dhe fëmijët e tij nuk e dinë se ku është babai i tyre. Gjegjësisht, ata nuk e dinë se ai është i izoluar dhe i sëmurë. Dhe a e dini se çfarë është më skandalozja? Sasho Mijallkov është përsëri në shtëpi … Skenari dhe teatri në të cilin qytetarët nuk besojnë më.

Dhe, megjithëse qeveria dëshiron t’i atribuojë vetes suksesin dhe fitoren e institucioneve, fakti që i akuzuari Mijalkov u shfaq papritur dhe u bë i disponueshëm për autoritetet e zbatimit të ligjit, përsëri në “fund të ditës” çështja vetë zbuloi dobësitë të të njëjtit sistem, i cili duhet të luftojë krimin dhe korrupsionin.

Në fakt, një nga premtimet kryesore të LSDM-së, para se të vinte në pushtet, ishte se do të ketë drejtësi për të gjithë, gjë që, për fat të keq, të paktën deri më tani nuk kemi parë të ndodhë.

Do të ketë kontroll mbi pushtetin dhe drejtësinë për të gjithë.

Të gjithë ata që vodhën nga ne qytetarët, vodhën nga jeta jonë! Ky Plan – është një kthim në jetën e secilit!, Lexon që në fillim në programin zgjedhor të LSDM-së (2016) “Plani për jetën në Maqedoni”

Nesër (26 shkurt 2021) është shpallja e vendimit në çështjen “Target-Fortesa”, epilogu – nëse do të ketë një dënim për Mijallkov dhe çfarë do të jetë ai. Ndoshta nesër do të jepen përgjigje për dilemat publike në lidhje me zhdukjen misterioze dy-ditore të ish-kreut të DSK-së.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.