Gruaja e dëmtuar në aksidentin në magjistralen Veles-Shkup nuk po lufton për jetën e saj

Një postim në Facebook me titullin e tekstit: “Një lajm i keq në Maqedoni: Djali vdiq në vend dhe nëna e tij po lufton për jetën e saj “, dezinformon se një grua e rritur u plagos rëndë në një aksident automobilistik në autostradën Veles-Shkup. Kjo pjesë e titullit është e pasaktë sepse gruaja kishte vetëm gërvishtje në kokë dhe në pjesën e poshtme të këmbës së djathtë, dëmtime që konsiderohen të vogla dhe jo kërcënuese për jetën.

 

Postimi që po shqyrtojmë përcjell lajme në lidhje me një aksident automobilistik në të cilin një person 60-vjeçar humbi jetën. Nga aksidenti u plagos edhe nëna e të ndjerit, një grua 89 vjeçare, e cila, në kundërshtim me atë që pretendohet në titull, nuk doli nga aksidenti me lëndime të rënda, por të lehta trupore.

Titulli i lajmit është një sintezë, pra një përmbledhje e aspekteve më të rëndësishme informuese. Në tekstin specifik, titulli dhe përmbajtja e tekstit nuk përputhen, dmth ndryshojnë diametralisht. Titulli në çdo rast është kurora e produktit gazetaresk, ai duhet të jetë faktikisht i saktë, i qartë, të mos manipulohet dhe të mos përmbajë informacione që vetë teksti nuk mund t’i qëndrojë, pra të cilat nuk tregohen në tekst.

Titulli pretendon se nëna e djalit të ndjerë po lufton për jetën e tij, dhe teksti pretendon se gruaja 89-vjeçare kishte dëmtime të lehta.

Spitali i Velesit konfirmon se kjo është një lëndim i lehtë trupor tek gruaja në deklaratën vijuese.

Ne e ringjallëm atë për më shumë se 5 minuta, por reanimacioni nuk funksionoi. Pasi konstatuam vdekjen, vumë re gruan në makinë, e cila me ndihmën e udhëtarëve që u gjetën për momentin në autostradë, arritëm ta nxirrnim nga makina dhe t’i jepnim ndihmë edhe pse ishte në gjendje të vetëdijshme. Gruaja kishte vetëm gërvishtje në kokë dhe këmbë të djathtë. E gjetëm makinën të parkuar siç duhet, megjithëse kishte dëmtime të vogla. Ekipi i ambulancës organizoi transportin e plakës së plagosur në ambulancat kirurgjikale të Spitalit të Përgjithshëm të Velesit, ku ua dorëzuam kolegëve specialistë të detyrës, tha Dr. Zharko Manaskov nga Ambulanca e Velesit.

Si pasojë, është e pasaktë që gruaja 89-vjeçare po lufton për jetën e saj, sepse ajo kishte vetëm gërvishtje në kokë dhe në pjesën e poshtme të këmbës së djathtë, dëmtime që konsiderohen të vogla dhe jo kërcënuese për jetën.

Ne e konsiderojmë titullin e tekstit pjesërisht të pavërtetë , për shkak të këtij fakti.

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.