Kundërspin: I emëron Qeveria, por duhet të përkulen para partisë!

Qeveria e shtrembëron të vërtetën dhe dëshiron të paraqesë, se për hir të paqes në koalicionin qeverisës, diçka më normale në botë është “që pozicioni i drejtorit të Inspektoratit Shtetëror të Mjedisit Jetësor të jetë nën juridiksionin politik të partisë RDM”. Por kjo nuk është aspak normale. Në këtë rast, rezulton se RDM ka kompetenca të larta mbi Inspektoratin, e jo Qeveria. Kjo nuk është e vërtetë, as sipas kushtetutës, as sipas kornizës ligjore. Sigurisht, nëse flasim për një shoqëri të shëndetshme, të drejtë dhe ligjore, në të cilën duhet të ketë “jetë për të gjithë”, pikërisht ashtu siç premtoi kjo qeveri pesë vjet më parë.

 

Shkruan: Oliver Vojnovska

 

Disa media dje (04.08.2021) raportuan qëndrimin e Qeverisë për shkarkimin e ushtrueses së detyrës drejtoreshë e Inspektoratit Shtetëror për Mjedisin Jetësor, Ana Petrovska, në të cilin vërehet spin-i:

Spin: Sipas marrëveshjes për koalicion në Qeveri, pozita e drejtorit të inspektoratit shtetëror të mjedisit jetësor është në kompetencën politike të partisë RDM. Koalicioni qeveritar në përzgjedhjen e kuadrit udhëhiqet ekskluzivisht nga interesi i qytetarëve, nevoja për funksionimin e plotë të Qeverisë si organizatë dhe si njësi politike, si dhe mirëmbajtja e shumicës parlamentare duke ndarë përgjegjësinë mes të gjitha partive në koalicion

[Burimi: Тelma, DW, Radio Evropa e Lirë; Fokus, А1ОN; data: 04.08.2021]

 

Kundërspin: Shpjegimi i Qeverisë se sipas marrëveshjes për koalicion, pozita e drejtorit të Inspektoratit Shtetëror të Mjedisit Jetësor është në kompetencën politike të partisë RDM, është spin dhe e papranueshme. Ky pozicion në fakt tregon se në vend të kompetencës së Qeverisë mbi institucionet shtetërore, ajo është në duart e partisë politike me propozimin e së cilës, sipas ndarjes brenda pushtetit brenda koalicionit, emërohet drejtori. Gjegjësisht, rezulton se palët kanë autoritetin të emërojnë dhe shkarkojnë zyrtarë në një institucion të caktuar, gjë që në fakt, është punë e Qeverisë. Në këtë rast, krijohet përshtypja se Inspektorati për Ambient Jetësor është nën juridiksionin e RDM-së. Sikur RDM ka kompetenca të larta mbi atë Inspektorat, dhe jo Qeveria!

Kjo qasje është e papranueshme. Ky qëndrim, përveç shtrembërimit të së vërtetës, krijon pamje krejtësisht të gabuar se si duhet të funksionojë sistemi në tërësi. Krijohet perceptimi se njerëzit që emërohen në poste të caktuara nga Qeveria, duhet t’i përulen partisë! Gjë që është e rrezikshme për shëndetin e shoqërisë.

Kjo, natyrisht, nuk është rruga drejt një administrate profesionale shtetërore në shërbim të qytetarëve, për të cilën flitet aq shumë. Epo, a nuk janë angazhimet për departizimin e institucioneve shtetërore, vendosjen e standardeve evropiane në punën e tyre dhe ndryshimin e zakoneve të vjetra.

Dhe pikërisht për këtë mënyrë të shkarkimit të Petrovskës, Misha Popoviq nga Instituti për Demokraci në një deklaratë për “Telma” komenton se:

Më skandaloze në deklaratën në përgjigjen e Qeverisë që e dërgoi në media, është përcaktimi i kompetencës së Inspektoratit, se Inspektorati i Mjedisit është në kompetencën e një partie të caktuar politike, në këtë rast RDM. Unë mendoj se askund në asnjë ligj nuk është shkruar se një institucion është nën juridiksionin e një partie politike. Prandaj, pa komentuar rezultatin, nuk mendoj se shkon në favor të angazhimeve për departizim.

 

Kujt i raporton drejtoresha e Inspektoratit për Mjedis Jetësor, Qeverisë ose RDM-së?

Sipas Kushtetutës, Neni 91, kompetenca e Qeverisë, ndër të tjera është, të bëjë emërime dhe shkarkime të mbajtësve të posteve publike.

Ligji për organizimin dhe punën e organeve të administratës shtetërore (neni 28) përcakton që Inspektorati Shtetëror për Mjedis Jetësor (ISHMJ) është organ brenda Ministrisë së Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, dhe kjo mund të shihet në faqen e internetit të qeverisë.

Në nenin 50, paragrafi 2, të këtij ligji, thuhet:

(2) Drejtori i organit në përbërje të ministrisë, është personalisht përgjegjës për punën e tij dhe për punën e organit që menaxhon para Qeverisë dhe para ministrit

Kjo është sipas rregullave ligjore, por realiteti fatkeqësisht tregoi se në praktikë është ndryshe.

Kryetarja e RDM, Maja Moraçanin, në një deklaratë për disa nga mediat, tha se ajo kërkoi shkarkimin e drejtoreshës së Inspektoratit për Mjedisin Jetësor, sepse kishte ankesa nga qytetarët dhe reagime negative nga punonjësit e Inspektoratit. Sipas kryetares së RDM-së, Inspektorati nuk ka zgjidhur raste të mëdha që lidhen me ndotjen dhe ka pasur numër të vogël të ndëshkimeve.

 

Organizatat ekologjike me mbështetje për Petrovskën

Përkundër kritikave të Moraçanin në publik, veçanërisht në rrjetet sociale, pati reagime të shumta në mbështetje të Petrovskës.

Organizata për mbrojtjen e mjedisit “O2 Iniciativa”, beson se nuk ka asnjë arsye legjitime për shkarkimin e saj:

Nuk mund të ndryshoni njerëzit për shkak të shantazhit të deputetëve që kanë probleme brenda partisë, nëse kjo është vërtet arsyeja! Kur në këtë vend do t’i lejoni njerëzit profesionistë të bëjnë punën e tyre me integritet dhe profesionalizëm!?

Organizata e Strumicës “Lugina e Shëndetshme”, nga ana tjetër, i kujton kryeministrit Zoran Zaev se çfarë kapaciteti, integriteti dhe reputacioni ka Petrovska, por edhe sa i rëndësishëm është kontributi i saj në suksesin e Qeverisë.

Mos e qëlloni veten në këmbë para zgjedhjeve, për shkak të trillit të një partneri të koalicionit dhe lobit në sfond të ndotësve ekologjikë. Lojërat bizantine nuk duhet të jenë në dëm të qytetarëve dhe një ndryshim i këtillë do të jetë drejtpërdrejt në dëm të të gjithë neve. Publiku sheh, kupton dhe do të reagojë në mënyrë të përshtatshme. Si do t’ua shpjegoni të “Gjelbërve Evropianë” se keni ndryshuar zyrtarin më të suksesshëm që kishte mbështetjen e të gjithë publikut? Nëse guxoni të ndryshoni Ana Petrovskën, për shkak të disa marrëzive brenda partisë, e dini që do të humbni plotësisht besimin e publikut dhe organizatave të gjelbra. Mendoni me kujdes atë që po bëni dhe mos nxisni revoltë shtesë nga qytetarët. Lejoni dhe mbështesni Ana Petrovskën të bëjë punën e saj, të cilën e bën mirë për të gjithë ne, shkruan nga “Lugina e Shëndetshme”.

 

Çfarë thotë Petrovska?

Ajo nuk është e befasuar nga vendimi qeveritar për shkarkimin e saj?

Kisha disa informacione, por doja të prisja derisa vendimi të bëhej zyrtar. Falënderoj Qeverinë për besimin që më është dhënë për këtë vit jo të plotë. Kishte shumë sfida, ky ishte një mësim i shkëlqyeshëm për mua, ne zgjidhëm disa probleme, disa mbetën për t’u zgjidhur. Unë qëndroj në sektor, vazhdoj të punoj për të përmirësuar mjedisin dhe për të kontribuar sa më shumë në interesin publik, tha Petrovska për “Meta“.

Ajo, si kuadër i RDM-së, erdhi në këtë pozicion dhjetë muaj më parë – në tetor të vitit të kaluar, nga Ministria e Mjedisit Jetësor, ku nga viti 2018 ishte sekretareshtetërore. Shkarkimi i saj vjen pas mosmarrëveshjeve me kryetaren e RDM-së Moraçanin, pasi ajo me ish-deputetin Miroslav Bogdanovski kërkoi kongres të jashtëzakonshëm.

Petrovska dje njoftoi se po kthehet në punën e saj në Ministrinë e Mjedisit Jetësor si ndihmëse shefe në Departamentin e Mbeturinave. Në vend të saj, Qeveria në seancën e saj të 94 -të (04.08.2021) për ushtrues detyre drejtor i Inspektoratit, e emëroi Sreten Stojkovski nga RDM.

Epo, edhe pse qeveria po rrotullon të vërtetën dhe dëshiron të paraqesë se për hir të paqes në koalicionin qeverisës, diçka më normale në botë është “që pozicioni i drejtorit të Inspektoratit Shtetëror të Mjedisit Jetësor të jetë nën juridiksionin politik të partisë RDM“, kjo nuk është aspak normale. Kjo nuk është ashtu as sipas kornizës kushtetuese dhe ligjore, as nuk është perceptim i saktë. Natyrisht, nëse po flasim për një shoqëri të shëndetshme, të drejtë dhe juridike, në të cilën duhet të ketë “jetë për të gjithë”, pikërisht ashtu siç premtoi kjo qeveri pesë vjet më parë.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.