Euronews: Vaksina kundër COVID, kush po udhëheq garën për imunitetin e tufës në Evropë?

Një analizë e Euronews, e përditësuar së fundmi, njofton se si po shkon procesi i imunizmit në Evropë dhe vendet tjera përreth. Për sa i përket numrit të vaksinimeve, Gjermania dhe Mbretëria e Bashkuar-e cila miratoi vaksinën e saj të parë COVID-19 më 2 dhjetor, gati tre javë para BE-së, garojnë përpara me imunizimin e njerëzve

Në këtë tabel të Euronews, që po e ndjek në vazhdimsi procesin e vaksinimit, mund të shihen të përditësuara të gjitha vendet dhe si po përparonë procesi i vaksinimit. Në të në maje të tabelës shihet që dominojë vendet më të fuqishme të kontinentit, si Gjermania,  Britania, Franca, Italia e me rradhë. Në mesin e tyre ndodhen edhe Turqia dhe Rusia, që nuk janë pjesë e Bashkimit Europës.

Sa përqind e popullsisë është plotësisht e vaksinuar?
Paralajmërimi me këtë tabelë tregon më shumë për strategjinë e vaksinave të një vendi sesa suksesin në shpejtësinë e vaksinimit.

Vaksinimi i plotë normalisht kërkon dy vaksina.Disa vende kanë vonuar dhënien e dozës së dytë në favor të dhënies së sa më shumë njerëzve të jetë e mundur. Kjo do të thotë se ata mund të jenë fillimisht poshtë në këtë renditje, gjë që nuk do të thotë se po dështojnë në procesin e vaksinimit, njofton Euronews.

Edhe pse Mbretëria e Bashkuar dhe Gjermania kanë administruar më së shumti vaksina në përgjithësi, së bashku me vende si Franca, Turqia e Rusia, por ato janë pas Maltës dhe Islandës përsa i përket vaksinimeve për frymë banori.

A po fitojnë vendet më të pasura garën e vaksinave?

Ka pasur pretendime se përhapja e goditjes COVID po sheh zhvillimin e “aparteidit të vaksinës” në pjesë të botës.Në fillim të këtij viti, Organizata Botërore e Shëndetit tha se 9 në 10 vaksinimet e koronavirusit ishin në vendet më të pasura.

Një pjesë e vogël e vendeve relativisht më të varfra – sipas standardeve të Bashkimit Evropian – filluan vaksinimin më vonë dhe kanë mbuluar më pak njerëz. Lista përfshin kombe të tilla si Ukraina, Moldavia, Shqipëria, Mali i Zi, Maqedonia e Bjellorusia. Një gjë e tillë mund të shihet edhe në tabelën e numrit total të vaksinave të administruara deri tani.

Të gjitha komentet dhe vërejtjet në lidhje me këtë dhe artikujt e tjerë të Vërtetmatës-it, kërkesat për korrigjime dhe sqarime, si dhe sugjerimet për verifikimin e deklaratave të politikanëve dhe premtimeve të partive politike, mund t’i dorëzoni përmes këtij formulari