Fëmijët në shkollat tona nuk vishen si gjinia e kundërt dhe trajnimi ushtarak i fëmijëve në Krime nuk është asgjë për t’u mburrur

Фото: Принтскрин видео

Postimi që shpërndahet në Facebook përhap gënjeshtra, ndërkohë që i mungon edhe konteksti. Postimi dezinformon se fëmijët në shkollat ​​në Maqedoninë e Veriut vishen si gjinia e kundërt. Është e vërtetë që Rusia kryen stërvitje ushtarake të fëmijëve në shkolla, por kjo nuk është për t`u marr shembull, bie në kundërshtim me dokumentet ndërkombëtare për mbrojtjen e të drejtave të fëmijëve (Konventa e OKB-së për të Drejtat e Fëmijëve)

 

Po shqyrtojmë një postimFacebook që shpërndan dezinformata në lidhje me aktivitetet e supozuara në shkollat ​​në Maqedoni, ndërsa glorifikon Rusinë që kryen stërvitje ushtarake të fëmijëve, gjë që është në kundërshtim me Konventën për të Drejtat e Fëmijëve.

Postimi shpërndan një video që, siç raportuan mediumet, tregonte fëmijë nga Krimea duke kaluar nëpër stërvitje ushtarake. Informacioni u raportua fillimisht nga gazetari i BBC, Francis Scarr, i cili e ndau atë në Twitter:

Mediat shtetërore ruse raportojnë se trajnimi ushtarak ka filluar në Krimenë e pushtuar, ka shkruar Scarr krahas videos së publikuar.

Duke shpërndarë këtë video, postimi që po analizojmë thotë:

Si kujdeset Rusia për të ardhmen e saj, ndërsa në këtë copë toke veriore, duke përmbushur vlerat neoliberale, u prezanton po këtyre fëmijëve një javë ku do të shkojnë të veshur si gjinia e kundërt. Cili vend do ta hajë atë me yndyrë?

Së pari, nuk është e vërtetë që fëmijëve në Maqedoni u është futur një javë në të cilën ata do të shkojnë të veshur si gjinia e kundërt. Vërtetmatësi ka shkruar tashmë për këtë dezinformatë që ishte për një shkollë në Aerodrom. Nga verifikimi ynë i akuzave të tilla tregoi se ato ishin të pavërteta dhe se ishin shitur si të vërteta për të nisur një gjueti kundër kryetarit të bashkisë së Aerodromit, Timcho Mutsunski, se ai po kryen një lloj indoktrinimi për t’u mësuar fëmijëve se nuk ka gjini, se burrat mund të jenë gra dhe anasjelltas.

Nga ana tjetër, posti lavdëron Rusinë duke theksuar se ajo u kujdes për të ardhmen e saj (lexo fëmijët) duke i detyruar të kryejnë stërvitje ushtarake. Por postimi harron të thotë se kjo është kundër rregullave dhe konventave ndërkombëtare.

Rusia ka përdorur gjithmonë militarizimin e jetës publike për të indoktrinuar popullsinë lokale dhe vazhdon këtë praktikë edhe sot, tha Këshilli Atlantik në analizën e tij të vitit 2019.

Edhe para se të fillonte sulmi rus në Ukrainë, mijëra fëmijë në Donbass dhe Krime i nënshtroheshin trajnimit ushtarak ose aktiviteteve të tjera ushtarake.

Edhe pse nuk ka të dhëna zyrtare për këtë temë, aktivistët e të drejtave të njeriut dhe mediat kanë ofruar një gamë të gjerë dëshmish për pjesëmarrjen e fëmijëve në ngjarje dhe trajnime të lidhura me ushtrinë, madje edhe rekrutimin e tyre në formacione të armatosura joshtetërore, shkruan Këshilli Atlantik.

Mbi të gjitha, Rusia po afron fëmijët në territoret e pushtuara të Republikës Popullore të Donetsk (DPR), Republikës Popullore të Luhanskut (LPR) dhe Krimesë përmes arsimit. Ministritë e arsimit në këto fusha mbështeten direkt ose indirekt nga Rusia dhe ndjekin programin shtetëror rus për edukimin patriotik, të miratuar në vitin 2015.

Për fëmijët e shkollave, gjoja, “Klasat e edukimit patriotik” janë të zakonshme në republika dhe në Krime. Shkollat ​​shpesh organizojnë klasa të lidhura me ushtrinë dhe trajnime nga organizata publike si Republika e Re e DPR-së. Edhe pse edukimi ushtarako-patriotik nuk është normalisht pjesë e kurrikulave shkollore në Krimenë e aneksuar, Irina Siedova nga grupi i të Drejtave të Njeriut të Krimesë thotë se atje ka një numër klasash kozake ruse dhe shkolla paraushtarake, siç është “Korpusi i Kadetëve të Krimesë” për fëmijët e vegjël atje, shkruan Këshilli Atlantik.

Ai shtoi gjithashtu se regjimi okupues rus dhe republikat e tij përfaqësuese kanë demonstruar në mënyrë të përsëritur shpërfilljen e tyre ndaj ligjit ndërkombëtar. Që nga ndërhyrja në Ukrainë, Rusia ka shkelur detyrimet e saj ndërkombëtare të afirmuara në Konventën e Gjenevës dhe Protokollin Opsional të Konventës për të Drejtat e Fëmijëve për përfshirjen e fëmijëve në konflikte të armatosura.

Ato ndalojnë propagandën e rekrutimit vullnetar ose të detyruar në formacione të armatosura shtetërore ose joshtetërore në territoret e pushtuara – dhe akoma më shumë, rekrutimin dhe përdorimin e të miturve në armiqësi. Duke u përpjekur të krijojë një imazh pozitiv për formacionet dhe ushtrinë e saj paraushtarake dhe duke inkurajuar fëmijët të bashkohen me radhët e tyre, Rusia po shkel gjithashtu nenin 29 të Konventës për të Drejtat e Fëmijëve, nënshkruese e së cilës është edhe ajo.

Organizatat e të drejtave të njeriut po mbledhin vazhdimisht dëshmi për shkelje të tilla në mënyrë që të mbajnë Rusinë përgjegjëse në të ardhmen. Siç thekson Këshilli Atlantik, dëshmitë e krimeve të luftës dërgohen edhe në Gjykatën Penale Ndërkombëtare, shkruan Këshilli Atlantik.

Nga të gjitha faktet më sipër mund të konkludojmë se postimi që po analizojmë përhap gënjeshtra dhe i mungon konteksti. Është dezinformim që fëmijët në shkollat ​​në Maqedoninë e Veriut vishen si gjinia e kundërt. Është e vërtetë që Rusia kryen stërvitje ushtarake të fëmijëve në shkolla, por kjo nuk është për tu lavdëruar.

 

 


Ky artikull është përgatitur në kuadër të projektit Promovimi i qasjes në lajme të besueshme për të luftuar dezinformatat, i zbatuar nga Fondacioni Metamorfozis. Artikulli, i botuar fillimisht në Vërtetmatës, është mundësuar nga mbështetja e fondacionit jofitimprurës amerikan NED (National Endowment for Democracy). Përmbajtja e këtij artikulli është përgjegjësi e autorit dhe nuk pasqyron domosdoshmërisht pikëpamjet e Metamorphosis, NED ose bashkëpunëtorëve të tyre


 

 

 

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari

Your email address will not be published.