Kryeministri Zoran Zaev nuk kaloi në protestantizëm

Pretendimi në postimin që po shqyrtojmë, i ndarë në grupin “Bojkotoni”, i cili thotë se Kryeministri Zoran Zaev dhe familja e tij u konvertuan në Protestantizëm dhe lanë besimin ortodoks, është i pavërtetë dhe manipulues.

Kjo familje ngs Murtina për para hoqi dorë nga besimi ortodoks dhe u kthye në fenë e re (Evangjelizmi, Metodizëm i sektit protestant)! Ndërsa familjet tona po luftonin kundër bullgarëve, këta besimtarë të rinj shisnin besimin e tyre! Prandaj është e lehtë për ta që t’ua shesin historinë tonë bullgarëve! Sepse kur luftuam bullgarët, ata po shisnin besimin e tyre!, pretendohet në postim.

Ky post përveç që është plot manipulime, duke barazuar përkatësinë midis një komuniteti fetar dhe një kombi, gjithashtu propagandon intolerancë fetare dhe në mënyrë të gabuar ngulmon se nëse dikush i përket një besimi tjetër nga ortodoksët, atëherë është e lehtë për të që të shesë historinë. Është plotësisht e pabazuar se dikush shiti besimin ndërsa një tjetër luftoi me bullgarët. Ata nuk janë të lidhur me njëri-tjetrin, askush nuk ka shitur besimin e askujt dhe kryeministri Zoran Zaev nuk është aspak anëtar i komunitetit protestant. Pretendimi se konvertimi në protestantizëm (i cili kurrë nuk ndodhi) u bë “për para” është gjithashtu i pavërtetë. Toni i intolerancës fetare me të cilin jepet bashkësisë fetare që është përfshirë në Kushtetutën e Republikës së Maqedonisë së Veriut është gjithashtu i rëndësishëm dhe i jepet epitetin negativ si “sekt”.

Kisha Ortodokse Maqedonase, si dhe bashkësia fetare Islame në Maqedoni, Kisha Katolike, Kisha Metodiste Ungjillore, komuniteti hebre dhe bashkësi të tjera fetare dhe grupe janë të ndara nga shteti dhe janë të barabartë para ligjit, thotë Kushtetuta. Vërtetmatësi iu drejtua Zaevit me një pyetje se kur daton fotoja dhe nëse është e vërtetë që ai dhe familja e tij u konvertuan në protestant. Ne vlerësuam se megjithëse ndjenjat fetare janë intime dhe private, zyrtarët publikë ende i nënshtrohen vëzhgimit më të madh nga publiku, kështu që e drejta e publikut për të ditur është një e drejtë më e lartë se e drejta e zyrtarit për privatësi. Ne gjithashtu kërkuam një shpjegim se kur daton fotoja që po manipulohet në postimin që po shqyrtojmë, si dhe një përshkrim të ngjarjes në të cilën Zaev mori pjesë.

Absolutisht nuk është e vërtetë. Familja Zaevi është e krishterë ortodokse, dhe indikacionet e dukshme që janë një shenjë dalluese e ortodoksisë flasin vetë, dhe kjo është se Zaevi ka kumbarë dhe janë kumbarë, dhe të vdekurit e tyre brenda familjes janë varrosur në varrezat ortodokse. Pamja me familjen është nga festa e Krishtlindjeve 2020, u përgjigj Zyra e Kryeministrit.

Në vlerësimin e vërtetësisë së këtij postimi, duhet të merret parasysh numri i konsiderueshëm i lajmeve dhe fotove, të disponueshme përmes kërkimit të zakonshëm në Google, të cilat tregojnë qartë dhe flasin për praninë e Kryeministrit Zaev, ndonjëherë i shoqëruar nga anëtarët e familjes së tij, në kisha ortodokse në të gjithë vendin gjatë kremtimit të festave ortodokse gjatë gjithë viteve që kur ai ka qenë në zyrën politike si deputet, udhëheqës i LSDM-së ose Kryeministër. Disa nga këto foto tregojnë gjithashtu se Kryeministri praktikon ritet fetare që janë pjesë e doktrinës së besimit ortodoks.E gjithë kjo tregon se Kryeministri dhe familja e tij nuk kanë qenë kurrë protestantë dhe kurrë nuk kanë kaluar në këtë bindje, që nga ana tjetër do të thotë që postimi që po shqyrtojmë është i pavërtetë dhe keqinformim.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.