Informacioni i gabuar dhe një muaj i vjetër plasohet si i ri

[Recension: Filipçe: Të sëmurët nga Covid 19 ndoshta do të paguajnë participim për trajtimin në spital]

Më 21 maj 2020, kur aspak nuk u mbajt asnjë konferencë për shtyp mbi gjendjen e përditshme me koronavirusin në vend, është publikuar ky artikull në të cilin thuhet se Ministri i Shëndetësisë, Venko Filipçe ka deklaruar se “ata që trajtohen nga virusi ndoshta do të paguajnë participim” edhe atë në “konferencën e sotme për shtyp”. Por, kjo nuk është e vërtetë.

Linku deri te artikulli origjinal: Filipçe: Të sëmurët nga Covid 19 ndoshta do të paguajnë participim për trajtimin në spital

Data dhe koha e publikimit: 21.5.2020, 8:36

Data e recensionit: 21.5.2020

Recenzues: Mirosllava Burns

Si e para, nuk bëhet fjalë për konferencë të re – të sotme për shtyp, por për konferencë të vjetër për shtyp nga 24 prilli, në të cilën janë parashtruar pyetje nga gazetarët në lidhje me atë se a do të lirohen nga participimi për trajtimin në spital ata që trajtohen nga Covid-19. Së dyti, përgjigja e ministrit është se do të bëhet një konstruksion financiar që ata të lirohen nga pagesa e participimit, pavarësisht nëse kanë apo jo sigurim shëndetësor.

Mirëpo, kjo përgjigje e ministrit, në deklaratën e dhënë në tekst pothuajse një muaj më vonë nga dita kur e dhënë, madje as nuk është transmetuar me saktësi.

Pyetja nga konferenca për shtyp e datës 24 prill është: “A paguajnë participim pacientët me Covid 19 që janë të shtruar në spital? ”

Përgjigja nga e cila rrjedh se për pacientët me koronavirus do të hiqet participimi është si më poshtë:

Ne me vendim të Qeverisë, i mbulojmë shpenzimet për të gjithë ata që nuk kanë sigurim shëndetësor. Por, ka mundësi që ta marrim parasysh edhe participimin. Do të bëjmë një konstruksion financiar dhe kjo mund të përfundojë brenda disa ditësh.

Një muaj më vonë, gjegjësisht tani, as spitali “8 Shtatori”, e as Klinika e Sëmundjeve Infektive, nuk marrin para për trajtimin e pacientëve me koronavirus.

Është e paqartë pse një tekst i vjetër më shumë se 25 ditë plasohet si i ri me informacion të pasaktë, edhe atë në orën 8 e 36 minuta të mëngjesit? Në orën 8:36 të mëngjesit, praktikisht është e pamundur të ketë përfunduar “konferenca e sotme për shtyp” të përfundojë, siç pretendohet në artikull.

Në çdo rast, është e nevojshme të verifikohen informatat para se të plasohen, veçanërisht kur bëhet fjalë për gjendje shëndetësore që prekin një numër të madh të qytetarëve që mund të dezinformohen.

Kur mediat marrin informacione nga kanale të tjera, qoftë përmes shërbimeve të lajmeve apo burimeve të tjera, duhet ta verifikojnë atë nga disa vende, për t’u siguruar që bëhet fjalë për lajm të ri dhe të rëndësishëm. Sidomos kur nuk janë të sigurt për deklaratën e dhënë, gjegjësisht nuk janë të bindur me sytë dhe veshët e tyre se deklarata është thënë pikërisht ashtu.

Në këtë rast është bërë e kundërta, gjegjësisht një informacion i vjetër, i cili nuk është i vlefshëm në kohën e publikimit, plasohet si i ri.

 

Ky artikull është pjesë e raportimit special të “Krithink”-ut për dezinformatat në lidhje me epideminë e koronavirusit Kovid-19. Klikoni në linkun për lajmet më të fundit dhe për informacione të verifikuara në këtë fushë.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Projekti “Të menduarit kritik për qytetarët me aftësi mediatike – CriThink” zbatohet nga Metamorfozis dhe Eurothink. Projekti financohet nga Bashkimi Evropian. Kjo ueb-faqe crithink.mk është krijuar dhe mirëmbahet me mbështetje financiare nga Bashkimi Evropian. Përmbajtjet e kësaj ueb-faqeje janë përgjegjësi vetëm e Fondacionit Metamorfozis dhe e Eurothink, dhe nuk i shprehin domosdoshërisht pikëpamjet e Bashkimit Evropian.

Your email address will not be published.